Studere i Storbritannia

Fotball, pub og påskekrim? Ja, dette er eksempler på britisk kultur, men Storbritannia har så mye mer å tilby.

Med godt etablerte campusomgivelser og lokale særegenheter skal det mye til for at du ikke finner et universitet du blir glad i. Tenk over hvor store forskjeller det er fra bygd til bygd og by til by her hjemme i Norge. Sånn er det også i Storbritannia, bare mange ganger sterkere fordi det bor så mange flere mennesker der. Å studere i Storbritannia vil definitivt bli en opplevelse for livet.

Det er lett å bli glad i Storbritannia

Det er vanskelig å beskrive hva den typisk britiske identiteten er. Det som er sikkert er at briter gjerne føler en sterk lokal identitet, og jo lenger du reiser ut fra hovedstaden, desto stoltere er lokalbefolkningen av hjemstedet sitt.

Hver by og hvert universitet gir et unikt inntrykk. Ved å studere i Storbritannia vil du raskt finne ut at du føler en egen tilhørighet til det universitetet du velger. Detaljene teller når de er en del av hverdagen din, omgivelsene du velger blir hjemmet ditt og medstudenter blir familien din.

Ved første øyekast kan britiske universiteter se veldig like ut. Det gjelder å finne ut nok om dem til å se de store og små forskjellene som er viktige for deg. Når du da bestemmer deg for hvor du vil, velger du samtidig det som blir ditt Storbritannia. Forbered deg på å bli lenge, for stedet der du føler deg hjemme er det vanskelig å reise fra. Studier i Storbritannia vil bli et minne for livet!

Søk

Er universiteter i Storbritannia gode?

Britiske universiteter er blant de mest ettertraktede i verden, og Storbritannia er også et populært studieland for mange norske studenter hvert år. Bredden i fagtilbudet er stor, noe som innebærer at du har gode muligheter til å spesialisere deg innenfor fagfelt som kanskje ikke er like tilgjengelige her hjemme i Norge.

Du kan komme inn på universiteter over hele Storbritannia med hjelp fra oss i SONOR. Vi samarbeider med universiteter i både Skottland og England, fra Edinburgh i nord til Plymouth i sør. Vi står klare til å bistå deg med å komme inn på ditt favorittuniversitet og studie.

Hvorfor studere i Storbritannia?

Vi har allerede snakket om karrieremuligheter, men det finnes utallige grunner til å skaffe seg denne erfaringen, og her er noen av dem:

Utdanningsinstitusjoner i verdensklasse, og kvalifikasjoner som er gyldige og anerkjente verden over!

Fordi det ikke er så langt unna Norge er det verken dyrt eller vanskelig å reise hjem en tur om du måtte ønske det.

Når landet i tillegg kan stille opp med en stor variasjon i både omgivelser og studiemiljø, er det ikke så rart om du finner ditt drømmeuniversitet nettopp her.

Britisk kultur og historie er tett knyttet opp mot den norske, noe som både indirekte og direkte gjør at det er lett å føle seg hjemme i Storbritannia.

Vanlige spørsmål

Dersom du vurderer å studere i Storbritannia er det en rekke viktige ting du bør vite. Vi har samlet svar på noen av disse viktige tingene under. Du kan også får svar på mer generelle spørsmål her.

Studier i Storbritannia starter opp i september/oktober.

Det er enkelte skoler som har oppstart i januar på enkelte grader.

Ta kontakt med oss her i SONOR for å kartlegge hva slags muligheter som finnes for deg.

12.500 GBP per studieår i skolepenger. Mange skoler har mye høyere listepriser. En rekke av våre skoler har gode stipender.

For en bachelorgrad ligger opptakskravet rundt 4.0 eller bedre fra VGS, men det finnes unntak der skolene tilrettelegger for et lavere snitt.

For en mastergrad gjelder stort sett minimum C i snitt.

4 eller bedre i engelsk fra VGS vil kunne gi fritak for språktest ved vår partneruniversitet.

Merk at det kan finnes unntak så det er viktig å planlegge nøye sammen med din veileder her i SONOR.

For studier i Norge søker man gjennom Samordna opptak, for studier i Storbritannia søker man gjennom UCAS. Her kan du velge opptil fem studier på opptil fem ulike universiteter. Eller så kan du søke studier på bare et universitet om du heller ønsker det. Vi i SONOR har en egen guide som forklarer hvordan du søker steg-for-steg. Klikk her for å komme til guiden.

Det nærmeste vi kommer en norsk oversettelse er motivasjonsbrev og et personal statement skal inneholde mye av det samme som i et motivasjonsbrev. Vi har en egen guide til deg som skal skrive Personal statement. Du finner denne her.

