Studere i Irland

Bildebanner med det Irlandske flagget og to miljøbilder tatt av studenter som studerer i Irland.

Har du alltid drømt om å studere på Galtvort? Vi kan ikke garantere ekte magi, men vi garanterer at å studere i Irland byr på mange av de samme kvalitetene. Med sine vakre middelalderslott, storslåtte natur – og selvsagt en pulserende folkesjel som myldrer av gjestfrihet, er «den grønne øya» en drømmedestinasjon for studenter!

Universitetene i Irland satser tungt på forskning og innovasjon og tilbyr anerkjente grader på internasjonalt nivå. Ønsker du å følge karrieremuligheter i andre land etter endt utdanning, vil et studieløp i Irland være et gunstig springbrett ut i verden!

Hvordan er det å studere og bo i Irland

Velger du å studere i Irland, vil du først og fremst få en opplevelse for livet. Irland har et pulserende studentliv, engasjerende læringsmiljø, en spennende kultur og et fortryllende landskap med en rik historie.

Gode grunner til å studere i Irland

Irsk kultur symboliseres gjerne med St. Patrick’s Day, Guinness, folkemusikk- og dans, whisky og leprechauns – og selv om alle disse tingene er erkeirske, er den irske kulturen tuftet på mye mer.

Her er en noen av skattene Irland har å by på!

Vakker natur

Den frodige øya er kjent for sine grønne daler, dramatiske kystlinjer og storslagne høylandsområder – et helt unikt og karakteristisk landskap som har blitt brukt som kulisser i et drøss av filmer.  

Hvis du er interessert i geologi eller botanikk, byr Irland på spennende landskap som både pirrer oppdageren i deg, og gjør seg godt som bakgrunn på bilder. Studerer du i Galway, anbefaler vi en tur til den unike nasjonalparken The Burren – et særegent kalksteinlandskap fullt av sjeldne og truede blomsterarter, arkeologiske steinsettinger, gravhauger, ringfort og middelalderske klostre.

Selvfølgelig bør du også se majestetiske Cliffs of Moher – dramatiske klipper som strekker seg langs Atlanterhavet på vestkysten av Irland. Klippene er et spektakulært skue, og en av de mest populære turistattraksjonene i Irland. Du har garantert sett dem på TV!

Historiske slott

De historiske slottene i Irland ligger som perler i naturen, og gir en følelse av å reise tilbake i tid. Nær Dublin kan du for eksempel besøke Malahide Castle – et av Irlands eldste slott, kun 16 km nord for Dublin – eller Howth Castle i den vakre kystlandsbyen Howth.

Nær Galway finner du for eksempel middelalderslottene Claregalway Castle og Dunguaire Castle, kjent for imponerende arkitektur og struktur.

Pubkultur og musikk

Irlands pubkultur er en viktig del av identiteten til irene. Puben er den sosiale møteplassen for samtaler, fellesskap, quiz, musikk og moro. Faktisk er det rundt 7000 puber i Irland! I motsetning til i Norge, er det vanlig å dra på puben alle dager i uken for å møte bekjente, høre siste sladder i bygda, og ta seg en matbit eller en pint. Pubene har en gjestfri atmosfære – og som regel veldig god mat!

På pubene er det også vanlig med live-musikk; særlig tradisjonell irsk folkemusikk. Hva får vel i gang stemningen bedre enn irske musikere på pub med fiolin, fløyte, bodhrán (tromme), uilleann pipes (irsk sekkepipe) og gitar? Finn frem danseskoene og nyt en autentisk og varm kveld på den lokale puben – kanskje du hører noen lokalhistorier og får nye bekjentskaper?

To studenter som er på pub mens de studerer i Irland. Bilde.

Friluftsliv

Irland er perfekt for deg som liker utendørsaktiviteter! Enten du foretrekker fotturer, sykling, fisking, golf, kajakkpadling, fjellklatring, eller surfing – ja, det er faktisk populært å surfe langs vestkysten av Irland – har landet noe for enhver natur- og friluftentusiast.

Kanskje har du lyst til å oppleve det vakre landskapet fra hesteryggen? Ta med deg teltet og camp langs kysten, i nasjonalparker eller ved innsjøer, og oppdag noen sjeldne fuglearter i samme slengen.

Og husk, hvis du blir sulten og tørst, er det aldri langt til nærmeste pub!

Historie

Irlands historie går tilbake til førkristen tid, da keltiske stammer bosatte seg på øya. Den keltiske kulturen har etterlatt seg en rik arv av kunst, musikk og språk, som du finner tydelige spor av i dagens moderne Irland.

Arkitekturen og samfunnet bærer preg av innflytelse fra ulike perioder og bosettinger; helt fra vikingene på 800-tallet, normannerne på 1100-tallet og engelskmennene på 1600-tallet.

En nyere og brutal periode som også har blitt en viktig del av Irland sin historie, er den nordirske konflikten, også kjent som The Troubles, som varte fra 1968 helt frem til 1998. Konflikten førte til et splittet Irland, med Nord-Irland som en del av Storbritannia og Irland som et selvstendig land.

Hva kan jeg gjøre når jeg studerer i Irland?

Ønsker du enda flere tips til ting du kan gjøre mens du studerer i Irland? Her har vi samlet noen ting du kan ha på bucketlisten din:

 • Besøk St. Patrick’s Cathedral, Dublin Castle og Galway Cathedral.
 • Feir St. Patrick’s Day – Irlands nasjonaldag!
 • Lær om ølbrygging på Guinness Storehouse.
 • Utforsk Phoenix Park – en av Europas største byparker – og Dublin Zoo.
 • Opplev en eller flere av Irlands festivaler; for eksempel Galway International Arts Festival, Dublin International Film Festival, Bram Stoker Festival eller Galway Oyster Festival.
 • Se en kamp med gaelic football eller hurling – begge irske nasjonalsporter.

