Studere i Florida

Frister en studietilværelse omringet av palmer, kritthvite strender og skyskrapere? Da kan solskinnsstaten Florida være stedet for deg. Å studere i Florida er definitivt en opplevelse for livet.

Sørstaten Florida er kanskje mest kjent for sine vakre strender, mangfoldige kultur og mange fornøyelsesparker. Men visste du at staten også har noen av verdens mest anerkjente universiteter og studieløp?

Finn frem solkrem og notatbok – dette er hvorfor du bør studere i Florida!

Studer i solskinnsstaten Florida

Florida ligger sør i USA og ligger mellom Atlanterhavet og Mexicogolfen, med Cuba og Bahamas som nærmeste naboer.

Hva kan Florida by på?

Den sydlige plasseringen gjør at Florida har et subtropisk klima med sol og varme mesteparten av året. Med sin lange kystlinje dekket av hvite sanddyner, er Florida et populært reisemål for badeentusiaster.

I tillegg til å være et Mekka for solturister, har Florida mye annet å by på. Delstaten er knutepunkt for innovasjon, forskning, industri, kulturelt mangfold, og har et rikt dyreliv spredt over flere nasjonalparker. For ikke å snakke om Disney World, Universal Studios og Kennedy Space Center!

Hvis du er glad i golf kan vi gledelig meddele at Florida er den delstaten med flest golfbaner i hele USA – faktisk over 1300 baner! Kanskje ikke så rart, når det også er den flateste delstaten, med høyeste punkt kun 105 meter over havet.

Hånd som holder opp Florida-"knapp". Bilde

Hvorfor studere i Florida?

Hvis du enda ikke er overbevist om at Florida er «The Place To Study», skimter delstaten med flere ess i ermet.

Anerkjente universiteter i Florida

Vi samarbeider med to universiteter i Florida: University of Tampa og Florida International University, som til sammen tilbyr et bredt spekter av studier – fra humaniora til STEM.  

Begge universitetene tilbyr høyt rangerte studieprogram på både bachelor- og masternivå, og har en stor andel internasjonale studenter. Vi kommer tilbake til begge universitetene litt senere, men du kan lese mer om dem her hvis du ønsker:

Karrieremuligheter i Florida

Flere store selskaper og innovasjonsmiljøer holder til i Florida. Som student i Florida er du tett på bedriftene og «der det skjer». Floridas voksende økonomi, særlig innen teknologi, helsevesen og turisme, åpner opp for praksisplasser og deltidsjobber ved siden av studiet.  

Her finnes det altså flere muligheter for å få en fot innenfor arbeidslivet allerede mens du studerer.

Hva kan jeg gjøre mens jeg studerer Florida?

Selv om du kommer til å bruke mye tid på skole og lekser, vil du også ha fritid du kan fylle med ulike aktiviteter.

Fritid og aktiviteter ved siden av studier i Florida

Enten du foretrekker fart og spenning eller avslapping, har Florida et flust av ting du kan gjøre.

Kanskje noe av dette frister?

Kombiner studier og avslapping på stranda

Med sommer hele året finnes det aldri en unnskyldning for å ikke dra på stranda. Ta med deg badetøy, pensumbok, mat og drikke – og kanskje en studievenn eller to – og bytt ut lesesalen med solbrilleskille og sand mellom tærne. Hvis all solingen tærer på, kan du alltids trekke inn på en koselig café, eller finne en plass på campus.

Miami Beach i Florida. Bilde.
Bilde av ballonger fra Disney World i Florida.

Utforsk Disney World eller Universal Studios

Når du først er i Florida, kommer du nesten ikke utenom en tur til Disney World og Universal Studios som begge ligger i Orlando.

Disney World er en av de mest besøkte fornøyelsesparkene i hele verden. Dykk inn i Walt Disney sitt univers, fullt av spennende attraksjoner, show og magiske riker, eller opplev Galtvort, Jurassic Park og en rekke andre filmsett i Universal Studios.

Se Kennedy Space Center

Hvis du er interessert i romfart, anbefaler vi en tur innom Kennedy Space Center på Merritt Island, utenfor Orlando. Det nasjonale romsenteret er en del av NASA, og har spilt en avgjørende rolle i det amerikanske romfartsprogrammet helt siden 1960-tallet.

Her kan du blant annet se og utforske den ikoniske Saturn V-raketten som ble brukt i Apollo-programmet, og romfergen Atlantis.

Bilde fra Kennedy Space Center i Florida.
Bilde fra Everglades nasjonalpark

Dra på alligatorsafari i Everglades nasjonalpark

Everglades nasjonalpark ligger helt sør i Florida, og er et stort sumpområde på 6104 km². Det subtropiske klimaet gir et mangfoldig økosystem, og sørger for at alligatorer trives særdeles godt. Bli med på safari via båt, og opplev alligatorer og andre dyrearter på nært hold.

