Studere på Hawaii

Banner med visuell grafikk fra Hawaii for å illustrere det å studere på Hawaii.

Å studere på Hawaii gir deg mer enn bare en utdanning. Med på kjøpet får du også oppleve Stillehavets tropiske paradis, hvor du får et dypdykk i en helt unik kultur med enestående natur – både på land og i havet. På utkikk etter en helt særegen opplevelse? Da er Hawaii studiestedet for deg.

Hawaii er hjem til det anerkjente universitetet Hawai’i Pacific University, et av landets mest multikulturelle universiteter som tilbyr et bredt spekter studieretninger. Spesielt anerkjent er studieprogrammene innen marinbiologi – i tillegg er kultur- og språkstudiene ansett som svært gode.  

Som student på Hawaii får du ikke bare en førsteklasses utdannelse – under studietiden kan du boltre deg i alt fra tropiske regnskoger til majestetiske vulkaner «over the rainbow», eller besøke dyrelivet under havoverflaten.

Studer på øystaten Hawaii

Hawaii er en amerikansk stat og en øygruppe i Stillehavet som består av åtte hovedøyer:

  1. Hawaiʻi (også kjent som The Big Island)
  2. Maui
  3. Kahoʻolawe
  4. Lānaʻi
  5. Molokaʻi
  6. Kauaʻi
  7. Niʻihau
  8. Oʻahu

Øya O’ahu, hjem til hovedstaden Honolulu og Hawai’i Pacific University, skilter blant annet med ikoniske Waikiki Beach som trekker til seg badegjester og surfere. Øya er et nav for østlig og vestlig kultur, eldgamle tradisjoner og moderne innslag – en fusjon som gir folkelivet en pulserende energi du aldri blir lei av å oppleve!

Hva kan Hawaii by på?

Mange tenker først og fremst på krystallklart vann og kritthvite strender når det er snakk om Hawaii. Øystaten er selvsagt et utmerket sted for å jobbe med brunfargen, men det er som regel ikke bare det tropiske klimaet som trekker folk til Hawaii.

Hawaiis rike kultur

Øygruppen har en rik arv fra polynesiske nybyggere og deres gamle tradisjoner, inkludert hula-dans, ukulele-musikk og en særegen matkultur som inkluderer lokale retter som poke (rå fisksalat), det tradisjonelle festmåltidet lū’au og spam-musubi (spam og ris innpakket i nori-tang).

Ved Polynesian Cultural Center på O’ahu og Pu’uhonua o Hōnaunau National Historical Park på Big Island kan du lære om, og få en dyptgående forståelse av øyenes rike kulturarv og hvordan den forvaltes i dag.

Natur og dyreliv på Hawaii

Hawaii er studiestedet for deg som er glad i å være ute. De naturskjønne stiene oppover fjellene trekker daglig til seg friluftsfolk på kalt etter de spektakulære utsiktspunktene, hvor du kan se ditt livs flotteste solnedgang. Gå langs Koko Head Crater Trail på O’ahu eller vandre langs Pipiwau Trail på Maui og se det 122 høye fossefallet Waimoku Falls!

For adrenalinjunkier er det mulig å oppleve de frodige regnskogene via zipline. Er du mer opptatt av sightseeing under havoverflaten, kan du utforske undersjøiske lavaformasjoner mens du dykker eller snorkler. Med relativt behagelige vanntemperaturer sammenlignet med Norge, klart vann og rene strender, kan du komme tett på dyrelivet under en vanlig svømmetur.

Hawaii er et utmerket utgangspunkt for å oppdage dyreliv i sjø. Drar du ut med båt kan du se både hvaler, grønne havskilpadder, delfiner og djevelskate!

Natur på Hawaii. Bilde

Opplev verdensrommet fra Hawaii

På toppen Mauna Kea, sovende vulkan og høyeste fjell på The Big Island, ligger Keck-observatoriet (W.M. Keck Observatory). Observatoriet er en perle for astronomi-entusiaster – plassert over skyene, er toppen av Mauna Kea hjem til noen av verdens mest avanserte teleskoper og forskningsfasiliteter.

Her er himmelen på sitt klareste, sitt mørkeste, og lysforurensingen er minimal. Det skaper optimale forhold for besøkende som vil observere stjernehimmelen gjennom teleskop. Keck-observatoriet tilbyr gruppeaktiviteter for blant annet skoleklasser, og det er gratis å besøke observatoriet – men, på grunn av høyden velger mange en guidet tur med en kommersiell tilbyder.

Fjelltoppen ligger nemlig 4200 meter over bakken. Her oppe er luften tynn, og et besøk kan oppleves krevende for noen. Det anbefales et stopp på veien opp for å akklimatiseres.

Hvorfor studere på Hawaii?

Hawaii har alt av kultur, natur og opplevelser, men også øyas universitet – Hawai’i Pacific University (HPU) – er kanskje et av USAs beste universiteter med tanke på praktisk undervisning.

Praktisk undervisning

HPU er universitetet for deg som ønsker en annerledes studieopplevelse. Her består undervisningen av mye mer enn bare forelesninger og selvstudie. Lærerne, som ikke bare er akademikere og teoretikere, men jobber i sine respektive bransjer, legger opp til praktisk og interaktiv undervisning. Du får garantert god kontakt med professorene her – visste du for eksempel at den gjennomsnittlige klassen bare har 17 studenter?

Studieretninger ved HPU

HPU har en rekke graduate og undergraduate programmer, og tilbyr både bachelor- og mastergrader, samt semester- og årsstudier innen alt fra business til miljøfag.

