Studere i utlandet

Vil du studere i utlandet? SONOR tilbyr gratis veiledning og personlig oppfølging slik at du kan velge det riktige studiet og landet for deg.

Dekorativt bilde som viser en globe, SONOR sin logo og en student som studerer i utlandet og er på en strand.

Om å studere i utlandet

Hvor kan jeg studere i utlandet?

Med hjelp fra oss i SONOR kan du komme inn på universiteter i USA, Australia, Storbritannia, Singapore, New Zealand, Irland og flere universiteter i Europa dersom du ønsker tannlege-, medisin- eller veterinær-utdanning.

Hvordan søker jeg studie i utlandet?

SONOR hjelper og veileder deg når det kommer til alt fra valg av land, universitet, studieretning, økonomiske spørsmål og stipend, og alt annet du måtte lure på. Våre rådgivere har selv erfaring med å studere i utlandet og er godt rustet til å hjelpe deg gjennom hele din søknadsprosess. Uansett om du allerede har bestemt deg for land, universitet eller studie, eller ikke har bestemt deg for noen ting så hjelper vi deg med akkurat det du har behov for.

Hvor mye koster det det å få hjelp av SONOR?

Det koster ingenting! All hjelp fra SONOR er helt kostnadsfri. Universitetene betaler oss for hver student som søker med vår hjelp – som gjør at du ikke får noen kostnader hos SONOR – kun fordeler.

Bilde med lenke til informasjonsside om USA
Bilde av en strand i Australia med lenke til informasjonsside om studier der.
Bilde med lenke til informasjon om Storbritannia.
New Zealand landskap med lenke til å studere på New Zealand. Bilde
Singapore by på nattestid med lenke til å studere i Singapore. Bilde

Hvordan søker jeg studier i utlandet?

Oversiktsbilde over Miami.

Steg 1: Bestem deg for land, studie og studieretning

Uansett om du allerede bestemt deg for hvilket land, studie og studieretning du ønsker for dine utenlandsstudier, eller ikke har peiling på hva du ønsker så er et godt første steg å registrere deg for gratis studieveiledning hos oss i SONOR. Har du allerede bestemt deg? Flott! Da kan vi allerede begynne på neste steg. Har du ikke bestemt deg? Frykt ikke – vi rådgir deg på hva som kan passe, så finner vi ut av det beste alternativet for deg.

Steg 2: Sende inn søknad og søke om stipend

Når du har bestemt deg for land, universitet og studieretning er neste steg å sende inn søknad til universitetene. Det hjelper vi deg gjerne med!

I tillegg til å sende inn søknad er det lurt å starte med å søke stipend for å finansiere din utdanning. Utdanning i utlandet er sjeldent gratis, men vi hjelper deg gjerne med å finne ut hvilke stipender og studielån du har rett på. Her kan du lese litt mer generelt om hva du kan få fra lånekassen. Vi hjelper deg selvsagt å se på de andre stipendmulighetene du har.

Bilde av to studenter som studerer i utlandet som sitter på campus med pc.
Bilde av et dokument som sier "insurance policy"

Steg 3: Skaffe visum, dokumenter og papirer

Når du har fått plass ved et universitet må du begynne å forberede deg praktisk. Dette inkluderer å skaffe visum, ordne bolig og transport, og undersøke hvilke dokumenter og sertifikater du trenger å ha med deg. Å studere i utlandet krever også å tilpasse seg nye normer og kulturelle skikker, noe som kan ta tid å venne seg til.

Hvordan er søknadsprosessen når jeg skal ta studier i utlandet?

Å ha kontroll på hele søknadsprosessen når du skal studere i utlandet kan være litt overveldende. Det er derfor vi i SONOR er her for å hjelpe deg. Våre dyktige rådgivere bistår og rådgir deg med å finne studiestedet som er riktig for deg. Få svar på alt om stipend, økonomi og forsikring, fylle ut selve søknaden og motivasjonsbrevet, og alt annet du trenger hjelp til og lurer på. Her kan du lese mer om hvordan du søker studier i utlandet.

Valg av studie i utlandet

Hvordan velger jeg riktig studie i utlandet?

Det første som kan være utfordrende når man ønsker å studere i utlandet er å velge et land, universitet og riktig fag. Det finnes mange ulike faktorer som spiller inn i denne beslutningen – og det er du selv som bestemmer hva som er viktigst for deg.

Dette kan være viktige faktorer:

Land

Noen synes landet de studerer i er det viktigste. Her kan både kultur, klima, turmuligheter og kostnader være viktige vurderingsfaktorer. Kanskje passer solfylte Australia, storbyene i USA eller businessmetropolen Singapore for deg?

