California State University Monterey Bay

Den eneste CSU-campusen der du både kan lære å dykke, drive bærekraftig business og holde på med forskning i verdensklasse. Dette er studiestedet for deg som elsker naturen – eller deg som vil gjøre en forskjell.

Studenter

7 500

Søknadsfrist

1. april for høst, 1. oktober for vår

Sted

Seaside, California

Pris

Per år 19 023 USD

Stipend

14 250 USD

 

Om California State University Monterey Bay (CSUMB)

Legendariske strender, episke utkikkspunkter og trær på størrelse med skyskrapere – området rundt Monterey Bay er like myteomspunnet som det er populært. Midt oppi alt dette ligger CSU Monterey Bay (CSUMB), et universitet som vet å gjøre mest mulig ut av beliggenheten. Med Stillehavet som nærmeste nabo, er dette studiestedet for deg som er opptatt av havet, bærekraft, turisme eller bare elsker naturen.

Treårig bachelor

Du vet sikkert at en bachelorgrad i USA er fireårig, men ved CSUMB er det mulig å fullføre graden på tre år. Som norsk student har du allerede gått et år lenger på videregående enn dine amerikanske skolekamerater – så når du søker deg inn på CSUMB og har det endelige vitnemålet klart, så ser de på fagene dine og vurderer hvor mange credits de kan gi deg. Dette krever selvsagt litt innsats fra deg også – jo høyere karakterer, jo flere studiepoeng. Og så må du passe på at fagene passer inn med den majoren du vil ta, slik at du ikke må ta flere fag enn det du rekker på tre år. Har du spørsmål, ta kontakt med en veileder for mer informasjon.

En bærekraftig studietid

CSUMB ligger midt i et av USAs vakreste og mest sårbare land- og havområder. Monterey Bay er det største vernede havområdet i USA – og et av de mest mangfoldige i verden. Dette er hjemsted for hvaler, sjøfugler, dypvannsfisk og maskoten til CSUMB, otere. Like i nærheten ligger også et av USAS mest produktive landbruksområder, Salinas Valley, kjent som “the Salad Bowl of the World.” Her er det mye å ta vare på, og CSUMB tar oppgaven på alvor.

Uansett hva du velger å studere ved CSUMB vil bærekraft stå i sentrum for undervisningen. Bærekraft er integrert i læringsmålene for alle studenter ved universitetet, i planene for nye bygninger på campus og i universitetets energibruk, vannressurser, matservering, og transport. Du kan også involvere deg mer aktivt. CSUMB har flere studentorganisasjoner med fokus på bærekraft, og det finnes også et program kalt Sustainable City Year Program, der studenter får være med på lokal byutvikling.

Den unike beliggenheten gjør at CSUMB kan tilby flere grader du ikke finner noe annet sted i verden, slik som Responsible Business, Sustainable Hospitality Management, Plant & Soil Science, og Cinematic Arts & Technology. Dette er også et av få universiteter der du lære å dykke på campus – og de har tilgang på fasiliteter ingen andre har, slik som det levende “laboratoriet” Monterey Bay og forskningsanlegg som Moss Landing Marine Labs. Her får du muligheter ingen andre kan gi deg – det er starten på en enestående karriere.

 

Rangeringer og utmerkelser

 • CSUMB tilhører California State University-systemet
 • Regional Universities (West) — 25th U.S. News and World Report
 • Undergraduate Teaching — Regional Universities (West) — 17th U.S. News and World Report
 • Top Public Schools — Regional Universities (West) — 8th U.S. News and World Report
 • Social Mobility — Regional Universities (West) — 5th U.S. News and World Report
 • Two-time recipient of President’s Award for Higher Education Community Service
 • Monterey Bay Otters spiller i NCAA Division II

Fagtilbud – CSUMB

CSUMB tilbyr 25 bachelorgrader innenfor business, realfag, språk, samfunnsvitenskapelige studier, kunst og design, musikk, IT og maritime studier. På masternivå tilbyr de seks grader innenfor business og ledelse (kun tilgjengelig online), utdanning, teknologi, maritime studier og sosialt arbeid. CSUMB er spesielt kjent for sine marine fag, med blant annet overvåkning av korallrev som prioritert forskningsområde.

