Studere i USA

Å studere i USA vil være en opplevelse for livet. Få nasjoner har så grundig satt sitt preg på verden som USA. De fleste av oss har en oppfatning av hva og hvordan USA er, selv uten å ha vært der. Vi anbefaler deg å reise dit selv, og gjøre deg opp din egen mening. 

Når du studerer i USA, vil du garantert oppleve en rekke storslagne opplevelser. For de fleste av oss byr USA på et svimlende utvalg av muligheter. Ikke mange land kan by på så mye skjønnhet; fjell, strender, regnskog, ørken, canyoner og isbreer. Dette er i sin tur elegant paret med eventyrlige storbyer, et mangfold av kultur, musikk, matopplevelser, sport og et folkeslag som virker å være født supervennlige, uformelle og pratsomme. For en nordmann kan det være en attraksjon i seg selv. USA-studier kommer til å være en opplevelse du definitivt ikke vil angre på.

Studere i USA: internasjonalt anerkjente studier!

USA har mange anerkjente utdanningsinstitusjoner som tilbyr et bredt spekter av studieprogrammer. Å studere der gir tilgang til undervisning og forskning av høy kvalitet, noe som kan bidra til faglig utvikling og karrieremuligheter.

Du får også muligheten til å møte og bli kjent med studenter fra hele verden og bygge et globalt kontaktnettverk innenfor fagfeltet ditt, noe som kan være svært verdifullt for fremtidige karrieremuligheter.

USA er et av de mest dynamiske arbeidsmarkedene i verden. Ved å studere i USA får du mulighet til å sette deg inn i muligheter og trender innen ditt fagfelt fra et globalt perspektiv. Dette kan gi deg en fordel når du søker jobber internasjonalt.

Den virkelig vanskelige oppgaven blir å bestemme seg for hvor du vil studere. Våre dyktige studieveiledere hjelper deg med det!

Søk

Er det gode universiteter i USA?

USA har kanskje et av verdens beste utdanningssystemer, med skoler som dominerer internasjonale rangeringslister, og studiemuligheter innenfor alle tenkelige fagfelt.

Fra strendene i Florida og solkysten i California, via det endeløse mangfoldet i Midtvesten, store naturopplevelser i Nordvest, storbyopplevelser og stolte tradisjoner på østkysten til det frodige livet i Sørstatene. Som studieland er USA spesielt spennende.

SONOR samarbeider med en rekke anerkjente og solide universiteter i alle disse områdene, slik at du kan få gratis hjelp med søknaden om å studere i USA.

Gode grunner til å studere i USA

Vi har allerede snakket om karrieremuligheter, men det finnes utallige grunner til å skaffe seg denne erfaringen, og her er noen av dem:

USA er en smeltedigel av forskjellige kulturer, etnisiteter og bakgrunner. Å studere i USA gir deg muligheten til å lære om og oppleve denne rike kulturelle variasjonen, noe som kan åpne opp for nye perspektiver og øke interkulturell forståelse.

Å studere i et annet land gir deg en unik mulighet til å oppleve en annen kultur på nært hold. Dette kan bidra til å utvikle en dypere kulturell forståelse og et globalt perspektiv, noe som kan være svært verdifullt både personlig og profesjonelt.

Å studere i USA vil gi deg nye utfordringer og situasjoner som vil bidra til utviklingen av personlige ferdigheter som selvstendighet, tilpasningsevne og kreativ tenkning. Dette kan være nyttig på ulike områder av livet ditt, uansett hvor du velger å jobbe eller bosette deg i fremtiden.

Vanlige spørsmål om studier i USA

Vi har samlet svar på noen vanlige spørsmål for deg som vurderer å studere i USA under. Du kan også lese flere spørsmål og svar her.

Å studere i USA er ikke gratis. Det finnes derimot en rekke stipender og lån du kan søke på, og det finnes både dyre og rimeligere skoler. Det er også billigere å gå på et community college enn et universitet – du kan lese mer om forskjellen på disse her.

Norske fag kan gi transfer credits

Vi samarbeider med en rekke skoler som er villige til å gi transfer credits (studiepoeng) for fag du har tatt på norsk VGS. Disse studiepoengene teller mot totalen du trenger for å fullføre en bachelorgrad i USA. Får du nok transfer credits, kan du fullføre graden på tre år!

Lavere kostnader med transfer credits

Dette medfører at du som student korter ned studietiden din i USA, og dermed også hvor mye studielån du sitter igjen med etter endt utdanning. Allerede før eventuelle stipend er gitt, så kan dette bety en besparelse på over 100.000 NOK i studielån!

