Hvordan du søker:

Motivasjonsbrev

Når du skal søke på britiske universiteter, er en del av søknaden din å skrive et personal statement – eller et såkalt motivasjonsbrev. Men hva er egentlig et slik motivasjonsbrev/personal statement? Og hva bør du tenke på når du skal skrive et personal statement?

Hva er et personal statement?

Det nærmeste vi kommer en norsk oversettelse er motivasjonsbrev og et personal statement skal inneholde mye av det samme som i et motivasjonsbrev. Når du skriver ditt motivasjonsbrev, er det viktig at du bruker god tid og tenker gjennom hva et slikt brev skal inneholde.

I et motivasjonsbrev skal du skrive hovedsakelig om to ting:

  • Deg og din bakgrunn
  • Din motivasjon for å søke på denne graden

 

Motivasjonsbrevet er din søknadstekst som skal overbevise universitetet om at du er den rette kandidaten og at du fortjener en plass på akkurat det studiet. Et godt motivasjonsbrev er det som gir deg opptak når det er kamp om plassene.

Hva skal jeg skrive om?

Et godt motivasjonsbrev er 25 % om deg og 75 % om din motivasjon. Dette er din mulighet til å vise universitetet at du har interesse for faget du søker på. Vårt beste tips er å holde deg til saken og kun inkludere relevant informasjon. Er du interessert i historie hjelper det lite om nesten hele brevet er om da du var svømmetrener i tiende klasse og hvor mye du trivdes i den rollen. Det er da viktigere at du never hvilke historiske epoker du synes er mest spennende. Men – har du hobbyer eller interessert som er relevant for faget bør du ta det med.

Har du gode karakterer i det fagområdet du er interessert i kan du trekke frem det – det viser at du allerede nå er interessert i faget!

På universitetenes nettsider kan du lese om de forskjellige gradene og hva de inneholder. Det er viktig at du viser at du vet hva du søker på. Kanskje du kan trekke frem at noen av fagene som du skal ha i graden ser ekstra spennende ut? Noen universiteter har til og med tips til hva du burde skrive om på nettsidene sine, så ta en ekstra titt før du starter å skrive.

Du finner også noen gode råd i videoen under:

Men jeg søker på fem forskjellige universiteter?

I UCAS kan du søke fem grader på opptil fem universiteter, men du kan bare skrive ett motivasjonsbrev. Vi i SONOR anbefaler deg å søke på grader som er relativt like i innhold og struktur. F.eks. kan du søke på både politics og international relations, men det er vanskeligere hvis du søker både matematikk og sosiologi. Uansett – se om du finner fellesnevnere mellom alle fagene og skriv om det.

Med mindre du søker kun søker på grader ved ett universitet, bør du la være å nevne navnet på universitetet i teksten din. Det samme gjelder by – ikke skriv at du gleder deg til å studere i London, når du har søkt på universiteter i andre byer. Da kan det være greit å skrive om «å studere i Storbritannia» eller «utenfor Norge» i stedet.

Har du et universitet som du aller helst har lyst til å studere ved og likevel søker på andre universiteter? Da skriver du det mest rettet mot det universitetet uten å nevne hvilken universitet det gjelder.

Hvor mye skal jeg skrive?

Motivasjonsbrevet skal være ca. en A4 side. Du kan maksimalt skrive 4000 tegn fordelt på 47 linjer. Vi anbefaler at du først skriver PS i Word eller annet tekstbehandlingsprogram før du legger det inn i UCAS. PÅ den måten kan du lettere redigere teksten, se hvordan det ser ut – og ikke minst, bruke stavekontrollen. I Word kan den også telle tegn for deg, slik at du vet hvor mye du har skrevet og hvor mange tegn du har igjen.

Selv om du kan skrive ca. en A4 side, kan du velge å skrive en kortere tekst. Det viktigste er at du inkluderer relevant informasjon  – slik som din motivasjon. Er din motivasjon «bare» 3000 tegn så er det nok. Husk at den som leser ditt personal statement, leser også hundre andre – så hold det saklig.

Legg merke til at alle formateringer du gjør i Word, ikke blir med når du klipper teksten din inn i UCAS, så unngå å bruke understrekingfet og kursiv skrift. Se om du har andre måter å få frem poenget ditt på.

Norsklæreren din har nok en gang sagt at en god tekst er som en fisk; den skal ha hode og hale, og i midten skal det være en mage. Delene skal være like store som på en fisk, magen skal være størst. Det samme gjelder PS – du skal ha en innledning, tekst som underbygger påstandene dine og en avslutning som oppsummerer det viktigste.

Tips til innhold

Under finner du våre beste tips til hva du burde skrive om i PS. De fleste punktene er relevante for de aller fleste, men du trenger ikke å skrive om alle.