 

 

Studentopplevelse ved California State University Monterey Bay

CSUMB ble grunnlagt i 1994 på den tidligere militærbasen Fort Ord – det er ganske unikt. Du finner mange biter av militærhistorie over hele campus, for da militærbasen ble lagt ned, tok bare CSUMB over. Studentene ble oppfordret til å involvere seg for å sikre at CSUMB gjenspeiler dem og deres interesser og bidrag. Kunststudentene har gjort det meste ut av dette, ved å gjøre om en tidligere garasje til et fantastisk studio- og gallerirom. Ved å gjenbruke eksisterende bygninger har utbyggingen av CSUMB hele tiden vært bærekraftig, og bidratt til lokalsamfunnet. Det er ingen tvil om at CSUMB er et sted der du kan gjøre en forskjell.

Å gi noe tilbake

Det CSUMB er mest opptatt av er samarbeid, samhold og rettferdighet. Dette er et av få universiteter i USA som har community service som et krav for å fullføre en grad. Hvert år bidrar CSUMB-studenter med over 100 000 timers tjeneste ved skoler og ideelle organisasjoner i lokalområdet. Det tjener ikke bare lokalsamfunnet, studentene lærer verdifulle ferdigheter i løpet av timene de jobber og mange blir invitert tilbake som praktikanter eller ansatte.

Det er denne tankegangen som gjør at CSUMB-studenter utmerker seg overalt. Tidligere CSUMB-studenter lager blockbusters, er forskere på Sydpolen eller jobber som diplomater. Andre jobber i Monterey-regionen med forskning, som lærere eller gjør helt andre ting – som å bidra til at alle i lokalområdet har tilgang på sunn og bærekraftig mat, eller kan drive med det de liker best, slik som fotball. Her kan du finne ut hva du liker best, og gjøre det til en karriere som også hjelper andre.

Livet på campus

Maskoten til CSUMB er en havoter ved navnet Monte Rey, og studentene kaller seg “Otters.”  Grupper med studenter kalles en “raft,” som beskriver en gruppe otere som flyter i havet, og holder tang eller hverandres poter for å holde sammen. Som student ved CSUMB blir du ønsket velkommen i flåten fra dag en, enten gjennom deres First Year Experience eller bare gjennom et av de mange campustradisjonene som samler både studenter og ansatte. “There’s nothing hotter than an Otter!”, som de sier.

Her er det over 100 studentdrevne klubber og organisasjoner å velge i, så du finner garantert noen som deler dine interesser, enten du er mest opptatt av eSports eller hagearbeid. En annen måte å delta i campuslivet på, er å bli med i en fraternity eller sorority – da utvikler du både lederegenskaper og blir kjent med en fantastisk gruppe mennesker. Hvis du liker best å være aktiv, finner du garantert en idrett som passer deg ved CSUMB, enten du liker bowling eller seiling. Det er heller ingen mangel på campus spirit ved CSUMB. Hele tolv idrettslag ved universitetet er organisert i Division II av NCAA. GOOOOO OTTEERRRRS!!

Vi kan absolutt anbefale å bo på campus ved CSUMB. Ikke bare bor du i gangavstand fra klasserommene, biblioteket og Starbucks, du blir en del av et fellesskap. CSUMB tilbyr til og med et eget program for deg som vil bo med studenter med felles interesser, som heter Living Learning Program (LPP). Bli med på ekskursjoner, samtalegrupper, middager med ansatte, eller få tilbud om internships innen ditt interessefelt. Vi garanterer venner for livet.

 

 

Beliggenhet

California State University Monterey Bay ligger i den sjarmerende, lille byen Seaside i California. Rett utenfor døren ligger Stillehavet og i bakgården til CSUMB finner du noen av verdens flotteste turistdestinasjoner. Sørover er Big Sur, kjent som en av de aller vakreste kystlinjene i verden. Nordover ligger Pebble Beach som er blant verdens mest kjente golfbaner og Carmel-by-the-Sea, et rikmannsområde der skuespiller Clint Eastwood en gang var borgermester. Her finnes det utrolig mye å oppdage for deg som liker å utforske.

Dette er den ultimate studiedestinasjonen for deg som elsker friluftslivet. Her kan du spille golf, prøve mountain biking, dykking, hesteridning, surfing og mye mer. Det beste er at det er knapt to kilometer til stranden – for hvem har vel lyst til å sitte inne når sola skinner?