Studiene ved de fleste universitet over hele USA starter i august og januar hvert år. Det er mulig å starte både i august og januar på din bachelorgrad. For mastergrader er det stort sett bare studiestart i august hvert år.

Det er store variasjoner med tanke på skolepenger ved amerikanske colleges og universitet. Vi jobber med våre skoler slik at de fleste klarer å tilrettelegge for strukturer som er innenfor rammene til Lånekassen. Du kan finne skoler som koster 60.000 USD i året, og skoler som koster 2000 USD i året. For våre skoler, så jobber vi ut ifra et ønske om å sikre stipender som medfører at skolepengene på en fireårig institusjon ligger på en plass mellom 14.000 og 20.000 USD årlig. Snakk med din veileder her i SONOR for å kartlegge hva slags alternativer som finnes for deg, eller les mer om studiestøtte her.

Som for skolepenger, så varierer det veldig hva kravene for opptak er. Ulike skoler vurderer studenter ulikt. Det som er ulikt i USA kontra andre studiedestinasjoner, er at skolene krever ingen forhåndskunnskap i realfag (uavhengig av hva du ønsker å studere), samt at de har ett felles karaktersnitt for alle fag på bachelorgradsnivå. På mastergrad kan det variere litt hva slags krav de stiller, men på generelt grunnlag ønsker nok de fleste studiesteder å se et snitt på rundt C.

Generelt sett for SONOR sine samarbeidsskoler, så kreves det 4 i karaktersnitt for å få fritak for en eventuelt TOEFL- eller IELTS-test. Det kan imidlertid være unntak her, så det lønner seg å lese informasjonen om hvert universitet nøye. Sjekk alltid med din studieveileder her i SONOR om du må ta en test eller ikke. En rekke skoler kan kreve språktester og eventuelt andre tester med tanke på stipender, så det kan i visse tilfeller være verdt å ta en test selv om du ikke trenger det for selve opptaket. Merk at dette med fritak for språktesting gjelder primært for opptak på bachelorgrader, samt eventuelle gap year eller utvekslingsemestre/år. For mastergrad kreves det normalt sett en språktest (TOEFL eller IELTS).

Du må søke om studentvisum om du skal studere i USA. Dette må du også gjøre før du drar på utveksling. For å gi deg en god oversikt, har vi samlet all informasjon om studentvisum til USA på én side.

Hovedoppstarten er som i Norge på høsten, august/september, men for de aller fleste grader er det også mulig å starte i januar/februar.  Noen skoler er såkalte «quarter schools», og organiserer skoleåret i fire «quarters» i stedet for den vanlige semesterinndelingen. Da kan man starte på vinteren (vanligvis januar), våren,(april/mai), sommeren (juni/juli) og høsten (august/september).

Tenk først gjennom hva du ser etter når du skal velge universitet, for eksempel:  Hva ønsker du å studere? Vil du studere i en stor eller liten by? Ved et stort eller lite universitet? Ta så kontakt med oss i SONOR, og fortell hvor og hva du ønsker å studere, og hvilket snitt du har fra tidligere studier. Da kan vi hjelpe deg med å finne fram til aktuelle alternativ som passer dine forutsetninger og ønsker. Kontakt oss her.

Hovedregelen for dette er at er at alle SONOR-studenter som har karakter 4 eller bedre i engelsk fra videregående skole, slipper å ta en engelsktest dersom de skal ta en bachelorgrad eller studere fag på bachelornivå ved SONORs samarbeidsuniversiteter i USA. For studenter som har under 4 i engelsk, så vil en språktest stort sett være påkrevd. Det kan finnes enkelte unntak, så sjekk dette med din studieveileder. Alle studenter som skal ta en mastergrad må som regel regne med å ta en engelsktest, med mindre de alt har tatt et år med høyere utdanning i et engelsktalende land.

Hva du må betale for å studere i USA kan variere; noen skoler er veldig dyre, mens andre er relativt rimelige. Vi i SONOR jobber hele tiden for å finne samarbeidsskoler som det er mulig å få råd til ved hjelp av støtten fra Lånekassen, og samarbeider både med skoler som er ganske rimelige i utgangspunktet, og skoler som gir store stipend til norske søkere. Les mer om årlige studiekostnader og mulige stipend ved våre skoler i USA her.

Offentlige universiteter er finansiert av delstaten, og har gjerne lavere skolepenger enn private. Samtidig kan private skoler være mer fleksible, blant annet når det gjelder stipendordninger, så det er ikke nødvendigvis slik at private skoler alltid er dyrere enn offentlige.