Personal statement er universitetets mulighet til å vurdere dine språklige og skriftlige ferdigheter, er det viktig at du skriver så bra engelsk som du kan og viser at du kan sette opp en tekst på en god måte. I PS er det viktig at du klarer å vise at du er klar for universitetsstudier ved at du vet hva studiet vil kreve av deg og at du er villig til å legge ned innsatsen.

Tips til ting du bør gjøre i et motivasjonsbrev

Det er noen ting du kan gjøre som alltid vil ta teksten din et hakk opp:

  • Vis til konkrete eksempler.
  • Les universitetenes beskrivelser av fagene og vis at du vet hva studiene går ut på.
  • Skriv korrekt engelsk og sjekk om ordene du bruker faktisk betyr det du tror.
  • Hold deg på sak og ikke skriv for mye om ting som ikke er relevant for studiet.
  • Vis at du har motivasjon!

Det aller viktigste du kan gjøre er å starte tidlig. Skriv gjerne en disposisjon før du starter og skriv flere utkast. Etterpå kan du samle de viktigste delene og de delen du er mest fornøyd med sammen. Be om hjelp til gjennomlesing når du kan kommet i gang – vi i SONOR er her for å hjelpe deg.

Tips til ting du ikke skal gjøre i et motivasjonsbrev

Det er lett å bli ivrig og skrive i vei, og det aller meste er greit å skrive om, men det kan være greit å unngå følgende:

  • Universitetet vet allerede hvem du er, så dropp introduksjonen hvor du skriver hvor gammel du er og hvor du kommer ifra. Hopp rett på sak i stedet.
  • Universitetet kjenner seg selv godt, ikke bruk plass på å skrive mye om de som institusjon
  • Ikke bruk vitser – det er vanskelig å vite hva folk fra andre kulturer synes er greit.
  • Hold sitater på et minimum, dette er stort sett overflødig.
  • Dropp synonymordboken. Ikke overdriv bruken av komplisert språk og vanskelige ord for å bevise at du er god i engelsk. Hold språket naturlig.
  • Ikke stol på blindt stavekontrollen på PC-en, men ta deg god tid til å lese gjennom teksten flere ganger. Det er mange ord som uttales likt på engelsk som skrives forskjellig.

Jeg synes det er vanskelig å skrive bra engelsk

Vi er her for deg. Søker du på en av våre samarbeidsuniversiteter i Storbritannia kan vi hjelpe deg med å lese igjennom teksten din. Er du ikke allerede i kontakt med en studieveileder i SONOR kan du registrere deg her, så tar vi kontakt. Vi hjelper deg med innholdet slik at du skriver om de tingene du burde skrive om, og vi retter engelsken din slik at den blir best mulig.

Vær forsiktig med å bruke norske uttrykk på engelsk – du kan ikke ha burning passion på engelsk, men du kan være passionate about.

Når du søker på et universitet i Storbritannia som nordmann forventer de ikke at du skal skrive perfekt engelsk, så ikke dykk ned i synonymordboka for å finne de fineste ordene og flotteste uttrykkene. Forsøk å holde det jordnært og ekte – universitetene ser fort om det er du som har skrevet det eller om mamma eller pappa har skrevet det for deg.

Jeg er ferdig med motivasjonsbrev-utkastet mitt

Fantastisk – send det over til din veileder på epost. Men først en liten sjekkliste:

  • Har du vist entusiasme for graden du ønsker å søke på?
  • Har du vist motivasjon for å starte på studer i utlandet?
  • Har jeg vært klar på hvorfor jeg ønsker å studere dette faget?

Er svaret ditt ja på alt dette har du kommet langt, og vi vil hjelpe deg med å lese igjennom språk og innhold. Svarer du nei på en av de spørsmålene over, anbefaler vi deg å bruke litt ekstra tid på å se om du klarer å skrive litt om akkurat den delen du mangler.

Ikke vær redd for å få en av oss til å lese igjennom for deg – vi har lest mange hundre personal statements og vi vet akkurat hvor vanskelig det er!

Jeg er helt ferdig med mitt motivasjonsbrev

Gratulerer – bra jobba! Da laster du det opp i søknaden din i UCAS og går videre til neste del som mangler.

Jeg skal søke mastergrad

Da gjelder alle tipsene som er beskrevet her for deg, men det er likevel noen ting som du må tenke på som ikke gjelder de som søker sin første grad.

  • Det stilles høyere krav til innhold og skrivestil – det er forventet at du kan skrive på et høyt akademisk nivå.
  • Det er forventet at du i større grad kan trekke inn pensum fra tidligere grad og gjøre den relevant for graden du søker på.
  • Det er forventet at engelsken din skal holde et høyere nivå.

I tillegg vil et motivasjonsbrev til en mastergrad kunne være lenger, gjerne opp mot to A4-sider.

Andre gode tips

Vi har laget en liste med andre nyttige ressurser for deg når du jobber med ditt motivasjonsbrev:

Tviler du fortsatt?

Hvis du er i tvil, ikke nøl med å kontakte oss. Våre spesialister vil kunne hjelpe deg!