Studere i San Francisco

Tre bilder fra forskjellige steder i San Francisco. Bildekollasj.

Vurderer du å studere i San Francisco? Nord-Californias kulturelle og økonomiske sentrum – The Paris of the West – er en internasjonal metropol og ledestjerne innen teknologi, entreprenørskap og business.

Hvordan er San Francisco som by?

San Francisco hadde en eventyrlig vekst under gullrushet i California i 1848. Siden den gang har byen utviklet seg og blitt USAs teknologihovedstad, med et nytt teknologisk «gullrush» de siste 50 årene.

Silicon Valley, microchipens fødested, er hjem for flere av verdens mest kjente selskaper. Apple, Google og LinkedIn er bare noen av selskapene med hovedkontor i området – sammen med tusener på tusener av andre akkurat like spennende selskaper.

Byens bedrifter er ofte tungt involvert i studieprogrammene ved byens mange universiteter og sørger for at du får «hands-on» erfaring innen feltet du studerer.

San Francisco har også en av USAs høyeste konsentrasjon av kaffebarer – vi bare nevner det! Om du velger å studere i San Francisco vil du uansett få en opplevelse du kan ha med deg hele livet.

5 grunner til å studere i San Francisco

Vi har spurt flere av studentene vi har hjulpet til San Francisco, hvorfor valget falt på akkurat denne byen. Her er fem gode grunner til å studere i San Francisco!

Studenter som studerer i San Francisco. Bildekollasj.

1. Fargerikt mangfold i Bay Area

San Francisco er en av USAs mest multikulturelle byer og omtales gjerne som «den mest Europeiske av alle amerikanske byer» – mye takket være sitt unge, hippe miljø og tilbakelente tilnærming til livet.

2. Kulturhistorie i alle kriker og kroker

Visste du at de ikoniske trikkevognene er det eneste Nasjonale Historiske Monumentet som beveger seg, eller at Levi Strauss oppfant Denim-buksen i San Francisco – til gruvearbeidere under gullrushet som trengte slitesterke og komfortable klær? Byen er stappfull av historie, fra små lokale butikker til landemerker som Alcatraz og den ikoniske Golden Gate-broen. Velger du å studere i San Francisco vil du få en rik kulturopplevelse.

Bildekollasj over Silicon Valley.

3. Verdens teknologihovedstad

I Bay Area jobber nesten 400.000 mennesker innenfor tech-bransjen. San Francisco er hjertet i den amerikanske teknologibransjen – og verdens største teknologimetropol. Med de ledende teknologigigantene et steinkast unna universitetene, er San Francisco den ideelle byen for alle med ambisjoner innenfor IT og ingeniørfag.

4. Pulserende uteliv

Visste du at mesteparten av San Franciscos innbyggere er mellom 25 og 44 år gamle? Som student møter i stor grad mennesker i samme livssituasjon som deg selv – og byens pulserende uteliv byr på en rekke opplevelser som treffer midt i blinken hos deg som elsker opplevelser og natteliv.

Studenter som hiver hatten i været når de studerer i San Francisco. Bilde.

5. Enorme karrieremuligheter

I San Francisco ligger flere av landets høyest rangerte universiteter, og med Silicon Valley som nærmeste nabo, er veien kort fra forelesing til internships, deltidsjobber og nettverksbygging! Å studere i San Francisco vil definitivt se bra ut på CVen.

Universiteter i San Francisco

San Francisco er hjem til flere av USAs beste handelsskoler og universiteter. SONOR samarbeider tett med flere – fra universiteter til Community Colleges.

Bildekollasj for university of San Francisco.

University of San Francisco (mastergrad)

Sentralt i San Francisco, rett ved Golden Gate Park, ligger University of San Francisco (USF). Skolen og dens mange mastergrader er rangert blant de 100 beste nasjonale universitetene i USA; vi kan nevne nummer 10 i verden innen Sports Management, nummer 43 i verden innen Global Entrepreneurial Management og «CFA Highly Regarded»-akkreditering for skolens Financial Analysis program. Dersom du vil studere i San Francisco er dette universitetet definitivt et spennende valg.

Masterprogram i Data Science

Skolens masterprogram i Data Science – regnet som ett av de vanskeligste masterstudiene du kan bryne deg på – er den virkelige godbiten på USF.

Gjennom året er ca. 60 selskaper innom undervisningen for å lære bort til – og lære av – fremtidens arbeidstakere. Her får du med andre ord «hands on» kunnskap, direkte fra næringa.

SONOR samarbeider med USF om hele 39 ulike mastergrader, på følgende fakulteter:

  • College of Arts and Sciences
  • School of Education
  • School of Management
  • School of Nursing and Health Professions

Søknadsfrist: Varierer fra grad til grad. Snakk med våre rådgivere.

Du kan også lese mer om universitetet her.