For deg som søker har det sannsynligvis lite å si om universitetet er privat eller offentlig, så lenge tilbudet til skolen passer deg, og du har råd til å gå der.

Det er mulig å jobbe på campus og i visse universitetsrelaterte jobber, men kun inntil 20 timer i uken. Det fins også muligheter for å jobbe i løpet studiet via noe som kallest CPT (Curriculum Practical Training), eventuelle internships kommer for eksempel under denne kategorien. Jobbing utover dette, med noen få unntak, er ikke tillatt, og du kan sette oppholdstillatelsen din på spill ved å jobbe ulovlig. Etter endte studier fins det muligheter for å jobbe inntil ett år som en del av OPT (Optional Practical Training). OPT kan også være en mulighet ved siden av studiene.

Dette er toårige skoler som hovedsaklig tilbyr en «associate degree.»  Disse skolene har vanligvis relativt lave skolepenger, og ingen spesielle karakterkrav med tanke på opptak til sine associate degrees.

Dette er en toårig grad som kan føre til en yrkeskvalifikasjon eller videre inn i en bachelorgrad. For deg som norsk student er det mest aktuelt å ta en associate degree som et ledd i et studieløp som fører frem mot bachelorgrad, og dette er det mulig å gjøre ved våre samarbeidsskoler Santa Monica College, Santa Barbara City College, Foothill and De Anza Community College og Green River College. Man kan ta en associate degree for å spare penger, siden de ofte er relativt rimelige, for å øke sjansen til å komme inn på en skole man kanskje ikke kommer direkte inn på etter videregående, eller om man generelt har et relativt lavt snitt.

Dette er et krav om generelle fag i bachelorgraden man må oppfylle, på samme måte som en grad består av «major requirements,» et krav om å ta så og så mange studiepoeng innenfor sin/sine major(s) (se eget spørsmål/svar om major og minor.) I USA er man opptatt av at studenter skal få en bred utdannelse, og derfor er bachelorgraden lagt opp slik at man skal være innom flere ulike studieområder i tillegg til det man velger som spesialisering (major/minor). De to første årene av en fireårig amerikansk bachelorgrad består vanligvis av mange ulike obligatoriske fag man må ta for å innfri «general education requirements,» i tillegg til introduksjonsfag relatert til majoren. Disse obligatoriske fagene kan være innenfor studieområder som matematikk, engelsk, samfunnsvitenskap, humaniora, kunst, realfag, språk og så videre.

«Major» er en spesialisering du kan velge som ditt hovedfokus i en amerikansk bachelorgrad, mens «minor» er en mindre emnegruppe; en måte å få inkludert flere studieområder i graden din om du ønsker det. Det går også an å ta to «majors,» såkalt «double major.» Amerikanske bachelorgrader har en annerledes oppbygning enn den norske, og de har ganske få og generelle grader (Bachelor of Science, Bachelor of Arts og Bachelor of Business Administration er de vanligste), så ditt valg av «major» blir derfor bestemmende for fokuset i graden din. Utover fag relatert til «major» og «minor» må du også ta en del generelle emner, og dette er hovedsakelig de første to årene av graden, freshman og sophomore. De to siste årene, junior og senior, har du mest fokus på «major» og eventuell «minor.» Les mer om hva som kjennetegner den amerikanske graden her.

SONOR samarbeider med flere universiteter og colleges som legger til rette for fritak for et fullt studieår basert på tidligere utdanning. Les mer om dette her.

Ja, fra studieåret 2015/2016 innvilget Lånekassen støtte til alle fire årene av en bachelorgrad, også førsteåret som de tidligere ikke hadde støttet.

Skoler som kaller seg «liberal arts colleges» legger vanligvis vekt på studier på lavere nivå (bachelor), og på fag innenfor «liberal arts»-tradisjonen; fag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og realfag. Fokuset er ikke på yrkesutdanning, så en skole med, for eksempel, ingeniørutdannelse vil vanligvis ikke definere seg som «liberal arts college.» Trekk ved liberal arts colleges er blant annet at de fokuserer på studentdeltakelse, god kontakt mellom studenter og forelesere, og et større fokus på forelesere som jobber 100 % med undervisning. Fokuset på forskning blir da mindre ved slike skoler.

 

Hva studentene sier

La historien til elever som har opplevd å bo og studere i USA inspirere deg. Hver enkelt av dem har vært vitne til opplevelser som har vært unike og berikende. Vær oppmerksom på uttalelsene deres!

