Spørsmål og svar

Hvordan søke studentvisum til Australia?

For å søke studentvisum til Australia kan du følge denne guiden. Ta kontakt med din veileder i SONOR for å komme i gang!

Hva er opptakskravene ved universitet i Australia?

Det er ikke et gitt svar på dette spørsmålet. Australske universitet vurderer norske søkere på samme måte som du blir vurdert i forhold til opptak ved norske universitet og høyskoler, via en vurdering av dine fag og karakterer. På generelt grunnlag starter vurderingen av norske studenter på et snitt på rundt 3.5 eller bedre fra videregående skolen. MERK: Australske skoler gir ikke tilleggspoeng for realfag, alder etc, de regner kun ditt rene karaktersnitt ut fra karakterene dine.

Som for bachelorgrader vil det variere litt  fra skole til skolen og grad til grad hva kravene vil være. Generelt sett starter vurderingen av søkere med karaktersnitt på C eller bedre fra din bachelor.

Hva koster det å studere i Australia?

Hva en skole koster avhenger av mange faktorer slik som lengde på studiet, mengde laboratorietimer, ekskursjoner etc. Generelt sett så vil et studieår i Australia starte på rundt AUD 20.000 og kunne gå opp til 39.000 AUD. Alle skolene SONOR samarbeider med er støttet av Lånekassen. Se satsene for lån og stipend her. Merk deg at tre av disse skolene er på Lånekassens tilleggsstipendsliste. Ved disse vil du ved opptak kvalifisere til ekstra stipend. Disse skolene er:

Når er studiestart i Australia?

Som student kan man stort sett velge om man vil starte sine studier enten i juli (semester 2) eller februar/mars (semester 1). Bond University og Griffith University skiller seg litt fra dette. Skolene deler året inn i trimester og ikke semester. Ved Bond er det dermed oppstart i januar, mai og september. Ved Griffith starter studiene opp i februar, juli og oktober. Merk at selv om vi starter skoleåret vårt i august hvert år, så er hovedoppstarten for studier down under i februar hvert år. Det er en rekke fag som kun har studiestart i dette semesteret. Ta kontakt med en veileder i Study Outside Norway (SONOR) for å kartlegge dine videre muligheter.

Hvordan kan jeg søke på studier i Australia?

SONORs veiledere tilbyr søknadshjelp og har utarbeider egne søknadsguider til hvert av våre samarbeidsuniversiteter, så ta kontakt for hjelp til å komme i gang med søknaden.

Hvor kan jeg studere i Australia?

SONOR samarbeider med universiteter i ulike deler av landet, og hvert område har sitt særpreg og byr på unike opplevelser for deg som student:

Western Australia
Delstaten Western Australia ligger sørvest i Australia. Området bry på varierte natur, kritthvite strender, vingårder, det vakre korallrevet Ningaloo Reef, samt byen Perth. Til tross for å være beryktet som verdens mest isolerte storby har Perth alt en storby kan by på: milevis med strender og perfekte surfeforhold!
I Perth i Western Australia kan du studere ved University of Western Australia. Universitetet er medlem av Group of Eight og er et av Australias høyest rangerte universiteter.

Victoria
Dette er den sørligste delstaten i Australia. Her finner du La Trobe University og University of Melbourne. Sistnevnte er rangert som det beste i Australia og er også del av Group of Eight. Melbourne er delstatens største by og er ansett for å være Australias kulturelle hovedstad med et yrende miljø for film, kunst og design. Byen store idrettsarrangement som Australia Open og har i tillegg et kulinarisk tilbud av det sjeldne.
I Victoria vil du oppleve et temperert klima, med varme somre og milde vintre. Dette er området i Australia hvor du får oppleve alle årstider. Ønsker du deg ut av storbyen har delstaten en rekke attraksjoner og naturopplevelser å by på. Great Ocean Road og «de tolv apostler» er et must for deg som skal studere i Victoria!

New South Wales
Denne delstaten er Australias mest folkerike. Her er klimaet temperert, med varme somre og milde vintre. New South Wales huser landets desidert mest kjente by, nemlig Sydney! Her finner du store olympiske arenaer, Sydney Opera House, Bondi Beach, samt to av SONORs samarbeidsuniversiteter: University of New South Wales, som også er medlem av Group of Eight, og University of Technology Sydney.
I delstatens tredje største by, Wollongong, kan du studere ved University of Wollongong. I denne byen kan du oppleve sandstrender, regnskog, laguner og et laidback liv. Samtidig som Sydney er bare et steinkast unna.