Bildekollasj for CSUMB.

California State University, Monterey Bay (CSUMB)

Et par timer sør for San Francisco ligger Monterey Bay og den koselige lille byen Seaside. Her finner vi studiestedet CSUMB, studiestedet for deg som elsker naturen, legendariske strender, episke utkikkspunkter og trær på størrelse med skyskrapere. Det er også vanlig å se flokker med hvaler rett utenfor kysten, på vandring nordover eller sørover langs stillehavskysten.

Les mer om universitetet her.

Studere havforskning og bærekraft

Monterey Bay har ett av verdens sterkeste havforskningsmiljøer, som gjenspeiles i byens universitet; CSUMB er spesielt kjent for sine marine fag, med overvåkning av korallrev som et prioritert forskningsområde.

Skolen har også programmer du ikke finner noe annet sted i verden, slik som Responsible BusinessSustainable Hospitality Management og Plant & Soil Science. Uansett hva du velger å studere, på CSUMB står bærekraft i sentrum for undervisningen.

Og du, ved CSUMB kan norske studenter gjennomføre en bachelorgrad på tre år (normalt fire år i USA).

Søknadsfrist: 1. april for høstsemesteret; 1. oktober for vårsemesteret.

Bildekollasj for Foothill-De Anza Community Colleges.

Foothill-De Anza Community Colleges

Studer på studiestedet som forandret verden; på Foothill-De Anza (FHDA) møtte Steve Jobs Steve Wozniak og startet Apple. Colleget består av to campus; ett i Los Altos Hill og ett i Cupertino – begge i hjertet av Silicon Valley, like sør for byen.

Les mer om Foothill-De Anza her.

Hva er et community college?

FHDA er et såkalt Community College, hvor du starter med å ta de to første årene av en amerikansk bachelorgrad, før du overføres (eller søker «transfer», som det kalles) til et universitet hvor du fullfører de to siste årene av graden.

Et Community College har lavere opptakskrav, rimeligere skolepenger (tuition) og gir deg langt flere valgmuligheter enn et standard universitet. For mange studenter har FHDA vært et springbrett fra utdannelse til arbeidslivet.

Søknadsfrist: 30. juni for høstsemesteret; 31. oktober for vintersemesteret; 31. januar for vårsemesteret.

Bildekollasj for Hult International Business School.

Hult International Business School (mastergrad)

Hult International Business School er blant verdens 1 % beste handelsskoler, med campus i London, Boston og San Francisco. Ved campus i San Francisco kan du ta mastergrader.

Hult International Business School ligger nær Levi’s Plaza ved historiske Telegraph Hill. Herfra har du enkel tilgang til både sentrum og det omliggende Bay Area via offentlig transport. I tillegg er Financial District, Fisherman’s Wharf og Union Square i gangavstand fra campus.

Er du student ved Hult, har du også mulighet å leie studenthybel.

Søknadsfrist: Rullerende.

Les mer om Hult her.

Vanlige spørsmål rundt å studere i San Francisco

SONOR har flere dyktige rådgivere med førstehåndserfaring fra studentlivet i San Francisco, som gjerne hjelper deg med studielivet. Vi har samlet noen av de vanligste spørsmålene som kommer vår vei for de som lurer på å studere i San Francisco; får du like vel ikke svar på spørsmålet ditt, er du hjertelig velkommen til å kontakte oss for en helt uforpliktende prat!

Hva koster det å studere i San Francisco?

Amerikanske universiteter har en langt høyere semesteravgift enn vi er vant til i Norge. Hva det koster å studere i San Francisco kommer an på hvilken skole du skal gå på og hvilken grad du skal ta. Du finner skolepengebeløpet på siden til hvert av universitetene vi samarbeider med.

Hvor i San Francisco bør man bo?

Enkelte universiteter tilbyr studenthybler og losji på campus, slik som Hult International Business School. Sammen med New York, har San Francisco et av de best utbygde kollektivtransport-systemene, så det er enklere å komme seg rundt uten bil, enn for eksempel i Los Angeles.

Det betyr også at man ikke nødvendigvis trenger å bo i umiddelbar nærhet til skolen, men kanskje kan leie privat sammen med medstudenter.

Hvordan kommer jeg meg rundt i San Francisco?

USA er en bilnasjon. Flere store byer har et dårligere kollektivsystem enn vi er vant til her hjemme – men San Fransisco er kanskje en av de fremste amerikanske byene når det kommer til offentlig transport!

Når du studerer i San Francisco bør du vite at byen har et stort undergrunnssystem, i tillegg til MUNI – som inkluderer busser og trikk – og selvsagt de ikoniske kabelsporvognene. I tillegg inkluderer offentlig transport ferger, bysykler og andre fremkomstmidler som gjør det enkelt å leve her uten privatbil.