Hva er forskjellen på college og university?

Vanligvis pleier colleger bare å tilby utdanning på bachelornivå (undergraduate), mens universiteter tilbyr master- og doktorgrader også, men uttrykkene blir ofte brukt om hverandre. Så lenge skolen du har sett på tilbyr studiet du ønsker, så har det ingenting å si om det er et «university» eller et «college.»  Merk at «college» også kan bli brukt om avdeling eller fakultet (for eksempel College of Arts).

Colleges og universiteter er begge 4-årige institusjoner der du kan få en bachelorgrad. Når du studerer i USA, kan du også velge å studere ved et 2-årig community college for så å overføre, eller transfer, til et fireårig universitet der du fullfører de to siste årene av bachelorgraden din. Spør deg selv:

  • Vil jeg tilbringe alle fire årene ved samme universitet, eller vil jeg studere flere steder?
  • Hva har jeg i karaktersnitt og hvor kan jeg kvalifisere for opptak?
  • Hva slags oppfølging ønsker jeg å ha i studieløpet?

Det er flere grunner til at du bør vurdere studier ved et community college. Blant annet har du mulighet til å spare mye penger, i tillegg til at du får en mye tettere oppfølging fra universitetet sin side.

Lurer du på hvorfor du bør vurdere å studere ved et community college?

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre

Siri Frengen

siri.frengen@sonor.no

+47 973 16 050

Linda Skjønstad

linda@sonor.no

+47 973 16 040

24 år

Thea Sofie Thode

University of San Francisco

Master of Sport Management. Andre semester av et 23 måneder langt studie.

En normal hverdag for meg er ganske så annerledes enn hva man kan tenke seg at en masterstudent hjemme i Norge ser ut. Grunnen til dette er at i dette programmet som jeg er en del av fokuserer de mer på at man skal få mer av den praktiske erfaringen samtidig som man også selvfølgelig har fag. Så min hverdag ser ut som en normal arbeidsdag tatt i betraktning at man jobber i sport, så dagene går ikke bare fra 8-16. Jeg starter dagen min klokken 09:00 på kontoret og jobber per nå som Game Day Experience Sales & Serivce Manager for USF Dons Athletics. Der jobber jeg til jeg er ferdig med det jeg skal gjøre for dagen som gjerne blir rundt 16-17 tiden mandag til torsdag. I tillegg til dette så jobber jeg de dagene det er kamper i alle de forskjellige idrettene, og derfor fint å ha fredagen som regel fri.

Vi har skole normalt sett en gang i uken og for min del nå er det onsdags kvelder fra 18:00-22:00, dette kan variere og om det forekommer endringer blir man godt opplyst om det. Det er lagt opp slik at vi har ett fag om gangen og et fag varer gjerne i 6-8 uker, men det kommer an på selve faget. Dette gjør at programmet går over sommeren, vi har noe fri fra fag, men det kommer an på hvor du jobber som avgjør hvor mye fri du egentlig får. Fordi at det å ha internships ligger i studieplanen kan vi jobbe fulltid, få betalt og samtidig ta en grad.

Undervisningen er etter min mening ganske så annerledes enn hva jeg var vandt til fra INN i Lillehammer, ikke fordi det er innholdsmessig store forskjeller, men hvordan fokus de har. Her har de et sterkt søkelys på prosjekter og at man skal lære mer av det å få fysisk erfaring fra de forskjellige vinklene innenfor sport, til å lære mer om deg selv personlig. De har her mer søkelys på at det er deg selv som bestemmer hvordan din vei her går og hvor mye du legger i den tiden man har i programmet her som avgjør hvor mye man får tilbake underveis og når man er ferdig. Personlig synes jeg at dette fungerer veldig bra fordi at mange av de som studerer sport er mer praktisk anlagt enn å bare like den teoretiske delen av det. Ved å gjøre dette så får man utforsket deler av sporten som man kanskje ikke syntes var så interessant, men at man får en annen følelse når man har prøvd det. De prøver å gjøre oss mest mulig forberedt på det virkelige arbeidslivet med en realistisk versjon om hvordan ting kan se ut, i stedet for å bare lese, pugge og skrive arbeidskrav. Vi skriver selvfølgelig også flere oppgaver, men de har en helt annen måte å gjøre det på, de gir deg noe veiledning, men det er til sist opp til deg hvordan du selv velger å tolke det.

