Tilbake til Praktisk Informasjon

Hvordan skrive en god personal statement?

Når du skal søke på britiske universiteter, må du alltid legge ved en personal statement (PS), som er et brev der du forteller om deg selv og din motivasjon for å studere. Det er veldig viktig at du legger ned en innsats i å skrive en god personal statement, siden det i mange tilfeller kan være en avgjørende faktor i søknaden din. Vi i SONOR leser gjerne gjennom et førsteutkast til PS for å gi deg en tilbakemelding og lese korrektur. Forutsetningen for dette er at du søker på en eller flere av SONORs samarbeidskoler.

Din personal statement (eller motivasjonsbrev) er din mulighet til å overbevise universitetet om at de bør satse på deg. Du må demonstrere entusiasmen din for det faget du ønsker å studere, og at du er motivert for akkurat dette studiet. Sørg for at du er tydelig på årsaken til at du har valgt å søke på det studiet du søker på.

Presentasjon og størrelse

PS bør være på cirka en A4-side. Når du søker gjennom UCAS, anbefaler vi deg å skrive PS i et tekstbehandlingsprogram først, for så å lime det inn i søknaden din på nettet. UCAS har en begrensning på 4000 tegn for PS. Systemet gir deg beskjed hvis du har brukt for mye plass eller du har mer plass igjen. Du er ikke nødt til å bruke 4000 tegn hvis du ikke vil, så ikke skriv mer enn du hadde tenkt bare for å fylle opp eventuell ledig plass.

Når du sender søknaden din direkte, bør du presentere den så enkelt som du kan på en A4-side. Tenk på at teksten bør være lettlest, så lag avsnitt og ikke overdriv bruken av understreking, utheving, kursiv og lignende. Det vil bare gjøre presentasjonen din rotete. Slik formatering blir for øvrig automatisk fjernet når en tekst limes inn i UCAS.

Står du fast?

Ikke vær redd for å ta kontakt med en av våre studieveiledere, som har god erfaring med å lese personal statements, og kan hjelpe deg videre. Send også førsteutkastet ditt til oss, så kan vi gi deg en tilbakemelding på det.

Innholdet i en personal statement (PS)

 1. Forklar hvorfor du ønsker å studere det faget du har søkt på. Hvorfor interesserer dette faget deg? Nevn gjerne personlige interesser og hobbyer, men prøv da å gjøre dette relevant for faget.
 2. Siden dette er universitetets mulighet til å vurdere de språklige og skriftlige ferdighetene dine, må du sørge for at du skriver korrekt og har bygd opp PS på en god måte.
 3. Få frem dine sterke sider og gode egenskaper, og all relevant erfaring. Vær spesifikk, og bruk eksempler, for eksempel fag du har tatt på videregående eller arbeidserfaring.
 4. Det er viktig at du viser at du har forstått hva et studium vil kreve av deg, og at du er villig til å legge ned den innsatsen som kreves.
 5. Når du søker gjennom UCAS, kan du bare legge ved én PS, selv om du søker på flere fag. PS må da være relevant for alle disse, og du bør finne likheter i hva som kreves i de ulike fagene, og fokusere på dette.
 6. Gjør PS personlig, men ikke overdriv bruken av vitser, sitater og lignende. Du kjenner ikke den personen som skal vurdere søknaden din, og vet ikke hva slags inntrykk dette vil gi dem.
 7. Fortell hvorfor du vil studere og hva du ønsker å bruke utdannelsen din til.
 8. Du kan godt si litt om hvorfor du ønsker å studere i Storbritannia, og overbevis universitetet at du vil være i stand til å følge undervisning på engelsk. Dette gjør du ved å skrive en god PS, men du kan også nevne hvor mye engelsk du har hatt på skolen og om du har brukt engelsk i andre sammenhenger.

TIPS til hva du bør gjøre:

 • Lag en disposisjon og ikke gi deg etter bare ett utkast. Be oss i Sonor eller andre du toler på om en tilbakemelding, og gjør nødvendige forandringer.
 • Les universitetets beskrivelse av faget du søker på slik at du kan ta utgangspunkt i deres forventninger til studentene.
 • Begynn i god tid, slik at du har muligheten til å legge bort teksten en stund hvis du føler deg uinspirert. Da ser du på den med nye øyne når du tar den frem igjen.
 • Vær entusiastisk og interessert!

TIPS til hva du ikke bør gjøre:

 • Ikke overdriv bruken av komplisert språk og vanskelige ord for å bevise at du er god i engelsk. Da vil en morsmålsbruker raskt kunne avsløre deg.
 • Ikke skriv for mye om forhold som ikke er relevante for studiet. Vær konsis og minimér utenomsnakket.
 • Ikke stol på stavekontrollen på PC-en, men ta deg god tid til å lese gjennom teksten flere ganger.

OBS! Det er selvfølgelig viktig at PS er ditt eget arbeid. Hvis universitetet tviler på at du har skrevet PS selv, vil de undersøke det nærmere. Skriv med dine egne ord og din egen stemme!
Står du fast?

Ikke vær redd for å ta kontakt med en av våre studieveiledere, som har god erfaring med å lese personal statements, og kan hjelpe deg videre.

Andre gode tips

Vi har laget en liste med andre nyttige ressurser for deg når du jobber med din personal statement:

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning.

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
 • Kontaktdetaljer

 • Postadresse

 • Hvor har du hørt om SONOR?

 • Karakterer

 • Hva vil du studere?

 • Studiestart

  Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.