Store shoppingmuligheter

Dersom du er glad i å shoppe finnes det et enormt utvalg butikker, kjøpesentre og handlegater i Florida – og en haug med spennende butikkjeder. Her er det store muligheter for å gjøre noen kupp, finne skjulte skatter, og handle merkevarer til en rimeligere penge enn i Norge.

Besøk det eksotiske øyriket Key West

Når du har litt tid til overs, kan du ta en tur til Key West – det aller sørligste fastlandspunktet i USA. Her kan du snorkle langs verdens tredje største korallrev, svømme med delfiner og skilpadder, nyte vakre solnedganger og spise kubansk mat. Kanskje også stikke innom den tidligere boligen til Ernest Hemingway?

Visste du forresten at Key West var et tilholdssted for pirater på 1800-tallet? Kanskje er du heldig og finner en skjult skatt under sanddynene!

Universiteter i Florida

Florida har flere offentlige og private universiteter. SONOR samarbeider med to av dem; ett i Miami og et i Tampa.

Florida International University (FIU)

Florida International University ligger i hjertet av Miami, bedre kjent som «the Gateway to the Americas». Dette er et av USAs største offentlige forskningsuniversiteter, med et stort utvalg av både bachelor- og masterprogrammer.

Universitetet er kjent for sin gjestfrihet og ble i 2019 kåret til den mest gjestfrie skolen i sørøstlige USA av QS World University Rankings. Her kan du være trygg på at du blir tatt godt imot av både professorer og medstudenter.

Visste du forresten at det er her NASA trener opp mange av sine astronauter før de skal ut i verdensrommet?

Søknadsfrist for høstsemesteret 2024 er 1. juni.

Hva kan jeg oppleve i Miami?

Miami er en unik og pulserende by med spennende ting som skjer hele tiden. Byen er kjent for sitt kulturelle mangfold, med karibisk og latinamerikansk innflytelse – dette merker du på både maten, musikken, kunsten og folkelivet som florerer i gatene.

Byen er også et skattekammer av spennende arkitektur. Langs den verdenskjente stranden South Beach kan du beundre ikoniske art deco-bygninger fra 1930-tallet. Om du foretrekker det enda mer overdådig kan du besøke museet og renessansevillaen Vizcaya, eller Biltmore Hotel fra 1926 som har huset kjente personligheter som Al Capone, Franklin D. Roosevelt, Judy Garland og Bing Crosby.

Hva kan jeg studere ved Florida International University?

FUI tilbyr rundt 200 ulike studieprogrammer innen blant annet økonomi, business, datafag og samfunnsfag – på både bachelor-, master- og doktorgradsnivå. Internasjonalt rangeres FUI særlig høyt for sitt studieprogram Hospitality & Leisure Management, men har generell høy kvalitet på alle sine studier. Vi i SONOR kan hjelpe med å få deg inn på bachelor-grader på FIU.

For mer informasjon om de ulike studieprogrammene, ta kontakt med våre studieveiledere!

Hvordan er studielivet på FUI?

På FUI finner du over 3000 andre internasjonale studenter, som sammen danner et sosialt og inkluderende nettverk. Kanskje ønsker du å bli med i den internasjonale studentklubben, eller en av de mange andre klubbene for studenter ved FUI? Å studere i Florida på FUI er et valg du garantert ikke vil angre på.

Hvordan tilrettelegger universitetet for internasjonale studenter?

Som ny, internasjonal student ved FUI får du tett oppfølging og tilrettelegging gjennom Global First Year. Dette gjør det enkelt å komme seg på plass og sette seg inn i det amerikanske skolesystemet, i tillegg til at du får ekstra karriereveiledning.

Universitetet heter ikke Florida International University uten grunn. Det er omtrent skreddersydd for internasjonale studenter som ønsker å studere i Florida!

University of Tampa (UT)

University of Tampa ligger på vestkysten av Florida, og er et privat universitet med over 200 ulike studieprogram, fordelt på over 10 000 studenter. UT er særlig kjent for sine business-, biologi- og miljøfag, og satser også sterkt på fagtilbud innen kunst og kreative fag.

Campusområdet på UT består av flere historiske bygninger, omringet av palmer og en nydelig utsikt over elven Hillsborough – godt tilrettelagt for et inspirerende læringsmiljø.

Visste du at den karakteristiske hovedbygningen, Plant Hall, opprinnelig ble bygd som et luksushotell på slutten av 1800-tallet?

Søknadsfrist for å starte studiene i august 2024 er 28. februar 2024.  

Hva kan jeg oppleve i Tampa?