 

Mellom forelesningene er det forskjellig fra fag til fag, noen har faste ting som skal gjøres mellom hver forelesning, til at man har et prosjekt som vi har nå med GMR (markedsføring) og Pro Volleyball Federation. Her får man den praktiske erfaringen som er nyttig med at man får være en del av arbeidslivet og ikke bare en tilskuer og en student. De legger ned mye arbeid i at etter hver forelesning og fag at vi skal sitte igjen med enten at dette har vi sansen for eller at har prøvd det, men at det ikke er noe for meg. I de fagene jeg har hatt enn så lenge vi er nødt til å bruke bibliotek ressursene som er tilgjengelig for oss. Noe av det som jeg kanskje synes var mest uvandt med det, var at vi har en egen bibliotekar som hjelper oss med å finne artikler eller bøker vi burde benytte oss av.

Jeg fikk den hjelpen jeg trengte fra SONOR og synes at den hjelpen var virkelig en god ting. Samtidig så synes jeg det var veldig fint at etter jeg hadde ankommet og vært her en liten stund at de spurte hvordan jeg har det. Jeg har det bra, men det kan jo være at andre ikke er like heldig som jeg har vært å trives på alle mulige måter her.

  1. Vær åpen for å bli kjent med nye kulturer og mennesker
  2. Ikke vær redd for å være sosial, bli med på det meste som universitetet tilbyr det er her du blir kjent med nye mennesker.
  3. Ta vare på deg selv, det er ikke alltid like lett å være borte over lengre tid hjemmefra, snakk med de hjemme jevnlig og finn nye venner her for å unngå å få hjemlengsel.
  4. Pakk med deg en regnjakke og paraply fordi her regner det oftere enn man tror, selv om man tenker at California er varmt meste parten av året, så er San Francisco en kyst by.
  5. Bruk tid til å utforske de forskjellige omgivelsene rundt deg, fra Alcatraz, Golden Gate Bridge, Golden Gate Park, sports-eventer, parker, og generelt de veldig fine omgivelsene rundt om i hele San Francisco.

For meg er det noen vanskeligheter med å studere på engelsk, men ikke så stort problem som man skulle tro. For meg hjalp det at jeg var på utveksling høsten 2022 på Ole Miss i Mississippi, og fikk trent ganske mye på engelsken min der. Sett at jeg hadde et godt ordforråd er det fortsatt noen steder man kanskje ikke er helt perfekt, men generelt er vi nordmenn ganske flinke i engelsk.

 

Jeg visste at det kom til å være ganske store kultur forskjeller, med at de er vandt til å enten spise ute eller bestille mat, enn at de lager maten selv. Måten selve strukturen i landet er bygd opp på fra forskjeller mellom fattig og rik, priser, skatt, politiske syn og generelt selve væremåten.

 

De har jo et helt annet studiesystem enn det vi i Norge har med at en bachelor tar 4 år og ikke 3 år. De har forskjellige majors og minors som man selv velger på veien når man studerer. De lærer ikke alt i lik stil som det vi gjør og de fokuserer veldig mye mer på hvordan ting fungerer og er i USA enn resten av verden, mens vi lærer veldig mye forskjellig fra ulike deler av verden.

20 år

Faith Tvenning

North Park University

Bachelor of Arts in Business, andre semester.

I starten var det litt vanskelig språkmessig, gikk fra å ha alt på norsk til å bare snakke engelsk. Men etter en måned begynte jeg å bli vant med det, fikk meg venner og kom ganske raskt i språket og miljøet.

En normal hverdag på skolen ser litt annerledes ut fra person til person, ut ifra hva en studere. For meg, så har jeg 1-3 klasser hverdag som varer mellom 1-2timer. Det beste med skolen er at i starten av hvert semester, får jeg velge selv hvordan skoledagen min blir. Får velge selv, hvilken klasser jeg vil ha, hvilken lærer jeg vil ha og når på dagen jeg vil ha diverse klasser.

Undervisningen igjen varierer ut ifra hvilken bachelor du tar. Jeg studere business og det er lett, så lenge du gjør arbeidet. Tips: det er lettere å studere hvis du har andre folk å studere med! Mellom forelesningene, kan jeg enten spise, sosialisere eller gjøre lekser. Skolen tilbyr mye forskjellig ressurser som alle kan benytte, eksempler på de er bibliotek, leksehjelp, writing advisor (en som ser over essay før du levere den inn). Det beste som jeg og vennene mine deltar på er: ca. 3 ganger i uken verter hvert internat forskjellig sosiale aktiviteter. Disse kan være film kveld, matlaging, bålkos, DIY, karaokekveld, og mye mer. I tillegg har skolen mange forskjellige klubber som har møte 1 gang i uken. Disse er fantastiske måter å møte nye folk og få nye venner på!

