Studere i Australia

Ved å studere i Australia vil du kunne få en studietid helt utenom det vanlige.

Australske universiteter er kjente for sin høye kvalitet på forelesere, undervisningsmetoder og studiefasiliteter. På verdensbasis er det derfor stor aksept og respekt for australske grader.

Studentlivet i Australia

Se for deg et studentliv der lesesalen like gjerne er en palmebefengt plen på campus, der du slikker sol mens du leser. Om du tar sjansen på å forlate det kalde nord til fordel for et liv sør for ekvator har du gjort et godt valg. Du får en god utdannelse – og opplevelser du aldri vil glemme.  

SONOR samarbeider med en rekke solide og høyt rangerte universiteter i Australia, og du kan blant annet velge mellom metropolen Sydney og den kulturelle hovedstaden Melbourne. Reis til solskinnsstaten Queensland, der solen aldri helt slipper taket og slå deg løs i surfeparadisene, eller la deg friste av vindistriktene og strendene langs kysten ved Perth i vest eller Wollongong i øst.  

Søk

Er Australske universiteter gode?

SONOR samarbeider med en rekke solide og høyt rangerte universiteter i Australia, og du kan blant annet velge mellom metropolen Sydney og den kulturelle hovedstaden Melbourne. Reis til solskinnsstaten Queensland, der solen aldri helt slipper taket og slå deg løs i surfeparadisene, eller la deg friste av vindistriktene og strendene langs kysten ved Perth i vest eller Wollongong i øst.  

Vanlige spørsmål

Vi vet at det ikke er lett å studere i et land langt borte, og derfor er vi i sonor opptatt av å gi deg all den støtten og hjelpen du trenger, og veilede deg steg for steg.

Nedenfor finner du de vanligste spørsmålene vi får.

Som student i Australia kan du stort sett velge om du vil starte studiene enten i juli (semester 2) eller februar (semester 1).

Her finnes det derimot det unntak, og skoler som Bond University, Griffith University, og UNSW Sydney har tre mulige opptak i året.

Merk at selv om vi starter skoleåret vårt i august hvert år, så er den normerte starten for studier i Australia i februar hvert år. Det er en rekke fag som kun har studiestart i dette semesteret.

Ta kontakt med en veileder i Study Outside Norway (SONOR) for å kartlegge dine videre muligheter for å studere i Australia.

Hva en skole koster avhenger av mange faktorer slik som lengde på studiet, mengde laboratorietimer, ekskursjoner etc.

Generelt sett så vil et studieår i Australia starte på rundt 22.000 AUD og oppover.

Merk at tre av Study Outside Norway (SONOR) sine skoler er på tilleggsstipendlisten slik at du kvalifiserer for ekstra stipend. Disse skolene er:

University of Western Australia
University of Melbourne, og
UNSW Sydney

Merk at en rekke universitet i Australia har stipender. Snakk med din veileder i SONOR for å se hvilke stipender som er tilgjengelig.

Det er ikke et gitt svar på dette spørsmålet. Australske universitet vurderer norske søkere på samme måte som du blir vurdert i forhold til opptak i Norge. Du blir vurdert ut fra fag og karakterer.

På generelt grunnlag starter vurderingen av norske studenter på et snitt på rundt 3.5 eller bedre fra videregående skolen.

MERK: Australske skoler gir ikke tilleggspoeng for realfag, alder etc, de regner kun ditt rene karaktersnitt ut fra karakterene dine.

Som for bachelorgrader vil det variere litt  fra skole til skole og grad til grad hva kravene vil være. Generelt sett starter vurderingen av søkere med karaktersnitt på C eller bedre fra din bachelor.

En fordel med å søke via Study Outside Norway (SONOR) er at 4 eller bedre i engelsk fra VGS vil kunne gi fritak for TOEFL eller IELTS test ved de fleste grader og skoler.

Det kan være enkelte heftelser ved dette så det lønner seg å ha en tett dialog med din veileder for å kartlegge hva som er tilfelle for deg. Dette gjelder primært bachelorgrader. Enkelte skoler benytter seg av denne regelen for enkelte mastergradsopptak.  I de fleste tilfeller vil det være krav om språktest for opptak på en mastergrad.

Universitetsrangeringer kan være nyttige verktøy når man skal bestemme seg for universitet, men det er lurt å sette seg inn i hva de måler, og hvordan de bør brukes. Vi i SONOR har skrevet om hva universitetsrangeringer har å si her.

Det første en må være klar over er at skoler utenfor Norge ikke regner med tilleggspoeng. Det vil si at poeng som blir vurdert med iht et opptak i Norge slik som alderspoeng, realfagspoeng etc. ikke skal tas med i utregningen av karaktersnittet utenfor Norge. Når en skole vurderer deg som student ser de på ditt karaktersnitt basert på karakterene, og kun karakterene dine.  Når du regner ut snittet ditt så gjør du følgende:

Legg sammen alle tallkarakterene dine (også eksamenskarakterer). Tallet du får dividerer (deler) du på antallet karakterer. Tallet du sitter igjen med er ditt karaktersnitt.