Queensland
Queensland er kjent som solskinnsstaten og er, i tillegg til Sydney, den mest kjente og populære feriedestinasjonen i Australia. Her finner du milevis av kritthvite strender, korralrev og tropiske øyer. Forholdene ligger særlig godt til rette for både snorkling, surfing og dykking. Dette er en drømmeplass for vitnerbleke nordmenn!
I delstaten ligger tre av SONORs samarbeidsuniversiteter: I sør ligger Griffith University og Bond University. Skolene har campus både i delstatens hovedstad Brisbane og i surfeparadiset Gold Coast. Nord i delstaten ligger James Cook University. Dette universitetet har sine campus i Townsville og Cairns. Dette er byer på størrelse med Trondheim og Stavanger, og her «på bygda» kommer du tett innpå den australske livsstilen. Med et tropisk klima, Great Barrier Reef og eksotiske omgivelser byr området på noe helt unikt!

Trenger jeg å ta en engelsktest for å søke til University of British Colombia?

I utgangspunktet krever UBC at alle norske søkere tar en engelsktest når de søker om opptak. Du kan selv velge om du vil ta IELTS-testen eller TOEFL-testen. I enkelte tilfeller har studenter søkt om fritak for språktest, og fått gjennomslag for dette. Hvis du mener du har svært gode engelskkunnskaper og gode grunner for å søke om fritak, så kan du høre med din studieveileder i SONOR om muligheten for å søke om dette. Hovedreglen er at studenter må ta en engelsktest.

Hvilket karaktersnitt trenger jeg for å komme inn på University of British Colombia i Canada?

University of British Colombia er et veldig godt universitet, det er faktisk rangert som et av de 40 beste universitetene i verden, så det kan være krevende å komme inn. Nøyaktig karakterkrav kan variere avhengig av hvilken grad du søker på, men UBC begynner opptakskravet på 4,5 i rent karaktersnitt fra Norge. For nøyaktig informasjon om opptakskrav bør du kontakte din studieveileder i SONOR.

Hvor viktige er universitetsrangeringer?

Universitetsrangeringer kan være nyttige verktøy når man skal bestemme seg for universitet, men det er lurt å sette seg inn i hva de måler, og hvordan de bør brukes. Vi i SONOR har skrevet om hva universitetsrangeringer har å si her.

Kan jeg ta et årsstudium i utlandet?

I utgangspunktet tilbyr de fleste universitet ikke årsstudier på bachelornivå, men hos flere av samarbeidsskolene våre kan du søke om å ta et semester eller to. Les mer om semesterstudier i utlandet her eller ta kontakt med en av våre veiledere for mer informasjon om hvilke muligheter du har.

Hvordan regner jeg ut karaktersnittet mitt?

Det første en må være klar over er at skoler utenfor Norge ikke regner med tilleggspoeng. Det vil si at poeng som blir vurdert med iht et opptak i Norge slik som alderspoeng, realfagspoeng etc. ikke skal tas med i utregningen av karaktersnittet utenfor Norge. Når en skole vurderer deg som student ser de på ditt karaktersnitt basert på karakterene, og kun karakterene dine.  Når du regner ut snittet ditt så gjør du følgende:

Legg sammen alle tallkarakterene dine (også eksamenskarakterer). Tallet du får dividerer (deler) du på antallet karakterer. Tallet du sitter igjen med er ditt karaktersnitt.

Hvorfor få hjelp av SONOR til din søknad?

 • SONOR er gratis. All vår hjelp betales av våre partnerskoler.
 • Vi forhandler fram gode løsninger for deg som students, slik som fritak for språktester, søknadsavgifter etc.
 • Vi har en gruppe studieveiledere som alle har studert i utlandet. I tillegg til det har alle studert i Norge så de kan fortelle deg om ulikhetene iht dette, ikke bare hva som venter deg utenfor Norges grenser.
 • Vi har daglig dialog med flere av verdens ledende institusjoner!
 • Vi gjennomgår alle søknadspapirer og maksimerer dine muligheter for opptak ved våre partnerskoler.
 • I tillegg til å jobbe under ANSAs etiske retningslinjer er vi også akkreditert i USA for våre tjenester via AIRC!
 • Vi er ditt sikkerhetsnett også etter at opptaket er på plass. Du vil alltid ha en partnere i din veileder her i SONOR enten det er før du drar ut, mens du studenter eller etter endt studium.