North Park tilbyr utveksling verden over, og internasjonale elever kan dra utenlands (under NPU så klart). Jeg og andre norske studenter tenker å ta et år i Australia!

SONOR har vært til stor hjelp når det kommer til søkeprosessen og spørsmål i ettertid. Under søkeprosessen ordner de alt av kommunikasjon med skolen og de forteller deg nøyaktig hva slags papirer som må signeres og hva som må gjøres for å ta steget nærmere. Jeg er glad jeg gikk igjennom SONOR ettersom de har hyggelige veiledere og har virkelig får meg til å føle meg trygg under en slik stor avgjørelse. De raske med å svare dersom jeg har spørsmål og gir meg alltid utfyllende svar.

Skolen ligger ca. 40min unna Chicago Downtown med tog som går hver 10. min, veldig lett å komme seg til/fra. Downtown har alt som tenkes kan; mye å se, mye å oppleve, mye å spise! Det finnes restauranter fra hele verden! Favoritten er The Cheesecake Factory!

North Park har mange studenter fra hele verden, folk med forskjellige bakgrunn, mitt tips er å ha et åpent sinn, tørr å gå på forskjellige aktiviteter, sist, men ikke minst, ikke overtenk!

Chicago har veldig variert vær, anbefaler å pakke både sommer/vinter klær. Men ikke pakk for mye fordi klær er billigere her enn hjemme, og de har mange fine butikker her.

Som tidligere nevnt er det annerledes studiesystem her enn i Norge, så noe jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste til skolen er: du som elev har mye frihet når det gjelder studie, du kan velge alt selv. Men med så mye frihet er det vanskelig å vite hva man vil, eller hva man burde velge. Skulle ønske jeg visste om de forskjellige fag muligheter, og hva de innebærer.

Alt i USA er svært, klær, biler, veier, det som sjokkerte meg mest var maten. Maten her er ikke sunt, den er enten for søtt eller for fett. Det finns sunne forslag, men det er dyrt. Ellers er amerikaner veldig hyggelig, de har stor forståelse for folk så ikke har engelsk som sitt første språk.

20 år

Mari Kjuus Øverby

Hawaii Pacific University

Bachelor of Business.

Hverdagen min består av skole fra mandag til torsdag, og fri på fredager. Dette betyr langhelg hver helg, noe som slettes ikke er feil! Undervisningen foregår i klasserom med maks 30 elever, og minner litt om videregående i Norge. Professorene er greie, og man får muligheten til å bli godt kjent med dem. En av professorene mine inviterte til og med hele klassen hjem til seg på lunsj. Universitetet har et fint og frodig campus nede ved kaia, og det er flere koselige kafeer i nærområdet (spesielt rundt Kakaako) der man kan sitte og jobbe med skolearbeidet. Trikset er å gjøre unna så mye som mulig før helgen kommer, slik at man kan bruke helgen på å utforske øya.

Selv om øya er liten, er det mye morsomt man kan finne på. Enten det er å ta en stranddag og kose seg i sola, eller kanskje ta en tur til Waikiki beach og surfe? Det er også mange kule turer man kan gå på. Naturen på Hawaii er så vakker og annerledes, og jeg blir fortsatt satt ut over hvor grønt og flott det er. Det er fjell overalt, så toppturer er absolutt å anbefale, men man kan også finne veien til episke tidevannsbassenger og fossefall. Å snorkle på øya vil heller ikke skuffe, og er du heldig kan du møte på delfiner. Dette er nok det jeg liker best med livet her: det er alltid noe nytt og gøy man kan finne på!

Min plan var egentlig å ta en bachelorgrad i Business i Australia, men på grunn av situasjonen med Covid 19 var det dessverre ikke mulig å reise dit høsten 2021. Med et stort ønske om å reise utenlands foreslo veilederen min i SONOR at jeg kunne ta et semester på Hawaii der jeg fikk velge fag som jeg kunne få overført og godkjent ved universitetet i Australia senere. Så litt tilfeldig endte jeg opp på Hawaii og tar et semester her, noe jeg ikke angrer på i det hele tatt!

