‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Community college

Community college kan redusere studieutgiftene dine og gi deg en myk start på den amerikanske studietilværelsen. Men hva er det egentlig?

Det amerikanske utdanningsløpet

For å forstå hva et community college er, må vi først ha en liten gjennomgang om hvordan det amerikanske universitetssystemet fungerer.

Bachelorgraden i USA er fireårig. Den er inndelt i freshman, sophomore, junior og senior year. I løpet av disse fire årene skal du gjennom en del ting, blant annet general education requirements, major og kanskje også en minor.

General Education Requirements er obligatoriske fag. Ofte er det matematikk, samfunnsfag, språkfag og kommunikasjonsfag. Dette er for å gi studentene en bedre forståelse av verden rundt seg. Disse fagene danner også grunnlaget for videre studier og oppfyller en del av opptakskravene for din major. Når man har fått opptak på et amerikansk universitet må man som regel ta en Placement Test. Dette er ofte i engelsk skriving og lesing, og/eller i matte, og må tas for å kartlegge hva ditt nivå ligger på. Når du har fått resultatene på dette vil du bli plassert i et fag som passer for ditt nivå, som en del av General Education Requirements.

Major er det fagområdet du velger å fordype deg i, og som du vil få en bachelorgrad i. De fleste amerikanere velger en major i løpet av sitt sophomore year. Hvis du velger for eksempel en major i biologi vil du ende opp med en Bachelor of Science in Biology. Du kan velge å ta en eller to majors. Å ta en double major i engelsk og fransk litteratur vil gi deg en del å tygge på: Bachelor of Arts in English and French & Francophone Studies.

Mange universiteter tilbyr også muligheten for å velge en minor, som også er en fordypning, men med færre studiepoeng eller credits, enn hva en major omfatter. Du kan velge major og minor innen samme fagfelt, f.eks. major i internasjonale relasjoner og minor i migrasjon, eller du kan velge innen forskjellige fagfelt, slik som major i marinbiologi og minor i kreativ skriving.

Community College

Når du reiser til USA for å studere kan du velge mellom 4-årige colleges og universiteter og 2-årige community colleges. Det er mulig å ta de to første årene av en amerikansk bachelorgrad ved et community college. Ofte får du da en associate degree. Når du har tatt denne toårige graden kan du overføre, eller transfer, til et fireårig universitet hvor du fullfører de to siste årene av bachelorgraden din.

For deg som norsk student er det hovedsakelig tre grunner til hvorfor du burde starte på et community college:

  1. Spar penger. Det koster kun en brøkdel å gå på community college i forhold til universiteter. Skolepengene ved Green River College ligger på litt over 10 000 USD, som er godt under halvparten av det det koster å studere ved et gjennomsnittlig amerikansk universitet. I løpet av de første to årene kan du altså spare 20 000 USD på å velge community college.
  2. Flere valgmuligheter. Du har muligheten til å starte på universiteter det er vanligvis veldig høye opptakskrav til. Vår samarbeidspartner Santa Monica College, har i 26 år vært det community colleget som har sendt flest studenter til UCLA. 35% av søkere derfra får opptak ved UCLA, mot 14,1% av de som søkte om opptak direkte i 2018.
  3. Fantastisk oppfølging. Undervisningen på community colleges foregår i mye mindre klasser enn ved de fleste universiteter. Det betyr at du får bedre tid med dine undervisere – slik er du sikret god oppfølging. Da stiller du også sterkere når du skal søke deg videre!

SONOR samarbeider med følgende community colleges i USA:

Et lite regnestykke for deg som fortsatt er skeptisk:

Ønsker du å studere på en av campusene til University of California, slik som UC Berkeley eller UCLA, ligger prisen på ca 47 000 USD per år. Studerer du der i fire år, må du til sammen betale 188 000 USD i skolepenger.

Velger du å ta de to første årene dine på community college, slik som Green River College, vil du betale 10 350 USD per år for de to første årene, til sammen 20 700 USD. Du har disse to årene alene spart 73 300 USD.

Velger du i tillegg å overføre til et av våre samarbeidsuniversiteter med lavere skolepenger, slik com CSU Northridge i Los Angeles, vil skolepengene ligge på 18 892 USD i året. De to siste årene vil du da spare 56 216 USD.

Det betyr at du over fire år sparer 129 516 USD i skolepenger ved å f.eks. gå på Green River College og CSU Northridge mot å ta fire år på UCLA eller UC Berkeley.

Registrer deg for gratis studieveiledning