Riga Stradins University

Riga Stradins University

Riga, Latvia

Riga Stradins University (RSU) er universitetet for deg som er interessert i å få en medisin- eller tannlegeutdanning med mye praksis. 

RSU er det universitetet vi samarbeider med som studentene er mest fornøyde med – både forelesninger og studentmiljø er helt på topp i Latvias hovedstad.

Stipend

-

Studenter

12 000

Pris

Medisin: 13 500 EUR Tannlege: 15 500 EUR

Søknadsfrist

Juni for høstoppstart og 1. desember for våroppstart

Riga Stradins University

Om Riga Stradins University

RSU er det medisinske universitetet vi samarbeider med hvor studentene er mest fornøyde med studiet. Med andre ord – i Riga er både forelesninger og studentmiljø helt på topp, og du vil studere midt i Latvias hovedstad.

Dette universitetet er studiestedet for deg som vil ha en helhetlig helsefaglig grad som gir rett til autorisasjon i Norge etter endte studier. Riga Stradins har et mål om å ha en moderne undervisning, og har de siste årene innført noen av verdens beste undervisningsmetoder. Og – kanskje viktigst av alt, studiene er på engelsk.

Med topp moderne fasiliteter innen medisinsk teknologi, robotikk og klinikk, får du som student tilgang til det beste. 

RSU er et universitet som har fullt fokus på alle helsefaglige studier. Det betyr at du som student kan dra fordeler av et stort tverrfaglig studiemiljø. Du kan blant annet få tips av en farmasøyt om den beste måten å få barn til å spise pillene sine på, eller få en fysioterapeut til å vise deg de beste øvelsene for å unngå en vond rygg!

 

Internasjonalt miljø

Klassene ved Riga Stradins University er små og det er i gjennomsnitt kun 13 studenter per lærer for medisinstudier, og 8 for tannlegestudier. Universitetet har tatt imot internasjonale studenter i over 30 år, og i dag er det over 2000 internasjonale studenter fra 50 forskjellige land – dette er en fjerdedel av studentmassen.

På RSU studerer du med blant annet tyskere, svensker og finner. Her kan du virkelig få øvd deg på språkkunnskapene dine og skapt deg nettverk over hele Europa mens du studerer. I tillegg vil du bli en de 150 norske studentene på universitetet, så her vil du aldri føle deg alene.

 

Gode grunner til å studere ved Riga Stradins University

Fagtilbud hos Riga Stradins University

Opptakskrav:

  1. Generell studiekompetanse fra VGS.
  2. Fordypning i kjemi eller biologi, helst begge. Krav om matematikk S1 eller høyere.
  3. Minimum karakter 4 i disse fagene individuelt, både i standpunkt og eventuelle eksamenskarakterer.
  4. Minimum karakter 4 i VG1 engelsk eller engelsktest (ta kontakt med en veileder for mer informasjon).

Søkere må også levere inn anbefalingsbrev fra to lærere, samt skrive et motivasjonsbrev.

Vi i SONOR hjelper deg med din søknad, slik at du ikke er alene i denne prosessen!

Undervisning

I 2013 åpnet Medical Education Technology Centre (METC) som tilbyr helsefagstudenter teknologiske nyvinninger i undervisningen. De har blant annet spesielle dukker som studentene kan øve på medisinske teknikker og simuleringer. Fra andreåret får studenter prøve seg på pasientsimulatorer hvor de får øvd på ferdigheter slik som å sy sting og sette sprøyter, men også andre viktige ferdigheter som kommunikasjon, tidsplanlegging og team-work.

Mye av det samme gjelder for studenter som studerer odontologi. Allerede fra første året får du øvd deg på dukker og i 3D-simulatorer. I tillegg vil dere ha teoretiske fag, slik som anatomi, biokjemi, biologi og mikrobiologi, slik at dere kjenner menneskekroppen best mulig.

Undervisningen er tilpasset studentene, hvor det er fokus på forskjellige undervisningsmetoder. Utdanningene RSU tilbyr har blant annet forelesninger og workshops, i tillegg til praktisk undervisning, klinisk undervisning, caseoppgaver og presentasjoner av forskningsoppgaver.

Studentene våre

Elise Belsvik Hansen

21 år

Riga Stradins University

Jeg studerer medisin (profesjonsstudier) ved Riga Stradins University.

Jeg studerer Medisin – profesjonsstudie.

