Studere i utlandet

Vil du studere i utlandet? SONOR gir deg gratis veiledning og personlig oppfølging slik at du kan velge det riktige studiet og landet for deg. Med studier i utlandet har du hele verden for dine føtter. Det kan være vanskelig å vite akkurat hvor og hva du ønsker å studere. Før du bestemmer deg for studiested, kan det være lurt å tenke over hva som er viktig for akkurat deg. Om det er opplevelser, det faglige, lokasjonen, eller kanskje jobbmulighetene. Uansett grunn finnes det et studium og et studiested for deg – og fra SONOR kan du få hjelp til hele søknadsprosessen og alle praktiske spørsmål fra rådgivere som selv har vært på utveksling.

Studere i utlandet

Hvor vil du ta utenlandsstudiet ditt?

Har du lyst til å oppleve alt et yrende studentliv har å by på? Med studentorganisasjoner, bo på campus, og alt det måtte innebære? Noen drømmer om å få oppleve store idrettsarrangementer, mens for andre kan konserter og kulturlivet være det som trekker.

For mange er lokasjon en viktig prioritering. Hos noen er storbyens mange muligheter viktig. Andre vil bort fra norsk klima til strender og sol. Eller kanskje det er viktig for deg med gode turmuligheter i nærheten og rom til å puste i?

Kanskje du har et drømmefag som trekker deg en retning, og fokus på kvalitet og faglighet er viktig. Våre universiteter er verdensledende på sine fagfelt. Er du en av de som virkelig vil finne en løsning på klimakrisen? Eller ser du på menneskeheten som et puslespill som må løses. Er du en kreativ sjel som brenner inne med tidenes filmidé eller moteplagg? Uansett hvilket fag du trekkes mot, har vi et universitet for deg.

Hvilke jobbmuligheter gir studier i utlandet?

Og hva med jobbmulighetene som kommer etter? Flere studiesteder har god kontakt med næringslivet, og gir en gylden mulighet for spennende jobbmuligheter etter endt studie. Kanskje du vil søke deg til land som har en nær og viktig tilknytning til Norge?

Uansett hva som er viktig for deg, vil vi kunne veilede deg gjennom prosessen med å finne rett studie. Det er mange spørsmål som dukker opp når du vurderer å ta utenlandsstudier – og vi kan hjelpe deg hele veien. Ta en titt på studiestedene vi veileder for! Du vil garantert finne noe som passer akkurat deg.

studier i utlandet
studer i utlandet

Registrer deg for gratis studieveiledning

Fire gode grunner til å studere i utlandet

Ett semester, et skoleår, eller kanskje hele utdannelsen? Uansett hva du ønsker, finnes det mange gode argumenter til å gjøre drømmen om studier i utlandet til virkelighet. Et studieopphold i utlandet vil gi deg erfaringer du ellers aldri ville ha fått og for mange blir det den mest minnerike perioden under studiene. Hensikten med en utdannelse er å gi studenten nye perspektiver, denne effekten øker dersom du er i utlandet.

1. Du lærer kultur og språk

Muligheten til å lære deg å kjenne et nytt land, en ny kultur og et nytt språk åpner mange dører.

Fordi du er i kontakt med språket daglig, vil mange oppleve at språkkunnskapene forbedres kraftig. Noe som også gjelder i løpet av korte studieopphold. Er det å lære språk noe av det viktigste med studieoppholdet? Med mindre språket du vil lære er engelsk, kan det være lurt å velge et land der engelskkunnskapen ikke er så høy. Det er, i følge mange utenlandsstudenter, den mest effektive måten å lære på.

Men hvorfor er språk så viktig å kunne? Det åpner blant annet tilgang til personer, tanker, ideer og kunnskap man ellers ikke har tilgang til. Det beriker ens eget liv, men fører også til at man kan benytte seg av dette i akademisk sammenheng, samt i arbeidslivet. Studier i utlandet kan åpne tilgang til markeder og aktører man ellers ikke ville hatt tilgang til.