  1. Utforsk øya! Mitt største tips er å komme seg ut av Honolulu og sjekke ut West side, North Shore og Kailua. Og forøvrig også de andre øyene rundt Oahu hvis du får muligheten til det. Vi tok en tur til Big Island i høst der vi fikk se vulkanen i utbrudd, noe som var VELDIG kult.
  2. Et lite mattips: Besøk Sunrise Shack på North Shore for verdens beste smoothie bowl. De har også flere food trucks med god mat som er verdt å sjekke ut.
  3. Jeg vil også anbefale og skaffe seg månedskort på by-syklene i Honolulu, for selv om man får busskort gjennom skolen, er det ofte mer effektivt å sykle.
  4. Som jeg skrev tidligere anbefaler jeg virkelig å gjøre skolearbeidet tidlig i uka så du kan finne på gøye ting i helgene.
  5. Et siste tips er å skaffe seg en bil, for det er nemlig ikke så lett å komme seg rundt på øya uten bil. Jeg kjøpte en rimelig bil sammen med 4 andre norske studenter, og på den måten ble det ikke så dyrt heller.

22 år

Milly Gystad Waagø

University of St. Thomas, Minnesota

Bachelor i kommunikasjon. Startet høsten 2021 og er sophomore (2. klasse).

En normal hverdag for meg består av mellom 1.5 til 4 timer lange skoledager, etterfulgt av egenstudier og arbeid med lekser. Jeg bruker gjerne å sitte i ASC, som er studentsenteret ved skolen. Det er veldig fint å sitte her fordi alle som sitter rundt jobber på samme måte som deg selv med lekser, så det er et rolig og fint miljø å være i. Det er også nær tilgang til mat og drikke om man blir sulten! Jeg velger skoledagen min i alle hovedsak selv, og det er jo det fine med skole i USA, du setter opp en timeplan som passer dine egne behov sånn at jeg har alle fagene mine på morgenen, slik at ettermiddagene er ledige til andre ting. Det er jo ofte på kvelden ting skjer og det er mye aktivitet på kveldstid, så da er det fint at det ikke krasjer med undervisning! Jeg har som regel to et fag før lunsj og et etter lunsjen. Når jeg ikke har forelesning prøver jeg å gjøre unna mest mulig lekser, men innimellom hender det at jeg også tar en treningsøkt på skolens treningsrom. Innimellom fagene bruker jeg ofte å sitte på biblioteket når jeg gjør lekser, her er det folk som jobber for å hjelpe deg skulle du støte på noe vanskelig og det er spesielt fint under eksamensperiodene som det er 2 av hvert semester. Undervisningen syntes jeg er veldig grei, det er litt uvant at det er på engelsk, men man venner seg til det også, og de er flinke til å legge til rette om man informerer på forhånd om at man er internasjonal student. Alle mine lærere er energiske og glade i fagene de underviser i, det gjør at fagene er spennende å følge med på. I tillegg bruker de mange ulike metoder for å variere undervisningen. I nesten alle fag jeg har hatt hittil gjør vi ulike prosjekter og bruker kreative metoder for å gjøre undervisningen morsom å være en del av!

Hjelpen jeg fikk av SONOR var enestående. Jeg fikk svar på alle spørsmål jeg hadde (og det var MANGE) Jeg ble tatt seriøst fra starten av og de hadde god dialog med meg hele veien. Jeg fikk ofte mailer hvor de spurte hvordan det gikk med meg, selv om jeg ikke hadde bedt om det og det gjorde prosessen betryggende! Det var også en stor bonus at de hjalp meg med å fylle ut søknaden til skolen og sendte inn nødvendige papirer. Kan absolutt anbefale SONOR på det sterkeste og spesielt veilederen min Liselotte, som bare var helt fantastisk fra start til slutt!

  1. Skolen har mange aktiviteter i helgene som du bør få med deg. Dra på det du kan, selv om det kanskje ikke hører så spennende ut, det er her du møter de fleste vennene dine.
  2. Bruk fasilitetene på skolen enten det er biblioteket, treningsrommet eller helsetjenestene. Du betaler skolepenger og mye av disse pengene går til å drifte alle tingene du har tilgang på som student. Bruk dem!
  3. Ting kommer ikke av seg selv, for at du skal ha det bra må du gi av deg selv!
  4. Minnesota kan være kaldere enn hjemme i Norge, spesielt i Januar/Februar. Pakk med deg varme klær selv om du reiser i August. Man kan kjøpe mye her, men vinterklær er de ikke så gode på.
  5. Pakk dopapir! Det hørtes kanskje merkelig ut, men det er ingenting i hybelen din når du flytter inn, og det er ikke alltid lett å vite hvordan man finner nærmeste butikk i en helt ny by.