 

Hvorfor studere i utlandet?

Hvorfor nettopp du skal vurdere å studere i utlandet er det bare du som kan svare på. Det er mange elementer som gjør at et kortere eller lengre i utlandet er det rette for deg. Selv om svaret på dette er mangfoldig og individuelt er det en rekke generelle fordelere med utenlandsstudier som du kan vurdere:

 • Du vil kunne lære deg flytende engelsk (iht våre partnerskoler der all undervisning er på engelsk).
 • Du får et internasjonalt nettverk som er unikt. Du vil studere sammen med studenter fra alle verdenshjørner. Det er ikke uvanlig med studenter fra over 100 ulike nasjonaliteter ved enkelte universitet.
 • Skoler tilrettelegger for unike grader og gradskombinasjoner som du ikke finner her hjemme.
 • Du får en unik opplevelse.
 • Tilgang på verdens ledende forskere og forskningsmiljøer ved noen av verdens høyst rangerte institusjoner.
 • Valg mellom ulike undervisningsformer som er bedre tilpasset deg som student enn hva du finner her hjemme.
 • En mer aktiv studietilværelse gjennom aktiv deltagelse i studentforeninger på campus.

Hvordan søke studentvisum til New Zealand?

For å søke studentvisum til Australia kan du følge denne guiden. Ta kontakt med din veileder i SONOR for å komme i gang!

Hvor kan jeg studere på New Zealand?

New Zealand er en øygruppe i det sørvestlige Stillehavet med en helt fantastisk natur og et unikt dyreliv. Dette er dermed det perfekte utgangspunktet for å «live the dream»! Det største urbane området på New Zealand er Auckland. Med Stillehavet på den ene siden og Tasmanhavet på den andre ligger det majestetisk til mellom vulkanske fjellformasjoner på New Zealands sydspiss. Auckland har 1,3 millioner innbyggere og kan by på det meste. Her er et pulserende storbyliv kombinert med vakre naturområder, palmer, fjell, strand og et yrende folkeliv fra alle verdenshjørner. Det var maoriene, New Zealands urbefolkning, som først bosatte seg i området. De kalte det Äkarana. Maoriene er fortsatt godt synlige i bybildet, selv om byens innbyggere i hovedsak består av europeere, asiater og folk fra stillehavsøyene. Uansett opprinnelse kalles folk fra New Zealand Kiwis, og fuglen Kiwi er også landets nasjonalsymbol.

Midt i dette varierte bybildet, blant Kiwis, kan også du tilbringe studietiden enten du er bachelor- eller mastergradsstudent, eller ønsker et kortere studieopphold. I Auckland samarbeider nemlig SONOR med to universiteter: Auckland University of Technology og University of Auckland.

Hvordan søke studieplass på New Zealand?

For å søke om studieplass ved Auckland University of Technology eller University of Auckland søker du direkte til skolen. SONOR har utarbeidet egne søknadsguider til hvert av disse universitetene. Disse tar deg sted for steg gjennom søknaden. I tillegg tilbyr vi veiledning tilpasset den enkelte. Ta kontakt for hjelp til å komme i gang med søknaden.

Hvordan søke studentvisum til Singapore?

For å søke studentvisum til Australia kan du følge denne guiden. I Singapore vil du få innvilget studentvisum først etter ankomst. I forkant må du allikevel gjøre klar noen sentrale dokumenter. Ta kontakt med din veileder i SONOR for å komme i gang!

Hvorfor skal jeg studere i Singapore?

Bystaten Singapore er litt som hele verden samlet i miniatyr på et område som knapt er større enn Oslo kommune. Over 5 millioner innbygger fra alle verdenshjørner befolker denne lille øya ved ekvator. Her finner du et hypermoderne finansielt distrikt med futuristiske skyskrapere, Little India med fargespreke templer og sarikledde kvinner, en skikkelig følelse av Kine i China Town, og ellers over en million europeere, amerikanere, australiere, og folk fra andre asiatiske land som bor, jobber og studere her. Asia blir stadig viktigere på verdensbasis, både når det gjelder økonomi, politikk og kultur.  SONOR oppfordrer deg til å ta denne utviklingen på alvor og velge studier i Singapore! Les mer her.

