Studere i Europa

Med sine vakre middelalderslott, storslåtte natur og ikke minst et levende og gjestfritt folk er Europa et drømmereisemål for studenter!

Universitetene i Europa har stort fokus på forskning og innovasjon, og tilbyr internasjonalt anerkjente grader.

Hvis du velger å studere i Europa, vil du først og fremst få en opplevelse for livet. Her er det et pulserende studentliv, et engasjerende læringsmiljø, en spennende kultur og et fortryllende landskap med en rik historie.

Studere medisin i utlandet

Har du en drøm om å bli lege? Vi hjelper deg med søknadsprosessen slik at du kan studere medisin i utlandet. Vi samarbeider med tre universiteter i EU som tilrettelegger for kvalitativ god utdanning som gir rett til autorisasjon hjemme i Norge etter endt utdanning.

Etter endt studium vil du kunne søke om autorisasjon i Norge og delta i LIS1 på lik linje med norske medisinstudenter. Vi garanterer deg at utenlandsstudiene vil bli en fantastisk opplevelse, både faglig og sosialt. Få deg et internasjonalt nettverk, få med deg kulturelle opplevelser og kos deg samtidig som du utdanner deg til et av de viktigste yrkene vi har i samfunnet vårt. Å studere medisin i utlandet vil definitivt være en opplevelse for livet.

Vi har samarbeid med: Comenius University i Slovakia, Riga Stradins University i Latvia og University of Nicosia på Kypros (medisinske fakultetet).

Når du studerer medisin i utlandet vil du få en rekke erfaringer som vil være nyttige å ta med seg videre i livet. Du vil få et større profesjonelt og sosialt nettverk, kunne oppleve en ny kultur – og alt det positive det innebærer, kanskje lære et nytt språk, og ikke minst få gå på et anerkjent universitet.

Er du interessert i andre studieretninger også? Sjekk ut universitetene våre for veterinær- eller tannlegestudier, eller bare les litt mer om det å studere i utlandet her.

Søk

Er europeiske universiteter gode?

Byer som Dublin har etterhvert utviklet seg til å bli en viktig møteplass for verden og Europa. Mange store tech-selskaper har sine Europa-hovedkontor og/eller tilstedeværelse i Dublin. For eksempel: Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Airbnb, LinkedIn, PayPal og Twitter.

Her finnes det gode muligheter for både business og IT-elever til å finne seg spennende internships og deltidsjobber ved siden av studiene.

Gode grunner til å studere i Irland

Den frodige øya er kjent for sine grønne daler, dramatiske kystlinjer og storslagne høylandsområder – et helt unikt og karakteristisk landskap som har blitt brukt som kulisser i et drøss av filmer. 

Irsk kultur symboliseres gjerne med St. Patrick’s Day, Guinness, folkemusikk- og dans, whisky og leprechauns – og selv om alle disse tingene er erkeirske, er den irske kulturen tuftet på mye mer.

Hvis du er interessert i geologi eller botanikk, byr Irland på spennende landskap som både pirrer oppdageren i deg, og gjør seg godt som bakgrunn på bilder. Studerer du i Galway, anbefaler vi en tur til den unike nasjonalparken The Burren – et særegent kalksteinlandskap fullt av sjeldne og truede blomsterarter, arkeologiske steinsettinger, gravhauger, ringfort og middelalderske klostre.

Selvfølgelig bør du også se majestetiske Cliffs of Moher – dramatiske klipper som strekker seg langs Atlanterhavet på vestkysten av Irland. Klippene er et spektakulært skue, og en av de mest populære turistattraksjonene i Irland. Du har garantert sett dem på TV!

De historiske slottene i Irland ligger som perler i naturen, og gir en følelse av å reise tilbake i tid. Nær Dublin kan du for eksempel besøke Malahide Castle – et av Irlands eldste slott, kun 16 km nord for Dublin – eller Howth Castle i den vakre kystlandsbyen Howth.

Nær Galway finner du for eksempel middelalderslottene Claregalway Castle og Dunguaire Castle, kjent for imponerende arkitektur og struktur.

Irlands pubkultur er en viktig del av identiteten til irene. Puben er den sosiale møteplassen for samtaler, fellesskap, quiz, musikk og moro. Faktisk er det rundt 7000 puber i Irland! I motsetning til i Norge, er det vanlig å dra på puben alle dager i uken for å møte bekjente, høre siste sladder i bygda, og ta seg en matbit eller en pint. Pubene har en gjestfri atmosfære – og som regel veldig god mat!

På pubene er det også vanlig med live-musikk; særlig tradisjonell irsk folkemusikk. Hva får vel i gang stemningen bedre enn irske musikere på pub med fiolin, fløyte, bodhrán (tromme), uilleann pipes (irsk sekkepipe) og gitar? Finn frem danseskoene og nyt en autentisk og varm kveld på den lokale puben – kanskje du hører noen lokalhistorier og får nye bekjentskaper?

