‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Studiestøtte for utenlandsstudier

Drømmer du om å studere i utlandet, men er blitt fortalt at det er for dyrt?

–  SONOR hjelper deg å få oversikt over studentøkonomien.

Du har søkt på en utdanning i utlandet og kommet inn: Hva gjør du nå? Noe av det første du må tenke på er finansiering. I land som USA, Storbritannia, Australia, Singapore og New Zealand må du betale skolepenger i tillegg til utgifter på mat, husleie, bøker, reiser – alt det en student trenger.

SONOR hjelper deg

 

Mange tenker at utenlandsstudier blir for dyrt, og det vil vi i SONOR gjøre noe med. Våre veiledere hjelpe deg med å få oversikt over  økonomien før du reiser ut. Vi hjelper deg med å finne et studiested med lave skolepenger, gode stipendmuligheter eller kortere studieløp. I tillegg samarbeider vi tett med våre universitetspartnere for å sikre deg best mulige økonomiske rammer i studietiden. Flere av våre samarbeidspartnere har gode akademiske stipender som vi framforhandler for norske studenter.

Lånekassen

 

Heldigvis har vi som norske studenter Lånekassen, som jobber for å gjøre utdanning mulig for alle.  For å kunne få støtte fra Lånekassen er det viktig at du velger et godkjent lærested, og utdanningen må kunne gi uttelling i studiepoeng av NOKUT. SONOR sine samarbeidspartnere er godkjente av Lånekassen.

Lånekassen bruker mange ukjente ord og begreper og det kan virke vanskelig å regne ut hvor mye du kan få i støtte. Hovedregelen er at du får nok lån og stipend til å betale skolepenger inntil et visst beløp, i tillegg til et bestemt beløp til leve- og reisekostnader. Det er likevel viktig at du setter deg inn i de ulike typene støtte slik at du forstår hvordan Lånekassen regner ut støtten, hvor mye du vil få og hva du vil sitte igjen med i lån etter endt utdanning. Legg merke til at alle summene nedenfor er pr år. Skal du ta et semester må du halvere disse.

 

Basislån

Alle som studerer på fulltid og har rett til støtte fra Lånekassen får basislån. Som utenlandsstudent er dette pengene du skal leve for. Med andre ord – bolig, mat, forsikring, visum, telefon, busskort, skolebøker, tannlegebesøk og alt det som er gøy.

Til forskjell fra de som velger studier i Norge får du basisstøtten utbetalt to ganger i året, en gang på høsten og en gang på våren. Det er derfor ekstra viktig at du lager et budsjett du følger igjennom semesteret. Hele beløpet utbetales som lån, men inntil 25% av lånet kan gjøres om til stipend etter fullførte studiepoeng og inntil 15% gjøres om til stipend etter fullført grad – til sammen inntil 40%. Dette er det Lånekassen kaller omgjøringslån.

Type støtte Totalt pr år Lån Stipend
Basislån – levekostnader (lik for alle) 137 907 kr 82 744 kr 55 163 kr*

* omgjøringslån

Skolepengestøtte

Dette er pengene du får fra Lånekassen til å betale skolepengene ved universitetet du går på, enten det er som bachelor, master eller Study Abroad-student. Som utenlandsstudent får du like mye i skolepengestøtte som universitetet koster, inntil et maksbeløp. Skolepengestøtten består av skolepengestipend og skolepengelån, og stipendet er like stor uansett beløp så lenge det er over 80 000 kroner. Merk at det er forskjell mellom bachelor og master for hvor mye som blir stipend. Resten av lånet blir ikke gjort om til stipend etter endt utdanning, slik deler av basislånet kan bli.

Koster universitetet 113 000 kroner i året, får du tilsvarende like mye i støtte. Du kan altså ikke ta ut den maksimale summen.

Type støtte Maks støtte pr år Lån Stipend
Skolepengestøtte (bachelornivå)

Skolepengestøtte (masternivå)

270 080 kr

270 080 kr

238 952 kr

238 952 kr

31 128 kr

31 128 kr

Ekstra skolepengestipend ved utvalgte universiteter

Lånekassen har valgt å gi ekstra studiestøtte til utvalgte høyt rangerte læresteder. Dette utbetales som rent stipend. Interessert i å lese mer om hvem som er med der? Klikk her for oversikt.

Reisestøtte

Det koster mer å fly til Sydney enn å ta toget fra Lillehammer til Trondheim. Som utenlandsstudent får du derfor støtte til å betale reiseutgiftene dine, i teorien tilsvarende to tur-returreiser i løpet av et år. Beløpet varierer etter hvor i verden du ender opp med å studere.

Reisestøtte Totalt pr år Lån Stipend
Europa 5 704 kr 4 706 kr 998 kr
Asia 19 584 kr 16 157 kr 3 427 kr
Nord- og Mellom Amerika 21 284 kr 17 559 kr 3 725kr
Oseania 31 048 kr 25 615 kr 5 433 kr

Støtte fra legater og stiftelser

Det eksisterer enkelte ideelle stiftelser som har til formål å dele ut midler til ungdom som ønsker å ta hele eller deler av sin utdannelse i utlandet, ofte med en geografisk begrensning i forhold til hvor søkeren er født og/eller oppvokst.

For eksempel har Trondheimsungdom en slik mulighet i Marie Bachkes Reiselegat for Ungdom. Denne stiftelsen deler hvert år ut stipendier til ungdom fra Trondheim og omegn for videreutdanning i utlandet. Du kan få opptil 50 000 kr i stipend. Det deles ut stipend i en omgang hvert år, med fast søknadsfrist 10. april. Mer om dette legatet, hvem som kan søke, hva det blir lagt vekt på når søknadene behandles, søknadsskjema med mer finner du på www.reiselegatet.no.

Flere legater og stipender finner du i Legathåndboken.

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning

Du finner mer informasjon om hvordan du fyller inn søknaden til Lånekassen i videoen under:

 

 

Registrer deg for gratis studieveiledning