Hvor kan jeg studere i Singapore?

I Singapore samarbeider SONOR med James Cook University Singapore (JCUS), et australsk universitet med campuser både i Singapore og i Australia.  Her har du muligheten til å ta graden din på kortere tid, siden skolen operer med trimestersystem. Universitetet er relativt lite og passer godt for deg som kan tenke deg mindre klasser og tett oppfølgning. I tillegg tilbyr skolen en unik internasjonal opplevelser med over 65% av studentmassen som er internasjonale studenter. Du har også muligheten til å ta deler av graden ved skolens campuser i Australia. Det er med andre ord mange fordeler ved å studere ved JCUS. Les om skolen her.

Hvordan søke på studier i Singapore?

I Singapore samarbeider SONOR med James Cook University Singapore. Skal du søke studieplass søker du direkte til skolen. SONOR har utarbeidet en egen søknadsguide som tar deg steg for steg gjennom prosessen. Ta derfor kontakt med en veileder i SONOR for å få tilsendt denne og få hjelp til å komme i gang med søknaden.

Hvor mange studier kan jeg søke på?

Som bachelorstudent kan du søke på opptil fem ulike studier med søknaden i UCAS. Masterstudenter kan i utgangspunktet søke på så mange studier de ønsker.

Trenger jeg studentvisum for å studere i Storbritannia?

Nei, norske statsborgere trenger ikke søke visum for å studere i Storbritannia.

Kan jeg ta et årsstudium i utlandet?

I utgangspunktet tilbyr de fleste universitet ikke årsstudier på bachelornivå, men hos flere av samarbeidsskolene våre kan du søke om å ta et semester eller to. Les mer om semesterstudier i utlandet her eller ta kontakt med en av våre veiledere for mer informasjon om hvilke muligheter du har.

Hvordan søker jeg på studier i Storbritannia?

Hvis du ønsker å søke på en bachelorgrad gjør du det via UCAS.

Ønsker du å søke på en mastergrad må du søke direkte til skolen. Ta kontakt med en studieveileder for mer informasjon.

Hvilke studier i utlandet støtter lånekassen?

Lånekassen har som hovedregel at studier som tilsvarer studier du finner i Norge gir rett til studiestøtte. Dette betyr ikke at gradene må være identiske, men det betyr at det må være offentlig godkjente høyere utdanninger i Norge som tilsvarer det du ønsker å studere i utlandet. Lånekassen har noen kriterier for å godkjenne videre studier i utlandet, disse er:

 • Du må ha opptak ved et godkjent lærested
 • Utdanningen må være på fulltid
 • Utdanningen må være på nivå med en norsk bachelor-, master-, eller ph.d.-grad
 • Du må være på lærestedet og følge undervisningen. Utdanningen kan ikke være lagt opp som nettstudium eller samlingsbasert studium. Det er unntak for rene nettstudium i EØS-land.

Følgende studier gir lånekassen ikke studiestøtte for:

 • forkurs før fagutdanning
 • nettstudium, fjernundervisning eller samlingsbasert studium, med unntak for rene nettstudium i EØS-land
 • flygerutdanning (du kan likevel få støtte til offentlig godkjent trafikkflygerutdanning i Norden)
 • utdanning som ikke har offentlig godkjenning i studielandet

Hva kreves for å få studiestøtte til studier i utlandet?

Lånekassen tilrettelegger for et generøst system for studiestøtte for alle norske studenter som ønsker å studere i utlandet. De stiller noen krav for at du skal kunne motta denne studiestøtten.

Kriteriene for studiestøtte i utlandet er:

 • Du må ha opptak ved et godkjent lærested. Om du er i tvil kan du søke lånekassen om forhåndsgodkjenning.
 • Utdanningen må være fulltidsstudier, mao må det tilsvare 60 studiepoeng per studieår. Ulike land har ulike credits system. Hør med oss her i SONOR om du lurer på noe vedrørende dette.
 • Utdanningen må være på nivå med en norsk grad, mao en bachelor, master eller doktorgrad. Du får ikke studiestøtte for foundation grader.
 • Du må være på studiestedet og følge undervisning. Du får ikke studiestøtte for nettundervisning.