Irland er perfekt for deg som liker utendørsaktiviteter! Enten du foretrekker fotturer, sykling, fisking, golf, kajakkpadling, fjellklatring, eller surfing – ja, det er faktisk populært å surfe langs vestkysten av Irland – har landet noe for enhver natur- og friluftentusiast.

Kanskje har du lyst til å oppleve det vakre landskapet fra hesteryggen? Ta med deg teltet og camp langs kysten, i nasjonalparker eller ved innsjøer, og oppdag noen sjeldne fuglearter i samme slengen.

Og husk, hvis du blir sulten og tørst, er det aldri langt til nærmeste pub!

Irlands historie går tilbake til førkristen tid, da keltiske stammer bosatte seg på øya. Den keltiske kulturen har etterlatt seg en rik arv av kunst, musikk og språk, som du finner tydelige spor av i dagens moderne Irland.

Arkitekturen og samfunnet bærer preg av innflytelse fra ulike perioder og bosettinger; helt fra vikingene på 800-tallet, normannerne på 1100-tallet og engelskmennene på 1600-tallet.

En nyere og brutal periode som også har blitt en viktig del av Irland sin historie, er den nordirske konflikten, også kjent som The Troubles, som varte fra 1968 helt frem til 1998. Konflikten førte til et splittet Irland, med Nord-Irland som en del av Storbritannia og Irland som et selvstendig land.

Vanlige spørsmål

Mange av studentene som har valgt Europa gjennom Sonor, har vært akkurat der du er nå – med massevis av spørsmål. Her er de vanligste spørsmålene våre rådgivere får om å studere i Europa. Husk at du alltid kan bestille en gratis studieguide for informasjon om å studere i Europa!

Det er oppstart i september ved alle universitetene. Riga Stradins University (RSU) har i tillegg studiestart i januar.

Fra 14 000 EUR for tannlege

Fra 9 900 EUR for medisin

Comenius University vurderer søkere basert på resultat på opptaksprøver der kunnskaper i Kjemi 1  og 2 og Biologi 1 og 2 testes.

Riga Stradins University og University of Nicosia ser på karakterer i aktuelle realfag fra videregående, og University of Nicosia krever også et visst snitt fra videregående. Les mer på sidene til universitetene for mer detaljert info om opptakskrav.

Å studere medisin eller tannlege i utlandet krever gode engelskkunnskaper. Universitetene krever gode kunnskaper i engelsk, og du vil kunne slippe engelsk-test ved 4 eller bedre i engelsk fra videregående ved flertallet av skolene. University of Nicosia krever 5 i engelsk for å gi fritak fra språktest.

 

Vanligvis må du søke direkte til det valgte universitetet via deres søknadssystem. Søknadsprosedyre kan variere, så ta gjerne kontakt med oss om du er usikker på hvordan søknadsprosessen fungerer på skolen du vil søke på.

For studenter som ikke har engelsk som morsmål, krever ofte universiteter i Irland at du tar en språktest som IELTS eller TOEFL som en del av søknadsprosessen – men kravene kan variere fra skole til skole.

Studieavgifter varierer fra studiested til studiested, hva slags studie og hvilken grad du velger. Du må også tenke på bokostnader, forsikringer og andre utgifter, i tillegg til det du trenger til vanlig forbruk. Irland er et relativt dyrt land, så det er viktig med et realistisk budsjett. Vi hjelper deg gjerne med å sette opp et estimat og budsjett for hvor mye det vil koste for deg å studere i Irland.

Studiestart i Irland vil variere fra skole til skole, men generelt har Irland samme semesterløp som i Norge; høstsemester og studiestart i september, og vårsemester som starter januar.

Noen skoler tilbyr studiestøtte eller stipend til internasjonale studenter, men dette vil også variere ut ifra hvilken grad du tar og hva slags studie. Vi hjelper deg gjerne med å finne ut hvilke stipender du eventuelt kvalifiserer til.

Du har flere alternativer når det kommer til bolig som student i Irland. Her er noen forslag du kan vurdere:

  • Studentbolig nært campus
  • Leie privat rom eller leilighet
  • Studenthjem
  • Vertsfamilie
  • Kollektiv med andre studenter

Været i Irland kan være uforutsigbart, surt og kaldt – særlig om vinteren. Til tross for et mildt og fuktig klima har Irland jevnt over varmere temperaturer enn vi har i Norge.

Fristet til å studere i Irland? Du får garantert en opplevelse du vil ha med deg hele livet. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å starte din søknadsprosess.

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre

Simran Kaur Rehal

simran@sonor.no

+47 973 16 030