Tampa byr på flere kulturelle arrangementer, parker, sportsarrangementer og et livlig natteliv. Besøk Tampa Museum of Art eller The Dali Museum forimponerende kunst; spaser langs Tampa Riverpark eller langs de nærliggende strendene; utforsk livet i havet på Florida Aquarium, eller prøv eksotiske retter og barer i Ybor City.

Siden universitetet ligger midt i Tampa sentrum, er det kort vei til de aller fleste severdighetene.

Et lite tips: Disney World og Universal Studios ligger kun en time unna universitetet!

Hva kan jeg studere ved University of Tampa?

På University of Tampa kan du velge mellom studier innen forretningsfag, kunst, kommunikasjon, helse, informatikk, matematikk, humaniora, miljø og musikk – med andre ord et veldig bredt tilbud. Universitetet tilbyr både bachelor- og mastergrader, men gradene varierer fra studieprogram til studieprogram.

Hvordan er studielivet i Tampa?

Campus ligger i nærheten av Hillsborough Bay, som gir studentene nærhet til de mange strendene langs bukta. Universitetet har en rekke studentklubber og organisasjoner innen alt fra kunst og vitenskap til idrett og frivillig arbeid.

Hvor mye koster det å studere ved University of Tampa?

Siden University of Tampa er et privat universitet, er studieavgiften høyere enn ved for eksempel Florida International University. Ved UT betaler du 31 274 USD per år, og kan få stipend opp til 12 000 USD – basert på karaktersnitt og personlig egnethet.

Bilde av University of Tampa.

Vanlige spørsmål rundt å studere i Florida

Det er mye å sette seg inn i når man skal vurdere studiested – spesielt i utlandet. Derfor svarer våre dyktige studierådgivere mer enn gjerne på spørsmål om å studere i Florida. Ta kontakt med oss, uansett hva du lurer på – det er helt uforpliktende!

Men, har du telefonskrekk eller vil lete litt selv før du skriver til oss – har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får fra folk som vurderer å studere i Florida.

Hva koster det å studere i Florida?

Hvor mye det koster å studere i Florida varierer etter hvilket universitet og hvilket studie du velger. I tillegg spiller faktorer som hvor lenge du skal studere, og hvor du skal bo inn. Studieavgiften for internasjonale studenter pleier å være høyere enn for innlandsstudenter. 
Våre studieveiledere hjelper deg gjerne med å estimere kostnader og planlegge budsjettet.  

Hvor mye får jeg i stipend når jeg studerer i Florida?

Hva du får i stipend er også avhengig av flere ting, som hvor du planlegger å studere, studieprogram, akademiske prestasjoner og eventuelle samarbeid med internasjonale organisasjoner.
Vi hjelper deg med å finne ut hvilke stipend du kvalifiserer for.

Hvor kan jeg bo som student i Florida?

Både FUI og UT tilbyr studentboliger for internasjonale studenter på campus. Studentboliger er ofte det enkleste og mest praktiske alternativet ettersom du bor nærme klasserom, bibliotek og andre fasiliteter, samtidig som det er veldig sosialt.
Andre alternativer er å leie privat leilighet utenfor campus, bo i kollektiv, hos vertsfamilie eller bli med i større studenthus.

Hvordan er skolesystemet i USA annerledes fra Norge?

Amerikanske universiteter leggermer vekt på oppmøte i timene og oppgaver underveis i studieløpet. Men du får også tettere oppfølging gjennom hele semesteret – i motsetning til Norge, hvor vi gjerne legger vekt på én eksamen mot slutten av semesteret.

Hvordan er kollektivtransporten i Florida?

Amerikanerne bruker stort sett bil når de skal komme seg fra a til b. Kollektivtilbudet er derfor ikke så mye å skryte i Florida, men det er likevel fullt mulig å komme seg rundt uten bil. Enten kan du hoppe på en buss eller en Metrorail, eller bruke transporttilbudene universitetene har. Det er også mulig å låne eller kjøpe en sykkel. Siden sola stort sett alltid skinner i Florida, og landskapet er flatt, er det perfekt å sykle dit du skal – eller ta bena fatt hvis du har ekstra god tid.

Hvordan søker jeg studier i Florida?

Søknadsprosessen innebærer vanligvis flere trinn og prosessen vil variere fra studie til studie. Det er viktig å forberede nødvendig dokumentasjon som karakterutskrifter, anbefalingsbrev, personlig motivasjonsbrev og resultater fra nødvendige språktester – i tillegg til selve søknadsskjemaet og eventuelle andre formaliteter. Noen universiteter krever også at du stiller opp til intervju som en del av opptaksprosessen.
Vi vet det er mye å huske på når du skal søke studie i Florida, men det er derfor vi er her – for å hjelpe, veilede og støtte deg gjennom hele søknadsprosessen.

Synes du det virker spennende å studere i Florida? Ikke nøl med å ta kontakt da vel!