En normal studiehverdag for meg innebærer oppmøte på skolen for praktiske eller teoretiske timer sammen med klassen min, som for tiden består av 12 nordmenn. Tiden mellom timer brukes stort sett til egenstudier, men bruker å legge inn en treningsøkt på formiddagen når det er lite folk. Studiet krever obligatorisk oppmøte på det aller meste, men «lectures», altså forelesninger, er også lagt opp online. Det betyr at man kan selv velge når man vil se de, men professorene forventer at man kommer forberedt til timene.

I klasserommet foregår undervisningen mye mer basert på to-veis kommunikasjon enn i Norge, og da er det greit å kunne svare for seg. I tillegg kartlegges kunnskapen vår ofte, ved ukentlige tester, lab-rapporter og «colloquiums» som må bestås før eksamen. Noen fag følger i flere semestre hvor eksamen holdes helt til sist, men i alle fag har vi cirka 2 colloquiums i løpet av semesteret. De kan sammenlignes med en tentamen. Dette krever mye og jevn jobbing, som fører til at jeg leser fra morgen til kveld egentlig hver dag. Med god planlegging kan man også ta seg tid til trening, venner eller det som måtte friste. Du bør med andre ord være innstilt på å legge ned en real innsats. Til gjengjeld får du et sterkt teoretisk grunnlag, personlig utvikling og vennskap for livet.

De første 2 årene danner grunnlaget med teoretiske basalfag, før 3. året innleder blokkfag og medisinsk praktikk.

Jeg hadde egentlig innstilt meg på å studere i Norge, så søknaden ble slengt inn i samråd med SONOR dagen før fristen gikk ut. SONOR var fullstendig avgjørende for meg når det gjaldt å samle inn relevante dokumenter i en fei. De kjente systemet og visste akkurat hva jeg trengte til søknadsprosessen. Dessuten opplever jeg at terskelen for å ta kontakt i ettertid hvis det skulle være noe er lav, hvilket gir en ekstra trygghet.

Riga er en relativt liten by som man raskt blir vandt til å orientere seg i. Våren og sommeren byr på et veldig godt klima. Kollektivsystemet utklasserer Norge sitt, og ellers kan byen tilby et rikt uteliv med studentvennlige restaurant-priser og mange bra treningssenter. Det er mye å fylle fritiden med, og høydepunktet er nok når alle norske studenter i Riga samles ved ANSA-arrangementer gjennom året. Fellesskapet mellom oss nordmenn er gull verdt, og det er alltids noen som kan hjelpe deg eller dele av erfaringene sine.

  1. Bo i sentrum. Selv om skolen ligger på andre siden av elva er den buss- eller trikketuren verdt alt sentrum byr på. De aller fleste studentene bor i Riga Centre, eventuelt gamlebyen.
  2. Delta på sosiale arrangementer med ANSA Latvia. Vi blir en norsk studie-familie man ikke vil være foruten.
  3. Ting å pakke med seg? Saft! Av en eller annen mystisk årsak har de ikke oppdaget saft i Latvia. Ellers fylles kofferten min med leverpostei, fiskeprodukter og toro-sauser.
  4. Selvfølgelig føles alt kaos ut i starten. Nytt land og språk, nytt skolesystem og nytt bosted, men også nye venner. Det tar litt tid å bli varm i trøyen, bare forsøk å ikke havne bakpå skolemessig.
  5. Facebook grupper som «Norske studenter i Riga» kan være til hjelp når du søker kollektiv. Å bo med noen i samme båt, særlig første året, har iallfall vært til stor hjelp for meg!

Å studere på engelsk blir man fort vandt til synes jeg. Dessuten er engelsk medisinsk fagterminologi ganske universelt så ikke la det stoppe deg. Selvsagt er det litt kulturforskjeller man må vende seg til. Dette har kanskje vært mest utfordrende i skolesammenheng, da det er mer autoritært enn i Norge. Gjensidig respekt er viktig, kanskje særlig hos den eldre garden av lærere. Majoriteten av lærerne er på en annen side veldig kunnskapsrike innenfor faget sitt, som er inspirerende. I og med at undervisningen er obligatorisk, får man ikke reist hjem like ofte som hjemmekjære meg i utgangspunktet planla. Skulle luken åpne seg går det mye raske direktefly til norske byer. Man får også betydelig mye mer ut av studielånet i Riga. Selv om eurokursen har steget er fortsatt mat og bosted en del billigere enn i Norge.

Studentene våre

Shahrzad

28 år

Riga Stradins University

Jeg studerer Tannlege (Odontologi) ved Riga Stradins University.

Jeg studerer Tannlege (Odontologi). Andreåret (i 2020).