 • SONOR er gratis. All vår hjelp betales av våre partnerskoler.
 • Vi forhandler fram gode løsninger for deg som students, slik som fritak for språktester, søknadsavgifter etc.
 • Vi har en gruppe studieveiledere som alle har studert i utlandet. I tillegg til det har alle studert i Norge så de kan fortelle deg om ulikhetene iht dette, ikke bare hva som venter deg utenfor Norges grenser.
 • Vi har daglig dialog med flere av verdens ledende institusjoner!
 • Vi gjennomgår alle søknadspapirer og maksimerer dine muligheter for opptak ved våre partnerskoler.
 • I tillegg til å jobbe under ANSAs etiske retningslinjer er vi også akkreditert i USA for våre tjenester via AIRC!
 • Vi er ditt sikkerhetsnett også etter at opptaket er på plass. Du vil alltid ha en partnere i din veileder her i SONOR enten det er før du drar ut, mens du studenter eller etter endt studium.

Lånekassen har som hovedregel at studier som tilsvarer studier du finner i Norge gir rett til studiestøtte. Dette betyr ikke at gradene må være identiske, men det betyr at det må være offentlig godkjente høyere utdanninger i Norge som tilsvarer det du ønsker å studere i utlandet. Lånekassen har noen kriterier for å godkjenne videre studier i utlandet, disse er:

 • Du må ha opptak ved et godkjent lærested
 • Utdanningen må være på fulltid
 • Utdanningen må være på nivå med en norsk bachelor-, master-, eller ph.d.-grad
 • Du må være på lærestedet og følge undervisningen. Utdanningen kan ikke være lagt opp som nettstudium eller samlingsbasert studium. Det er unntak for rene nettstudium i EØS-land.

Følgende studier gir lånekassen ikke studiestøtte for:

 • forkurs før fagutdanning
 • nettstudium, fjernundervisning eller samlingsbasert studium, med unntak for rene nettstudium i EØS-land
 • flygerutdanning (du kan likevel få støtte til offentlig godkjent trafikkflygerutdanning i Norden)
 • utdanning som ikke har offentlig godkjenning i studielandet

Lånekassen tilrettelegger for et generøst system for studiestøtte for alle norske studenter som ønsker å studere i utlandet. De stiller noen krav for at du skal kunne motta denne studiestøtten.

Kriteriene for studiestøtte i utlandet er:

 • Du må ha opptak ved et godkjent lærested. Om du er i tvil kan du søke lånekassen om forhåndsgodkjenning.
 • Utdanningen må være fulltidsstudier, mao må det tilsvare 60 studiepoeng per studieår. Ulike land har ulike credits system. Hør med oss her i SONOR om du lurer på noe vedrørende dette.
 • Utdanningen må være på nivå med en norsk grad, mao en bachelor, master eller doktorgrad. Du får ikke studiestøtte for foundation grader.
 • Du må være på studiestedet og følge undervisning. Du får ikke studiestøtte for nettundervisning.

Alle SONOR sin skoler gir rett til studiestøtte fra lånekassen. Ta kontakt med oss i dag for å kartlegge hva slags muligheter du har som student i utlandet.

Lånekassen støtter generelt sett alle skoler som er akkreditert i studielandet du søker studiestøtte. Her støtter de dermed de programmer skolen representerer som er akkrediterte i sitt hjemland. Dette betyr at skolen må følge sitt lands reglement og være tilknyttet offentlige godkjenninger som studiested i studielandet. Lånekassen har en oversikt over skoler på sine hjemmesider. Denne finner du her.

MERK: Selv om skolen du vurderer å søke på ikke står på denne listen, så betyr ikke det automatisk at du ikke vil kunne få studiestøtte. I de fleste tilfeller betyr dette bare at det per dags dato ikke er norske studenter med studiestøtte på akkurat denne skoler, eller den aktuelle linjen.

Alle SONOR sin partnerskoler gir rett til studiestøtte fra lånekassen:

Alle SONOR sine partnerskoler er godkjente studiesteder fra Lånekassen. Er du usikker på om studiestedet du ønsker å gå på er godkjent kan du søke om forhåndsgodkjenning for å være på den sikre siden: Les mer om dette her.

Ta kontakt med SONOR i dag for å kartlegge hva du kan få studiestøtte til.

Mange er bekymret for VISA-prosessen når de skal studere i Australia. Det er ingenting å bekymre deg for, men det er en del ting du bør ha kontroll på. Om du søker via oss i SONOR får du en rådgiver som hjelper deg med alle spørsmål du måtte underveis i prosessen. Du kan også lese mer om studentvisum til Australia her.

 

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre

Vilde Haaland Axelsen

vilde@sonor.no

+47 973 16 020

Mathias Dammann

mathias@sonor.no

+47 973 16 050