Videre åpner man kanskje øynene for å stille kritiske spørsmål om sin egen kultur. Det er ikke alle land i verden hvor man synes det er like naturlig å spise brunost, kaste seg på bussen før alle har gått av eller heie seg hes fordi ens egne nasjonalhelter har litt bedre gli enn nabolandet. Samtidig som man lærer seg at det å prate med noen på bussen er helt normalt, at det i noen land ikke eksisterer en anledning hvor grill er tabu og at det enkelte steder er innafor å ta et “glass” i lunsjen.

2. Du har uante studiemuligheter

Utvalget av studiemuligheter utenfor Norges grenser er enormt. Med andre ord, hvis du ikke finner drømmestudiet her hjemme, kan det hende det finnes der ute et sted. Lånekassen gir støtte også til studieretninger som ikke finnes her til lands, så det er intet hinder. Enten du velger å ta hele eller deler av utdanningen i utlandet, vil det kunne by på andre faglige perspektiver enn hva du vil kunne få ved norske studiesteder.

For å sette det hele litt i perspektiv, i Norge er det ifølge Samordna opptak 29 institusjoner som tilbyr høyere utdanning. I USA alene finnes det over 4000 akkrediterte utdanningsinstitusjoner. SONOR samarbeider også med flere universitet (58) enn det Samordna opptak gjør. Det er ikke sikkert at det beste alternativet for deg finnes i Norge.

3. Du blir mer attraktiv på jobbmarkedet

Undersøkelser viser at arbeidsgivere generelt er positive til unge arbeidstakere som har studert i utlandet. Både fordi de har behov for språkkompetansen, og på grunn av de faglige kvalifikasjonene som studentene har med seg. I en stadig mer globalisert verden der mennesker, varer og tjenester beveger seg over landegrensene, vil både det offentlige og næringslivet ha et stort behov for internasjonal kompetanse. Å studere i utlandet kan derfor være med på å gjøre deg mer attraktiv på arbeidsmarkedet når den tid kommer.

Når det er sagt er vi i SONOR bevisste på at dette stort sett er gjeldende, men at det finnes noen unntak. Dersom du er usikker på om det er en ulempe for dine fremtidige ambisjoner kan det være verdt å ta dette opp med din veileder. Tall for statistisk sentralbyrå viser også at man i snitt får en relevant jobb noen måneder senere som utenlandsstudent. Dagens Næringsliv har imidlertid skrevet at man kan forvente en høyere startlønn og at man etter 5 og 10 år tjener bedre.

4. Spennende opplevelser og bekjentskaper

Det er ingen tvil om at det å studere i utlandet vil gi deg en annen opplevelse enn det du ville fått i Norge. Du vil oppleve kulturen på en helt annen måte enn ved kortere ferieturer, og du får bedre tid til å lære å bli kjent med menneskene og tradisjonene i landet du studerer. Utenlandsoppholdene fører derfor gjerne til stor utvikling på et personlig plan, så vel som på det faglige. Å komme til et fremmed land kan kanskje virke både skremmende og overveldende, men du vil utvilsomt ha mye igjen hvis du tar sjansen.

Kjenner du til flere gode grunner? Del dem gjerne med oss på sosiale medier! Interessert i lære mer om dine muligheter for studier i utlandet? Registrer deg for gratis veiledning.

Registrer deg for gratis studieveiledning

Du har valgt:

Lukk

Få studieveiledning – helt gratis!

Visste du at universiteter i Storbritannia krever en akademisk referanse i søknaden din? Eller at ulike universiteter har forskjellige krav til språktester?

Det kan være vanskelig å finne ut hvilke krav som gjelder, og hvordan dine muligheter for å studere i utlandet er. Rådgiverne i Sonor har selv vært utenlandsstudenter, og svarer mer enn gjerne på spørsmål!

Registrer deg ved å fylle ut skjemaet, så tar en veileder kontakt med deg og hjelper deg å kartlegge mulighetene. Veiledningen er gratis og helt uforpliktende – og du kan spørre oss om alt du lurer på.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.