Studere i USA

Bilde av frihetsgudinnen, USA sitt flagg og en student som studerer i USA.

Om å studere i USA

Å studere i USA vil være en opplevelse for livet. Få nasjoner har så grundig satt sitt preg på verden som USA. De fleste av oss har en oppfatning av hva og hvordan USA er, selv uten å ha vært der. Vi anbefaler deg å reise dit selv, og gjøre deg opp din egen mening. 

Hvor kan jeg studere i USA?

Du kan komme inn på universiteter over hele USA med hjelp fra oss i SONOR. Vi har samarbeidsskoler blant annet i New York, Los Angeles, San Francisco, Hawaii, Florida, og mange flere spennende steder.

Få opplevelser for livet

Når du studerer i USA vil du garantert oppleve en rekke storslagne opplevelser. For de fleste av oss byr USA på et svimlende utvalg av muligheter. Ikke mange land kan by på så mye skjønnhet; fjell, strender, regnskog, ørken, canyoner og isbreer. Dette er i sin tur elegant paret med eventyrlige storbyer, et mangfold av kultur, musikk, matopplevelser, sport og et folkeslag som virker å være født supervennlige, uformelle og pratsomme. For en nordmann kan det være en attraksjon i seg selv. USA-studier kommer til å være en opplevelse du definitivt ikke vil angre på. 

Gode grunner til å studere i USA

Studenter som studerer i USA. Bilde.

Mulighet for faglig utvikling

USA har mange anerkjente utdanningsinstitusjoner som tilbyr et bredt spekter av studieretninger. Studier i USA gir deg tilgang til høy kvalitet på undervisning og forskning, som kan bidra til faglig utvikling og muligheter for karrierevekst.

Kulturelt mangfold

USA er en smeltedigel av forskjellige kulturer, etnisiteter og bakgrunner. Å studere i USA gir deg muligheten til å lære om og oppleve denne rike kulturelle variasjonen, noe som kan åpne opp for nye perspektiver og øke interkulturell forståelse.

Studenter som studerer i USA i et klasserom. Bilde.

Mulighet for nettverksbygging

Å studere i USA gir deg muligheten til å møte og bli kjent med studenter fra hele verden. Dette åpner for muligheter for å bygge et globalt nettverk av kontakter innenfor ditt fagområde, noe som kan være svært verdifullt for fremtidige karrieremuligheter.

Karrieremuligheter

USA har et av verdens mest dynamiske jobbmarkeder. Ved å studere i USA, får du mulighet til å bli kjent med mulighetene og trender innenfor ditt fagområde i et globalt perspektiv. Dette kan gi deg en fordel når du søker jobber internasjonalt.

Utvidet kulturell forståelse

Å studere i et annet land gir deg en unik mulighet til å oppleve en annen kultur på nært hold. Dette kan bidra til å utvikle en dypere kulturell forståelse og et globalt perspektiv, noe som kan være svært verdifullt både personlig og profesjonelt.

Utvikle personlige ferdigheter

Å studere i USA vil utsette deg for nye utfordringer og situasjoner som vil bidra til utviklingen av personlige ferdigheter som selvstendighet, tilpasningsevne og kreativ tenkning. Dette kan være nyttig på ulike områder av livet ditt, uansett hvor du velger å jobbe eller bosette deg i fremtiden.

Utdanningssystemet i USA

Er det gode universiteter i USA?

USA har kanskje et av verdens beste utdanningssystemer, med skoler som dominerer internasjonale rangeringslister, og studiemuligheter innenfor alle tenkelige fagfelt. Det finnes nesten 5000 universiteter og andre høyere utdanningsinstitusjoner i landet. 

Hvor mange studenter er det i USA?

USA har dessuten verdens største internasjonale studentpopulasjon: Over 700 000 internasjonale studenter er til enhver tid registrert for bachelor- og mastergrader ved amerikanske utdanningsinstitusjoner.

Et spennende studieland

Fra Floridas strender og Californias solfylte kyst, via Midtvestens uendelig mangfold (hva med å studere i Minneapolis ved University of St Thomas?), storslagne naturopplevelser i Nordvesten, storbyopplevelser og stolte tradisjoner på østkysten (Pace på Lower Manhattan kan være perfekt for deg) til frodig sørstatsliv; som studieland er USA spesielt spennende.

Få hjelp med søknaden for å ta studier i USA

SONOR samarbeider med en rekke anerkjente og solide universiteter i alle disse områdene, slik at vi kan hjelpe akkurat deg å studere i USA.