Alle SONOR sin skoler gir rett til studiestøtte fra lånekassen. Ta kontakt med oss i dag for å kartlegge hva slags muligheter du har som student i utlandet.

Hvilke skoler støtter lånekassen i utlandet?

Lånekassen støtter generelt sett alle skoler som er akkreditert i studielandet du søker studiestøtte. Her støtter de dermed de programmer skolen representerer som er akkrediterte i sitt hjemland. Dette betyr at skolen må følge sitt lands reglement og være tilknyttet offentlige godkjenninger som studiested i studielandet. Lånekassen har en oversikt over skoler på sine hjemmesider. Denne finner du her.

MERK: Selv om skolen du vurderer å søke på ikke står på denne listen, så betyr ikke det automatisk at du ikke vil kunne få studiestøtte. I de fleste tilfeller betyr dette bare at det per dags dato ikke er norske studenter med studiestøtte på akkurat denne skoler, eller den aktuelle linjen.

Alle SONOR sin partnerskoler gir rett til studiestøtte fra lånekassen:

Alle SONOR sine partnerskoler er godkjente studiesteder fra Lånekassen. Er du usikker på om studiestedet du ønsker å gå på er godkjent kan du søke om forhåndsgodkjenning for å være på den sikre siden: Les mer om dette her.

Ta kontakt med SONOR i dag for å kartlegge hva du kan få studiestøtte til.

Hva er et DS-2019-skjema?

DS-2019 er et dokument som viser at du har fått opptak ved en skole i USA som utvekslingsstudent eller Fulbright-stipendiat. Du som skal reise på utveksling organisert av hjemmeuniversitetet ditt trenger et slikt dokument. (Merk: Skal du på et uavhengig opphold på et semester/år, uten tilknytning til noe universitet hjemme, trenger du et SEVIS I-20-skjema.) DS-2019 sendes fra skolen i papirformat når du har bekreftet plassen din, og skal signeres og tas med på visumintervjuet på den amerikanske ambassaden i Oslo. Informasjonen du finner i dette skjemaet er også nødvendig for å kunne bestille time ved ambassaden. Husk at DS-2019 må tas med i papirformat på ambassaden, at det må være signert av skolen og deg selv, og at du også må huske å legge dette dokumentet i håndbagasjen når du reiser inn i USA.

Hvilket visum trenger jeg når jeg skal studere i USA?

Du søker om et F-visum når du er tatt opp på en gradsutdanning i USA (bachelor, master og doktorgrad), samt semester- eller årsstudium der du ikke er knyttet til noe universitet hjemme. Visumet du skal søke om til deg selv heter F1, og dersom du skal reise sammen med partner og/eller barn som du skal forsørge under oppholdet søker du om F2-visum til dem. Du søker visum med dokumentet SEVIS I-20. Hvis du er tatt opp som utvekslingsstudent eller har Fulbright-stipend, skal du søke om J1-visum, og da søker du visum med skjemaet DS-2019.

Hva er et SEVIS I-20-skjema?

SEVIS I-20 er et dokument som viser at du har fått opptak ved en skole i USA. Dette sendes fra skolen i papirformat når du har bekreftet plassen din (i mange tilfeller må du også kunne dokumentere at du har råd til studiet), og skal signeres og tas med på visumintervjuet på den amerikanske ambassaden i Oslo. Informasjonen du finner i dette skjemaet er også nødvendig for å kunne bestille time ved ambassaden. Husk at SEVIS I-20 må tas med i papirformat på ambassaden, at det må være signert av skolen og deg selv, og at du også må huske å legge dette dokumentet i håndbagasjen når du reiser inn i USA.

Hva er forskjellen på private og offentlige universiteter?

Offentlige universiteter er finansiert av delstaten, og har gjerne lavere skolepenger enn private. Samtidig kan private skoler være mer fleksible, blant annet når det gjelder stipendordninger, så det er ikke nødvendigvis slik at private skoler alltid er dyrere enn offentlige.

For deg som søker har det sannsynligvis lite å si om universitetet er privat eller offentlig, så lenge tilbudet til skolen passer deg, og du har råd til å gå der.

Kan jeg jobbe ved siden av studiene i USA?