Som en del av søknaden din til britiske universiteter skal du ha en akademisk referanse. På mange måter kan dette oversettes til anbefalingsbrev. Men det er en viktig forskjell – referansen skal ha hovedfokus på hvordan du har vært som elev eller student.

Din akademiske referanse er en stor del av søknaden din. Dette er universitetenes mulighet til å forutse hvordan du vil være som student hos dem. Du finner tips du kan sende til læreren din her om akademisk referanse.

Opptakskravene varierer fra universitet til universitet, og fra fag til fag. Ser du for deg et spesielt studiested eller fagområde, kan jeg hjelpe deg med å finne opptakskrav som gjelder deg.

I Storbritannia har vi i SONOR 21 samarbeidspartnere. Du kan studere både i England og i Skottland. Har du noe spesielt sted du har sett for deg å studere? Storby? Litt mindre sted? Eller kanskje ved kysten? Send meg litt mer informasjon kan jeg sende deg aktuelle steder. For mer informasjon om studiestedene, kan du klikke på denne linken.

Som nordmann betyr ikke Brexit noe særlig for deg – den største forskjellen er at du nå trenger et studentvisum for å studere der. Skolepengene er de samme, du kan søke på de samme universitetene og du kan bo der du ønsker å bo.

Alle som ikke er britiske statsborgere, trenger visum for å studere i Storbritannia. Som nordmann med støtte fra Lånekassen og tilbud om studieplass ved britisk universitet er det lett å få studentvisum til Storbritannia. Dette gjelder også hvis du er EU/EØS-borger.

I Storbritannia er det hovedsakelig to frister du må forholde deg til: prioriteringsfristen og siste søknadsfrist.

Prioriteringsfristen er 26. januar. Alle som søker før den fristen vil bli vurdert på likt grunnlag. Dette er også fristen alle britiske statsborgere må søke innen.

Siste søknadsfrist er 30. juni. Legg merke til at flere studier kan være fulle fordi studiene blir fylt opp fortløpende etter 15. januar. Alle som søker etter 15. januar, vil tatt opp rullerende. Med andre ord – det lønner seg å søke tidlig.

Vi kan hjelpe deg med informasjon om de forskjellige studiestedene, gi deg informasjon om opptakskrav, hvordan du fyller ut søknadsskjemaet, lese igjennom personal statement og hjelpe lærerne dine med akademisk referanse

 

Russell Group

Russell Group er en organisasjon som representerer de 24 ledende universitetene i Storbritannia. Organisasjonens målsetting er å sikre at medlemsuniversitetene har de mest optimale forholdene for å kunne opprettholde det høye nivået på forskning. I tillegg tilbyr de fremdragende undervisning og læring, og ønsker skape relasjoner mellom universitetene og privat og offentlig sektor.

Universitetene i Russell Group finnes over hele Storbritannia, og i alle de store byene. De har sterk global utstrekning og tiltrekker seg både studenter og akademiske ansatte fra mange ulike land. Universitetene har også stor betydning og påvirkning i sine regioner og nærmiljø. Mer enn en halv million studenter studerer ved et av disse eliteuniversitetene. Studenter kan velge fra et bredt tilbud av fag, fra naturvitenskap til økonomi, samfunnsvitenskap og humaniora. Undervisningen gis av forelesere som er ledende inne sitt felt. Som student ved et av disse universitetene blir du en del av et fremtreende fagmiljø og du får de ideelle forhold for å utvikle din kreativitet, analytiske evner og problemløsning, samt teamarbeid og kommunikasjonsevner.

Verdien av å studere ved et universitet i Russell Group reflekteres blant annet i sterk konkurranse om studieplassene, høy tilfredshet blant studenter, lavt antall studenter som dropper ut, høye andeler av studenter som tar videre studier og studenter som er ettertraktede blant arbeidsgivere. Ønsker du deg en studieopplevelse som gir det lille ekstra, er et Russell group-universitet noe for deg!

SONOR samarbeider med følgende Russell Group – universiteter:

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre

Vi i SONOR har god kjennskap til studier i Storbritannia – både fra livet som studenter og nå som studieveiledere. Flere av våre veiledere har selv opplevd å studere i Storbritannia, og har derfor god forståelse for hvordan det er å stå i en søknadsprosess. De kan hjelpe deg hele veien fra drømmer til virkelighet!

Simran Kaur Rehal

simran@sonor.no

+47 973 16 030

Magnus Wallin Gunnerud

magnus@sonor.no

+47 973 17 191

Vilde Haaland Axelsen

vilde@sonor.no

+47 973 16 020

Kristin Hulsund Kvam

kristin@sonor.no

+47 973 16 015