Universitet

For noen er et spesifikt universitet den viktigste vurderingsfaktoren. Kanskje er et universitet med mye medisinpraksis kort vei fra Norge viktig? Eller kanskje anerkjente Berkeley College i New York?

To studenter som studerer i utlandet og er på ekskursjon. Bilde.
Student utenfor et universitet. Bilde.

Fagtilbud

Fagtilbudet til universitetene kan også være en ting som er viktig å vurdere. Vil du studere økonomi, markedsføring, medisin, eller noe helt annet? Vi hjelper deg uansett med å finne frem til et universitet som tilbyr den utdanningen du ønsker deg.

Naviger deg gjennom utenlandsmulighetene

Å navigere seg gjennom alt dette kan være krevende. For å gjøre det litt enklere for deg har vi samlet en rekke nyttig praktisk informasjon du kan lese gjennom her. I tillegg bistår våre rådgivere deg med alle spørsmål du måtte ha om søknadsprosessen din.

Gode grunner til å studere i utlandet

Det finnes en rekke gode grunner til å ta utenlandsstudier. Det kan være en spesifikk grunn til at du ønsker å dra til et land eller gå på et universitet, og alle grunner er en god grunn i våre øyne. 

Hvorfor bør jeg studere i utlandet?

 • Du kan få venner og kontakter fra hele verden. Dette kan være med på å gi deg internasjonale jobb- og karrieremuligheter, samt personlige relasjoner som kan vare livet ut. 
  Å studere i utlandet kan gi en stor fordel på arbeidsmarkedet. Mange arbeidsgivere – både i Norge og internasjonalt – verdsetter internasjonal erfaring, og studenter som har tatt utenlandsstudier har bevist at de er selvstendige, fleksible, har god tilpasningsevne og har lært å jobbe med mennesker fra ulike kulturelle bakgrunner. Alt dette gir deg økt konkurranseevne i arbeidslivet, og vil være noe fremtidige arbeidsgivere setter høyt.
  Om du velger å studere i utlandet får du muligheten til å oppleve og bli kjent med en annen kultur. Det kan innebære å lære seg et nytt språk, spise spennende mat, ny musikk, kunst, kule tradisjoner og mye mye mer. Gå på alt fra dritkule konserter, møt nye folk og få det meste ut av ditt utenlandsopphold. Å få erfaring med kulturer som er annerledes enn den vi har i Norge er noe som er med på å utvikle deg både personlig og profesjonelt
  For noen er også klimaet dit de reiser kanskje den aller viktigste grunnen til å studere der. Å komme seg bort fra kalde Norge i en periode kan være en god grunn det. Her kan spesielt Australia, New Zealand og Singapore være gode alternativer for deg som lengter etter litt ekstra varme. 
  Å studere i utlandet kan også gi tilgang til noen av de beste universitetene i verden, og muligheten til å oppleve andre måter å undervise på. I andre land kan du ta helt andre unike kurs eller fagområder som ofte ikke er tilgjengelige i Norge. 
  I utlandet vil du få erfaring med å tilpasse deg en ny kultur med nye situasjoner – både sosialt og faglig. Du blir på mange måter «tvunget» til å utvikle deg som menneske, og å sette egne ambisjoner og mål for det du vil oppnå mens du studerer i utlandet. Du vil, for eksempel, kunne oppleve at forelesere i andre land har helt andre krav til studentene sine enn det norske forelesere har. Noen ganger kan det oppleves utfordrende, men til syvende og sist gjør det deg bedre egnet til å kunne håndtere utfordrende situasjoner senere i arbeidslivet også
 • Ved å studere sammen med studenter fra hele verden vil du få et større innblikk i andre land sine kulturer – både i form av hvordan de opptrer sosialt, men også i profesjonelle sammenhenger. For eksempel er det i noen land, som Japan og Kina, en veldig stor felleskapskultur der gruppen er i fokus fremfor individet, mens i USA og Frankrike er det mer fokus på å la individet utfolde seg. Det betyr selvfølgelig ikke at alle studenter fra alle land følger «lands-trenden» sin, men poenget er at du vil møte folk fra forskjellige kulturer som gjør ting på forskjellige måter – og du vil sannsynligvis få et bedre blikk på hvorfor internasjonale problemstillinger og relasjoner er slik de er.  

Alt i alt kan det å studere i utlandet år være en fantastisk mulighet. Det gir deg erfaring og fantastiske minner som vil vare livet ut. Det kan være utfordrende å tilpasse seg til en annen kultur og nye omgivelser, men for de som velger å gjøre det, vil det garantert være en opplevelse for livet.

Kostnader ved å studere i utlandet

Hvor dyrt er det å studere i utlandet?

Mange er bekymret for økonomien når de vurderer å ta studier i utlandet. Å finansiere utenlandsstudiet ditt kan derfor virke litt overveldende. Det kan være vanskelig å holde oversikt over hvilke stipender du har rett på, kan søke på og hvor mange som finnes. Videre har mange spørsmål om forsikring og studiestøtte fra lånekassen også. Du kan lese mer om finansiering her.