Det er mulig å jobbe på campus og i visse universitetsrelaterte jobber, men kun inntil 20 timer i uken. Det fins også muligheter for å jobbe i løpet studiet via noe som kallest CPT (Curriculum Practical Training), eventuelle internships kommer for eksempel under denne kategorien. Jobbing utover dette, med noen få unntak, er ikke tillatt, og du kan sette oppholdstillatelsen din på spill ved å jobbe ulovlig. Etter endte studier fins det muligheter for å jobbe inntil et år som en del av OPT (Optional Practical Training). OPT kan også være en muligheten ved siden av studiene.

Hva er et «liberal arts college»?

Skoler som kaller seg «liberal arts colleges» legger vanligvis vekt på studier på lavere nivå (bachelor), og på fag innenfor «liberal arts»-tradisjonen; fag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og realfag. Fokuset er ikke på yrkesutdanning, så en skole med for eksempel  ingeniørutdannelse vil vanligvis ikke definere seg som «liberal arts college.» Trekk ved liberal arts colleges er blant annet at de fokuserer på studentdeltakelse, god kontakt mellom studenter og forelesere, og et større fokus på forelesere som jobber 100 % med undervisning. Fokuset på forskning blir da mindre ved slike skoler.

Hva er et «community college»?

Dette er toårige skoler som hovedsaklig tilbyr en «associate degree.»  Disse skolene har vanligvis relativt lave skolepenger, og ingen spesielle karakterkrav med tanke på opptak til sine associate degrees. Se også «Hva er en associate degree?»

Hva er en «associate degree»?

Dette er en toårig grad som kan føre til en yrkeskvalifikasjon eller videre inn i en bachelorgrad. For deg som norsk student er det mest aktuelt å ta en associate degree som et ledd i et studieløp som fører frem mot bachelorgrad, og dette er det mulig å gjøre ved våre samarbeidsskoler Santa Monica College Foothill and De Anza Community College og Green River College. Man kan ta en associate degree for å spare penger, siden de ofte er relativt rimelige, for å øke sjansen til å komme inn på en skole man kanskje ikke kommer direkte inn på etter videregående, eller om man generelt har et relativt lavt snitt.

Når på året er det oppstart i USA?

Hovedoppstarten er som i Norge på høsten, august-september, men for de aller fleste grader er det også mulig å starte i januar/februar.  Noen skoler er såkalte «quarter schools,» og organiserer skoleåret i fire «quarters» i stedet for den vanlige semesterinndelingen. Da kan man starte på vinteren (vanligvis januar), våren,(april/mai), sommeren (juni/juli) og høsten (august/september).

Hva er forskjellen på college og university?

Vanligvis pleier colleger bare å tilby utdanning på bachelornivå (undergraduate), mens universiteter tilbyr master- og doktorgrader også, men uttrykkene blir ofte brukt om hverandre. Så lenge skolen du har sett på tilbyr studiet du ønsker så har det ingenting å si om det er et «university» eller et «college.»  Merk at «college» også kan bli brukt om avdeling eller faktultet (for eksempel College of Arts).

Hva er «general education requirements»?

Dette er et krav om generelle fag i bachelorgraden man må oppfylle, på samme måte som en grad består av «major requirements,» et krav om å ta så og så mange studiepoeng innenfor sin/sine major(s) (se eget spørsmål/svar om major og minor.) I USA er man opptatt av at studenter skal få en bred utdannelse, og derfor er bachelorgraden lagt opp slik at man skal være innom flere ulike studieområder i tillegg til det man velger som spesialisering (major/minor). De to første årene av en fireårig amerikansk bachelorgrad består vanligvis av mange ulike obligatoriske fag man må ta for å innfri  «general education requirements,» i tillegg til introduksjonsfag relatert til majoren. Disse obligatoriske fagene kan være innenfor studieområder som matematikk, engelsk, samfunnsvitenskap, humaniora, kunst, realfag, språk og så videre.

Støtter Lånekassen førsteåret/freshman year av en bachelorgrad i USA?

Ja, fra studieåret 2015/2016 innvilget Lånekassen støtte til alle fire årene av en bachelorgrad, også førsteåret som de tidligere ikke hadde støttet.

Trenger jeg å ta en engelsktest for å studere i USA?