Spesielt er «majors» innen Marine Science og Environmental Science svært høyt rangert. Innbyggerne på Hawaii har mye til felles med nordmenn; miljø og klima er for eksempel svært viktige for dem, og og marine fag er naturligvis et av de mest spennende fagområdene ved HPU. Som bachelorgradsstudent får du blant annet mulighet til å teste ut kunnskapene dine ombord i HPUs forskningsfartøy «Kaholo»!

I tillegg har Hawaii i mange år vært en viktig amerikansk militærbase – dermed er øygruppa et perfekt sted å se diplomati i aksjon. Er du interessert i å lære hvordan gode relasjoner mellom land bygges, er kanskje Diplomacy og Military Studies noe for deg.

Fordi Hawaii er plassert midt i smørøyet mellom Asia og USA, kommer du under huden på både hawaiisk, vestlig og asiatisk kultur. En grad innen East-West Humanities forbereder deg på en internasjonal karriere innen alt fra forretningsliv til juss og forskning.

Les mer om Hawai’i Pacific University her >

Søknadsfristen for høstsemesteret ved HPU er 15. juni.

Ofte stilte spørsmål om studier på Hawaii

Du kan booke helt gratis og uforpliktende veiledning med en av rådgiverne våre som har studert. Studieveilederne våre har samlet de vanligste spørsmålene de får, som du kan ta en titt på her.

Hvor mye koster det å studere på Hawaii?

Her må man regne med både tuition (semesteravgift/årsavgift) og levekostnader. Tuition/årsavgiften per 2023 – 2024 er på ca. 38 000 USD – men HPU har egne stipender for skandinaviske søkere på inntil 12 000 USD, og kommer sånn sett ut som et av de rimeligere amerikanske universitetene for nordmenn!

Universitetet selv har regnet ut gjennomsnittlig kostnad, inkludert levekostnader.

Kan man få stipend for å ta utdanning på Hawaii?

Ja, man kan få stipend for å studere på Hawaii! Universitetet selv tilbyr stipend for skandinaviske søkere på opptil 12 000 dollar. I tillegg finnes det stipender fra 2000 dollar for øvrige internasjonale studenter.

Hvor kan jeg som student bo når jeg studerer på Hawaii?

For deg som er student kan du velge mellom å bo på campus, eller i regi av universitetet, eller off-campus på det private markedet.

På campus

HPU tilbyr flere typer universitetsboliger for sine studenter. Waterfront Lofts er et kompleks fra 2014 som ligger i sentrum av Honolulu, rett ved det kjente landemerket Aloha Tower langs vannkanten. Her kan du bo rett ved vannet og velge mellom enkeltrom, dobbeltrom – eller hvis du er av den sosiale typen, tremannsrom! Waterfront Lofts krever at du også kjøper måltidsplan.

I tillegg tilbyr universitetet studentboliger på Hawaii Loa Residence Halls, leiligheter i Executive Centre og Kalo Terrace. Les mer om bo-mulighetene i regi av universitetet her.

Off-campus

Det er selvsagt mulig å leie bolig på det private boligmarkedet. Studenter som ønsker dette oppfordres til å ordne leilighet før de ankommer Hawaii. Les mer om leieforholdene på privatmarkedet her.

Hvordan er studielivet på HPU?

Vi tror nesten ikke det finnes en arena hvor det er lettere å få seg venner og finne sin plass enn ved amerikanske universiteter og colleger – HPU er intet unntak! Universitetet er blant de som tar imot flest study abroad-studenter i året i hele USA. Her finner du flere studentaktiviteter, fritidsklubber og organisasjoner enn vi orker å ramse opp, med noe for enhver smak og interesse.

Studenter fra over 65 ulike land studerer på HPU. Her kan du ikke unngå å møte andre som er i samme båt som deg selv.

Hvordan er skolesystemet i USA?

Å studere i USA er ganske annerledes enn i Norge – selv om et studieløp ved HPU kanskje er mer likt den norske modellen, med sine små klasser og flate struktur. Ved HPU får du tett kontakt med lærerne dine, og fagene er stort sett praktisk anlagt.

Likevel er det mange ting som er annerledes i USA enn i Norge, som også gjelder på Hawaii. Skolepengene er mye dyrere enn vår egen semesteravgift, og søknadsprosessen mer omfattende. I tillegg må du huske å ha dokumentasjon som helseforsikring og lignende i orden!

Hvordan er kollektivtransporten på Hawaii?

Kollektivtrafikken på Hawaii består utelukkende av offentlige busser og er faktisk kåret til det beste i USA av flere høythengende transportorganisasjoner. Selv på de travleste dagene stopper det en buss på holdeplassene minst hvert tjuende minutt.

Men, som i resten av USA er bil den mest effektive – og ofte beste – måten å ta seg frem på. Det er nemlig ikke tillatt med bagasje, uansett om det er kofferter eller surfebrett, på bussen.

Honolulu har flere bysykler som kan lånes.

Hvordan søker jeg studier i Honolulu?

Søknadsprosessen innebærer flere trinn og prosessen vil variere fra studie til studie, så du må orientere deg om hvilke opptakskrav og prosedyrer som gjelder for studiet du vil inn på.

Søkere må vanligvis oppgi informasjon som utdanningshistorikk, karakterer og ofte anbefalingsbrev (letter of recommendation). Ofte må internasjonale studenter også dokumentere språkferdighetene sine ved å ta TOEFL- eller IELTS-tester.

Vi anbefaler at du starter prosessen med å snakke med en av veilederne våre. De sitter på førstehåndskunnskap om hele prosessen, og kan gi deg råd og veiledning når du skal navigere ukjent territorium. Å studere på Hawaii vil garantert bli en opplevelse for livet!