Karrieremuligheter

Byer som Dublin har etterhvert utviklet seg til å bli en viktig møteplass for verden og Europa. Mange store tech-selskaper har sine Europa-hovedkontor og/eller tilstedeværelse i Dublin. For eksempel: Amazon, Google, Microsoft, Facebook, Airbnb, LinkedIn, PayPal og Twitter.

Her finnes det gode muligheter for både business og IT-elever til å finne seg spennende internships og deltidsjobber ved siden av studiene.

Hvor kan jeg studere i Irland?

Sonor samarbeider med tre høyskoler i Irland; Dorset College Dublin, Galway Business School og Griffith College i Dublin. Alle tre er høyt rangerte studiesteder, som sammen tilbyr et bredt utvalg studieløp.

Dorset College Dublin

Dorset er en privat utdanningsinstitusjon i hjertet av bydelen Phibsborough i Dublin, med nærhet til kaféer, uavhengige småbutikker, puber og restauranter. Phibsborough ble faktisk kåret til et av verdens kuleste nabolag av TimeOut Magazine i 2020, så her er det masse å se og oppleve rett utenfor klasserommet!

Dorset College tilbyr blant annet studier innen business og IT, og er perfekt for deg som ønsker en utdannelse innen ledelse og kommunikasjon, finans og økonomi, entreprenørskap eller markedsføring.

Griffith College

Griffith College ligger også i Dublin og er en av de største uavhengige collegene i Irland. Skolen er internasjonalt anerkjent for sine mediefag, og er skreddersydd for deg som er interessert i journalistikk, kommunikasjon, film- og TV-produksjon, fotografi og grafisk design.

Klassene på Griffith College består av få elever, noe som gjør det lett å komme i kontakt med medstudenter og få tettere oppfølging av lærere og professorer. Skolen har en stor andel internasjonale studenter, og campus i både Dublin, Cork og Limerick.

Galway Business School

Galway Business School ligger på vakre Salthill i Galway, langs vestkysten av Irland. Skolen er én av de ledende, uavhengige collegene i Irland for studier innen business, og er en ren forretningsskole. Skolen vektlegger høy faglig kvalitet og gir studentene mulighet til praktisk læring gjennom prosjekter og bransjerelaterte arrangementer.

Galway er kjent for sitt kunst- og musikkmiljø og sine mange kulturelle arrangementer i løpet av året. I tillegg er Galway omringet av vakre naturområder som Connemara nasjonalpark, og lange sandstrender – perfekt for fotturer og utflukter.

Vanlige spørsmål om å studere i Irland

Å studere i Irland vil være en opplevelse som former deg for resten av livet. Mange av studentene som har valgt Irland gjennom Sonor, har vært akkurat der du er nå – men et tonn av spørsmål. Her er de vanligste spørsmålene veilederne våre får om studieløp i Irland. Husk at du alltid kan bestille gratis studieveiledning for informasjon om studier i Irland!

Studier i dublin

Hvordan søker jeg om opptak til irske universiteter?

Vanligvis må du søke direkte til det valgte universitetet via deres søknadssystem. Søknadsprosedyre kan variere, så ta gjerne kontakt med oss om du er usikker på hvordan søknadsprosessen fungerer på skolen du vil søke på.

Hva er språkkravene for å studere i Irland?

For studenter som ikke har engelsk som morsmål, krever ofte universiteter i Irland at du tar en språktest som IELTS eller TOEFL som en del av søknadsprosessen – men kravene kan variere fra skole til skole.

Hvor mye koster det å studere i Irland?

Studieavgifter varierer fra studiested til studiested, hva slags studie og hvilken grad du velger. Du må også tenke på bokostnader, forsikringer og andre utgifter, i tillegg til det du trenger til vanlig forbruk. Irland er et relativt dyrt land, så det er viktig med et realistisk budsjett. Vi hjelper deg gjerne med å sette opp et estimat og budsjett for hvor mye det vil koste for deg å studere i Irland. 

Når er studiestart for studier i Irland?

Studiestart i Irland vil variere fra skole til skole, men generelt har Irland samme semesterløp som i Norge; høstsemester og studiestart i september, og vårsemester som starter januar.

Hvor mye kan jeg få i stipend som student i Irland?

Noen skoler tilbyr studiestøtte eller stipend til internasjonale studenter, men dette vil også variere ut ifra hvilken grad du tar og hva slags studie. Vi hjelper deg gjerne med å finne ut hvilke stipender du eventuelt kvalifiserer til.

Hvor kan jeg bo når jeg studerer i Irland?

Du har flere alternativer når det kommer til bolig som student i Irland. Her er noen forslag du kan vurdere:

 • Studentbolig nært campus
 • Leie privat rom eller leilighet
 • Studenthjem
 • Vertsfamilie
 • Kollektiv med andre studenter

Hvordan er været i Irland?

Været i Irland kan være uforutsigbart, surt og kaldt – særlig om vinteren. Til tross for et mildt og fuktig klima har Irland jevnt over varmere temperaturer enn vi har i Norge.

Fristet til å studere i Irland? Du får garantert en opplevelse du vil ha med deg hele livet. Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å starte din søknadsprosess.