Har alltid vært interessert i andre kulturer. Å ta utdanning i utlandet har jeg alltid hatt lyst til , pluss at man får oppleve mest mulig, får erfaring og samtidig studerer i et internasjonalt universitetsmiljø.

Å studere i utlandet nå passer mer enn aldri før for meg. Det krever motivasjon og at man er veldig sikker på valget sitt. Pluss at det tar tid til man finner ut hva man virkelig vil bli. Jeg hadde alltid lyst til å studere tannlege, det er interessant og jeg elsker å jobbe og være kreative med mine hender. Når motivasjonen var på plass tenkte jeg det er noe av det beste valget jeg kan ta og kjørte på. Jeg visste om Sonor og undersøkte deriblant på hjemmesiden, pluss at jeg hørte mye fint om Riga Stradins. Visste om bekjente som hadde venner som studerte ved skolen og var fornøyd. Etter å få undersøkt det nøye, var jeg ikke i tvil om at dette var riktige valget.

Det er tøft, men ikke umulig. Så lenge man studerer flere timer hverdag og er effektiv går det fint. Det er også veldig viktig å ha en studiepartner som motiverer hverandre og pugger sammen. Slik holdes motivasjonen oppe og ikke minst lærer man av hverandre.

Hverdagen går på det meste på lesing, det kreves hardt arbeid for det er mye stoff man må kunne i løpet av kort tid. Det er det som er utfordrende. Spesielt er tempoet høyere på tannlegestudiet enn medisinstudiet.Professorene er gode, de vil at du virkelig skal lære og de vil at du skal klare deg. De er hjelpsomme og veldig dyktige.

Det er mye stoff, men som sagt leser man består man alle fag. Det er mye teori 1 og 2 året, men allerede i 2 termin begynte vi med voksing av tenner og hadde deriblant dental anatomy. I 2 året blir det mer praktisk enn 1, men fortsatt mye teori.

Det som er bra er at gjennom hele året har vi tentamener i alle emner som kalles for colloqium. Colloqiums forbereder deg til eksamen, og man må bestå alle disse for å kunne ta eksamen.Eksamen blir på denne måten både enklere og når man pugger  til eksamen blir det som repetisjon for man har vært gjennom man kan på en måte alt fra før.

Er det vanskelig å studere på engelsk?  Det kommer an på hvor god man er i engelsk. Til meg var det mer uvant, ikke vanskelig. Men man kommer seg fort inni det og man vant til det.

Er det noen kulturforskjeller du vil trekke frem?  Veldig formelle, man må vise respekt til professorene og enkelte av de kan være veldig autoritære.

Hva det beste har vært med å studere i Riga?  Først å fremst drømmestudiet. Men også studentlivet. Det er veldig bra studentliv i Riga. Også er det en veldig fin by å være student i. Byen i seg selv er fin å bo i. Internasjonale studenter , universitetsmiljøet og ikke minst fritidsaktiviteter. Det er også veldig billig for mat og levekostnader sammenlignet med Norge.

Hva har det betydd for deg å studere i utlandet?  Det har vært et stort og tøft steg, men når jeg startet på dette nølte jeg ikke. Det er en av de beste valgene jeg har tatt i livet.

Hva er planen din etter studiene?  Vil gjerne flytte til et annet land og jobbe etter endt utdanning.

Har du noen gode råd til framtidige utenlandsstudenter?  Om du virkelig har lyst til å studere i utlandet og er motivert anbefaler jeg deg å søke. Jobb hardt og les mye. Det blir en rik opplevelse til slutt.

Veldig hjelpsomme som virkelig tar seg tid til å hjelpe deg med hele prosessen og motiverende. Noe som jeg likte veldig godt var messen som de hadde om utdanning i utlandet, de ga veldig mye nyttig og ærlig informasjon om de ulike universitetene.

De er også veldig flinke til å følge med på studentene og høre om det går bra med oss og studiene i utlandet.

Oppbygging av studiet

For medisinstudenter er studiet lagt opp i fire hoveddeler:

For odontologistudenter er studiet lagt opp på følgende måte:

Rangeringer og utmerkelser

Vi vet at det ikke er lett å studere i et land langt borte, og derfor er vi i SONOR opptatt av å gi deg all den støtten og hjelpen du trenger, og veilede deg steg for steg. Hvis du er i tvil, kan du prøve våre vanlige spørsmål:

Høres Riga Stradins University spennende ut? Eller kanskje du vil ha flere alternativer å velge mellom? Les mer om å studere i utlandet eller spesifikt om å studere i Europa.

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre

Simran Kaur Rehal

simran@sonor.no

+47 973 16 030