Hovedregelen for dette er at er at alle SONOR-studenter som har karakter fire eller bedre i engelsk fra videregående skole, slipper å ta en engelsktest dersom de skal ta en bachelorgrad eller studere fag på bachelornivå ved SONORs samarbeidsuniversiteter i USA. For studenter som har under fire i engelsk, så vil en språktest stort sett være påkrevd. Det kan finnes enkelte unntak, så sjekk dette med din studieveileder. Alle studenter som skal ta en mastergrad må som regel regne med å ta en engelsktest med mindre de alt har  tatt et år med høyere utdanning i et engelsktalende land.

Hva er «major» og «minor»?

«Major» er en spesialisering du kan velge som ditt hovedfokus i en amerikansk bachelorgrad, mens «minor» er en mindre emnegruppe; en måte å få inkludert flere studieområder i graden din om du ønsker det. Det går også an å ta to «majors,» såkalt «double major.» Amerikanske bachelorgrader har en annerledes oppbygning enn den norske, og de har ganske få og generelle grader (Bachelor of Science, Bachelor of Arts og Bachelor of Business Administration er de vanligste), så ditt valg av «major» blir derfor bestemmende for fokuset i graden din. Utover fag relatert til «major» og «minor» må du også ta en del generelle emner, og dette er hovedsakelig de første to årene av graden, freshman og sophomore. De to siste årene, junior og senior, har du mest fokus på «major» og eventuell «minor.» Les mer om hva som kjennetegner den amerikanske graden her.

Hvordan kan jeg finne ut hvilke skoler i USA som passer for meg, og som jeg kan komme inn på?

Tenk først gjennom hva du ser etter når du skal velge universitet, for eksempel:  Hva ønsker du å studere? Vil du studere i en stor eller liten by? Ved et stort eller lite universitet? Ta så kontakt med oss i SONOR, og fortell hvor og hva du ønsker å studere, og hvilket snitt du har fra tidligere studier. Da kan vi hjelpe deg med å finne fram til aktuelle alternativ som passer iht dine forutsetninger og ønsker. Kontakt oss her.

Hvordan søker jeg visum til USA?

For å få visum til USA må du først ha fått et opptak ved et universitet/college, og du må også i de fleste tilfeller dokumentere at du har penger til å studere ved aktuelt universitet. Du bør også ha bestemt deg for å starte før du søker på visum. Så fort du får opptak og kan vise skolen at du har råd til å studere der vil de sende deg et såkalt I-20-skjema som du trenger for å starte prosessen. Dette bruker du for å fylle ut nødvendige opplysninger om deg selv og studiet på ambassadens nettsider, og når dette er fullført vil du kunne booke en visumavtale på ambassaden i Oslo. Her finner du mer detaljert informasjon.

Er det veldig dyrt å studere i USA?

Hva du må betale for å studere i USA kan variere; noen skoler er veldig dyre, mens andre er relativt rimelige. Vi i SONOR jobber hele tiden for å finne samarbeidsskoler som det er mulig å få råd til ved hjelp av støtten fra Lånekassen, og samarbeider både med skoler som er ganske rimelige i utgangspunktet, og skoler som gir store stipend til norske søkere. Les mer om årlige studiekostnader og mulige stipend ved våre skoler i USA her.

Hvordan kan jeg ta bachelor i USA på tre år?

SONOR samarbeider med flere universiteter og colleges som legger til rette for fritak for et fullt studieår basert på tidligere utdanning. Les mer om dette her.

Australia Canada Generelt New Zealand Singapore Storbritannia Studiestøtte USA

Du har valgt:

Lukk

Få studieveiledning – helt gratis!

Visste du at universiteter i Storbritannia krever en akademisk referanse i søknaden din? Eller at ulike universiteter har forskjellige krav til språktester?

Det kan være vanskelig å finne ut hvilke krav som gjelder, og hvordan dine muligheter for å studere i utlandet er. Rådgiverne i Sonor har selv vært utenlandsstudenter, og svarer mer enn gjerne på spørsmål!

Registrer deg ved å fylle ut skjemaet, så tar en veileder kontakt med deg og hjelper deg å kartlegge mulighetene. Veiledningen er gratis og helt uforpliktende – og du kan spørre oss om alt du lurer på.
 • Kontaktdetaljer

 • Postadresse

 • Hvor har du hørt om SONOR?

 • Karakterer

 • Hva vil du studere?

 • Studiestart

  Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.