Monterey Bay National Marine Sanctuary

Dette er det største vernede havområdet i USA: Det omfatter 15 783 kvadratkilometer, fra vannet nord for San Francisco til den sørlige enden av Big Sur-kysten. En unik kombinasjon av geologi, værmønstre og vannstrømmer gjør dette til et av de mest produktive havøkosystemene på jorden.

Her finner du tidevannsbassenger, kystnære våtmarker, tareskoger og en dyp ubåtkløft. Tusenvis av planter og dyr kaller denne bukta for sitt hjem – inkludert 34 havpattedyrarter, mer enn 180 sjøfugl og strandfuglarter, og minst 525 fiskearter. Hvert år reiser hundrevis av dyr hjem til Monterey Bay – deriblant både majestetiske hvaler og lekne delfiner. For dem er dette litt som å dra til New York eller LA: Urbant og multikulturelt med et eklektisk matfat. Dra på hvalsafari eller sitt på stranden og se etter delfiner – dette området kommer du til å elske.

Kom deg rundt

Flyr du inn til San Jose (SJC) eller San Francisco (SFO), anbefaler California State University Monterey Bay at du enten leier en bil eller tar Monterey Airbus Shuttle. Når du først er fremme, er beste måten å komme seg rundt på campus og i Seaside, på sykkel: Det er både sunt og bærekraftig. Det finnes også offentlig transport i området, og bildelingstjeneste på campus.

Har du lyst til å utforske California, er Monterey det perfekte utgangspunktet. Du kan cruise opp eller ned Pacific Coast Highway mot San Francisco eller Los Angeles og nyte USAs vakreste landskap. Bare gjør det – når du først er i området, kan du ikke la være å ta en roadtrip.

Fem gode grunner til å velge CSUMB

 1. Universitetet legger til rette for en treårig bachelorgrad for norske søkere
 2. Lave studiekostnader
 3. Fantastisk beliggenhet langs kysten av California
 4. CSUMBs undervisning setter deg som student i sentrum
 5. Små klasser sikrer god oppfølging fra forelesere

Høres CSU Monterey Bay spennende ut? Eller kanskje du vil ha flere alternativer å velge mellom? Les mer om det å studere i USA eller bare litt generelt om det å studere i utlandet.

Din hovedkontakt i SONOR

Astrid Næss Bjørgul

Vis mer

Astrid Næss Bjørgul

Astrid er fra grensebyen, Halden, og kanskje er det derfor hun har blitt så glad i å utfordre egne grenser. Hun føler hvertfall selv at hun gjorde det ved å ta bachelorgraden sin utenfor Norge. Med en bachelorgrad i lingvistikk fra The University of British Columbia i Canada (med utveksling til Santiago, Chile) og en mastergrad fra Universitetet i Bergen, har Astrid erfaring både fra utdanning i utlandet og Norge.

Astrid vet godt hvordan det er å skulle flytte utenlands for første gang. Hun har selv følt på usikkerheten og spenningen som oppstår når man tar steget fra å ha utenlandsstudier i tankene til man faktisk bestemmer seg, søker og ikke minst flytter av gårde til et ukjent sted. Hun vil hjelpe deg gjennom hele prosessen. Det er bare å ta kontakt!

Visste du at…

 • …Highway 1, kalt verdens beste biltur, går tett forbi Monterey Bay?
 • …Princeton Review anerkjenner CSUMB som ett av de mest miljøvennlige universitetene i USA og Canada? Universitetet har som mål å være karbonnøytralt innen 2030.
 • …du som CSUMB-student kan ta buss helt gratis med busselskapet Monterey-Salinas Transit?
 • …Fort Ord, militærbasen som tidligere lå der CSUMB ligger nå, var en av de mest populære basene i landet på grunn av nærheten til stranden og været i California?

Les andre studenters erfaringer

Iselin Karin Svendsen

Undervisningsmetoden varierer selvsagt etter hvilken foreleser man har, men en del av lærerne på skolen min er opptatt av å ha interaktive forelesninger slik at man har muligheten til å for eksempel komme med spørsmål eller bidra med informasjon. Det …

Les mer

Registrer deg for gratis studieveiledning