Den virkelig vanskelige oppgaven blir å bestemme deg for hvor du vil studere. Det hjelper våre dyktige studieveiledere deg med! Du kan også lese mer om det å studere i utlandet.

Kostnader ved å studere i USA

Hvor dyrt er det å studere i USA?

Å studere i USA er ikke gratis. Det finnes derimot en rekke stipender og lån du kan søke på, og det finnes både dyre og rimeligere skoler. Det er også billigere å gå på et community college enn et universitet – du kan lese mer om forskjellen på disse her.

Teller fag fra Norge i USA-studier?

Norske fag kan gi transfer credits

Vi samarbeider med en rekke skoler som er villige til å gi transfer credits (studiepoeng) for fag du har tatt på norsk VGS. Disse studiepoengene teller mot totalen du trenger for å fullføre en bachelorgrad i USA. Får du nok transfer credits kan du fullføre graden på tre år!

Lavere kostnader med transfer credits

Dette medfører at du som student korter ned studietiden din i USA, og dermed også hvor mye studielån du sitter igjen med etter endt utdanning. Allerede før eventuelle stipend er gitt så kan dette bety en besparelse på over 100.000 NOK i studielån!

Slik finansierer du å studere i USA

Ta kontakt med en veileder i SONOR for å kartlegge den beste økonomiske pakken for deg som framtidig USA student.

Studiedestinasjoner for deg som vil studere i USA

Natur på Hawaii. Bilde

Hawaii

Vår partner på Hawaii:

Student som holder oppe USA sitt flagg. Bilde

Illinois og Minnesota

Våre partnere i andre stater:

Vanlige spørsmål om studier i USA

Vi har samlet svar på noen vanlige spørsmål for deg som vurderer å studere i USA under. Du kan også lese flere spørsmål og svar her.

Når er det studiestart?

Studiene ved de fleste universitet over hele USA starter i august og januar hvert år. Det er mulig å starte både i august og januar på din bachelorgrad. For mastergrader er det stort sett bare studiestart i august hvert år.

Hvor mye koster det å studere i USA?

Det er store variasjoner iht. skolepenger ved amerikanske colleges og universitet. Vi jobber med våre skoler slik at de fleste klarer å tilrettelegge for strukturer som er innenfor rammene til Lånekassen. Du kan finne skoler som koster 60.000 USD i året, og skoler som koster 2000 USD i året. For våre skoler så jobber vi utfra et ønske om å sikre stipender som medfører at skolepengene på en fireårig institusjon ligger på en plass mellom 14.000 og 20.000 USD årlig. Snakk med din veileder her i SONOR for å kartlegge hva slags alternativer som finnes for deg, eller les mer om studiestøtte her.

Generelle opptakskrav for å studere i USA

Som for skolepenger så varierer det veldig hva kravene for opptak er. Ulike skoler vurderer studenter ulikt. Det som er ulikt i USA kontra andre studiedestinasjoner er at skolene krever ingen forhåndskunnskap i realfag (uavhengig av hva du ønsker å studere), samt at de har ett felles karaktersnitt for alle fag på bachelorgradsnivå. På mastergrad kan det variere litt iht. hva slags krav de stiller, men på generelt grunnlag ønsker nok de fleste studiesteder å se ett snitt på rundt C.

Språkkrav for USA-studier

Generelt sett for SONOR sine samarbeidsskoler så kreves det 4 i karaktersnitt for å få fritak for en eventuelt TOEFL eller IELTS test. Det kan imidlertid være unntak her, så det lønner seg å lese informasjonen om hver universitet nøye. Sjekk alltid med din studieveileder her i SONOR om du må ta en test eller ikke. En rekke skoler kan kreve språktester og eventuelt andre tester med tanke på stipender, så det kan i visse tilfeller være verdt å ta en test selv om du ikke trenger det for selve opptaket. Merk at dette med fritak for språktesting gjelder primært for opptak på bachelorgrader, samt eventuelle GAP Year eller utvekslingsemestre/år. For mastergrad kreves det normalt sett en språktest (TOEFL eller IELTS).

Hvordan søker jeg visum?

Du må søke om studentvisum om du skal studere i USA. Dette må du også gjøre før du drar på utveksling. For å gi deg en god oversikt, har vi samlet all informasjon om studentvisum til USA på én side.

Registrer deg for gratis studieveiledning