Jeg tror faktisk ikke det er noe jeg skulle ønske at jeg visste før jeg kom til skolen. Dette skyldes nok til dels at jeg stilte mange spørsmål får jeg kom og hadde satt meg inn i en hel del, men en ting som kan være verdt å merke seg er at man vil legge merke til at skolen er annerledes enn hva man kjenner til fra hjemme. Forventningene er annerledes og selv om man informerer lærerne sine om at man er internasjonal student er det ikke en selvfølge at du blir behandlet annerledes. Du blir behandlet som en hvilken som helst annen student og du er selv ansvarlig for at du oppfatter det som blir formidlet til deg. Lærerne dine vil hjelpe deg, men de kommer ikke til deg, du må komme til dem!

21 år

Ida Hellegård Indrebø

Hawaii Pacific University

Bachelorgrad i Business Administration Marketing, startet på studiet høsten 2023 og har gått i snart 1 år.

Livet som student her på Hawaii Pacific University er heilt fantastisk. Eg har skule frå mandag til torsdag og prøver også å gjere ferdig alt skulearbeidet før fredag. HPU er ein skule der du får eit veldig nært forhold med lærarane dine og dei andre studentane sidan det vanlegvis berre er 20 -30 elevar i kvar klasse. Det er noko eg synst er veldig godt og trykt når eg har flytta så langt vekk. Det gjer også at dei fleste lærarane dine lærer seg namnet ditt og at du kan snakka med dei vist du har noko du lurar på. Lærarane synst også det er veldig gøy med norske studentar.

Helgane brukar eg til å utforske alle dei nydelege plassane her på øya, favoritt tingen min er å sjå alle dei nydelege strendene som finst her. Min favouritt plass her på øya er ein liten plass på North Shore som heiter Haleiwa der du finner fine strender, god mat og mange små, sjarmerande butikkar. Langs øst- kysten køyre du forbi utruleg mange strender med kvit sand og turkist vatn. Det er også ein strand som ligger 10 min unna skulen, noko som gjer at du kan reisa på stranda mellom timane om du vil kople av litt. Universitet har også ein del forskjellige idrettslag, og du kjem inn på heimekampane gratis når du er student på HPU. Eg har møtt så mange utadvende og eventyrlystne folk her på HPU. Dei aller fleste som studera her har også flytta langt vekk heimefra og derfor er alle veldig interesserte i å bli kjent med nye folk. Dette har gjort at det har vert veldig lett og naturlig å finna nye venner å utforska øya med.

SONOR har vert ein veldig god støtte for meg heilt frå eg begynte å tenka på å studera i utlandet. Det har vert lett å ta kontakt med dei om spørsmål eg hadde før eg reiste og medan eg er her. Dei eg har vert i kontakt med i SONOR har vert kjempe hjelpsomme og støttande, og det har gjort at eg har følt meg svært trygg i valget eg tok om å flytta hit til Hawaii.

Vist du vurdera å studera i utlandet så gjer det! Det er ein så fantastisk opplevelse, og du får så mange fine minner og erfaringar å ta med deg vidare i livet. Start prosessen med å søka på skulen så fort som mulig. Det er mykje som må vere i orden for å studere i USA og det gjer derfor prosessen lettare og mindre stressande jo tidlegare du startar.

Ha fri på fredagar om du kan. Dei fleste studentane på skulen har det og det gjer deg ein fridag meir i veka, og det kjem du til å setta pris på. Reis rundt øya og opplev alt du kan! Kvar helg finn eg ein ny plass som eg ikkje har sett før og alle plassane er like nydelege. Leig ein bil å berre køyr rundt langs kysten. Du får sett så mykje vakker natur og strender langs heile øya.

Det er ekstremt mange norske studentar her på HPU! Sjølv har eg gått inn for å bli mest kjent med Amerikanara og andre internasjonale studentar sidan det er derfor eg valgte å studera i utlandet. Men eg har også møtt mange hyggelege Nordmenn som gjer at Norge ikkje følast så langt vekke likevel.

Eg var litt redd for korleis det skulle gå å studera på engelsk, men det har gått veldig fint. Du kjem fort inn i det når du kjem hit å begynna å snakka engelsk med dei rundt deg.

Universitetet her følast litt ut som vidaregåande i Norge. Me har litt lekser kvar veke som gjer at du ikkje faller bak i pensumet du lærer. Det er også prøvar og quizar gjennom semesteret i steden for ein stor eksamen på slutten. Eg synst eigentleg at det er veldig greitt og gjer at du slepper å stresse med ein stor eksamen på slutten av semesteret.