Få hjelp til å søke stipend og lån

Fordelen med å bruke SONOR når du søker utenlandsstudier er at vi hjelper deg med å finne hvilke og hvor mange stipendordninger du kan søke, samt hvilke forsikringer som finnes. Vi hjelper deg også i prosessen med å søke på og oppfylle kravene til forskjellige stipendordningene og forsikringene. Vi kan ikke garantere at du får stipendene du søker på – men vi kan hjelpe deg på veien. All veiledning fra SONOR er helt kostnadsfri.

Forsikring når du studerer i utlandet

Må jeg ha forsikring når jeg studerer i utlandet?

Når du studerer i utlandet bør du ha forsikring. Å holde oversikt over hvilke forsikringer du bør ha når du tar utenlandsstudier kan være vanskelig. Vi har derfor samlet alt du trenger å vite om forsikring i flere forskjellige land her.

Få svar på dine spørsmål om økonomi

Jobbmuligheter etter utenlandsstudiene

Hvilke jobbmuligheter gir studier i utlandet?

Flere av våre studiesteder har god kontakt med næringslivet. Det gir en gylden mulighet for spennende jobbmuligheter etter endt studie. Kanskje du vil søke deg til land som har en nær og viktig tilknytning til Norge?

Mange arbeidsgivere setter også pris på at du som arbeidstaker har internasjonal erfaring. Da vet de at du har lært deg å omgå mennesker fra andre kulturer og med andre meninger enn deg selv. Dette er nyttige erfaringer og noe du garantert vil oppleve igjen uansett hvor du jobber.

Får jeg høyere lønn etter å ha studert i utlandet?

Forskning fra SSB viser at studenter som har studert i utlandet gjennomsnittlig får høyere lønn enn en student som har tatt alle fag i hjemlandet sitt. Det er derimot ikke noen garanti at du får høyere lønn ettersom dette vil variere fra person til person basert på en rekke faktorer som studieområde, karakterer, type jobb og mye mer. Men å studere i utlandet skader i alle fall ikke!

Bolig når du studerer i utlandet

Bilde av studentboliger på campus.

Er det vanskelig å finne bolig når jeg studerer i utlandet?

En annen utfordring når du tar studier i utlandet kan være å finne bolig. Ofte tilbyr universitetet studentboliger eller er behjelpelige med å finne en egnet bolig i nærheten av campus. Det kan likevel være at du blir nødt til å finne bolig utenfor campus.

Bolig på campus

Universitetene tilbyr ofte studentbolig eller er behjelpelige med å finne egnet bolig i nærheten av campus. Ta enten kontakt med ditt universitet, eller spør din rådgiver i SONOR, så finner vi ut av om bolig på campus er aktuelt for deg.

Bolig utenfor campus

Dersom du ikke får bolig på campus bør du se deg om etter bolig i nærområdet. Det kan ofte være vanskelig å finne frem til troverdige boligutleiere i andre land, men vi i SONOR hjelper deg gjerne med dette – slik at du kan få en trygg og god bolig mens du studere i utlandet.

Bør jeg bo med andre studenter når jeg studerer i utlandet?

Det er helt opp til deg. Men det kan absolutt være en god idé å søke etter bofellesskap med andre studenter, slik at du kan dele på utgifter og samtidig ha noen å være sammen med.

Hvorfor få hjelp av SONOR?

Vi gjør søknadsprosessen for at du skal kunne studere i utlandet litt lettere. Våre erfarne rådgivere står alltid klar til å hjelpe deg. Det finnes en rekke gode grunner til å få hjelp fra oss i SONOR.

 • Studieveiledning fra oss er gratis. Våre partnerskoler betaler for all hjelp vi gir deg som student.
 • Våre studieveiledere har selv studert i utlandet, og kan svare på alle spørsmål du måtte ha om utenlandsstudier. I tillegg hjelper de deg med alt i søknadsprosessen
 • Vi finner gode løsninger for deg og ditt utenlandsopphold. Blant annet hjelper vi med å søke fritak for språktester og diverse søknadsavgifter
 • Vi gjennomgår hele søknaden din og sørger for at du står sterkt som kandidat til våre partnerskoler
 • Vi jobber i tråd med ANSA sine etiske retningslinjer – slik at du alltid kan være sikker på at arbeidet vi gjør for deg er trygt og godt
 • Vi er din partner både før, under og etter utenlandsoppholdet ditt. Uansett om det er spørsmål/råd du trenger, eller bare ønsker å ta en kopp kaffe er vi alltid tilgjengelig for deg.

Registrer deg for gratis studieveiledning