Tilbake til Praktisk Informasjon

Hva er en opptaksprøve?

Ved noen av våre universiteter må du ta en opptaksprøve for å få opptak. Hva er egentlig en opptaksprøve og hvorfor må du ta en?

Vi i Norge er vant med at karakterene fra videregående holder når vi søker på studier, og slik er det også ved flere universiteter i utlandet. Likevel velger noen universiteter å ha opptaksprøver. Dette gjelder ofte medisinuniversiteter som har mange søkere fra forskjellige land. For at man skal kunne stille så like krav som mulig, er en prøve den mest rettferdige måten å holde prøven på. Alle blir testet i de samme kunnskapene, uansett hva de har tatt på videregående. Slik sikrer man at alle har kunnskapene som trengs, da særlig innen biologi og kjemi.

Opptaksprøven er ofte en flervalgsoppgave med fire svaralternativer til et spørsmål, hvor et svar er riktig. Det er viktig at du øver godt på hvordan prøven er satt opp. Ta kontakt med en veileder for å få mer informasjon og eksempelprøve tilsendt.

Hvorfor må jeg kunne biologi?

Et spørsmål vi ofte får her i SONOR er hvorfor opptaksprøven inneholder biologi, når det ikke er obligatorisk i Norge. Vel – vi kan ikke svare på hvorfor det ikke er obligatorisk i Norge, men vi kan svare på hvorfor det er obligatorisk for studier i utlandet: medisin er biologi.

Biologi gir deg kunnskapene om hvordan kroppen fungerer, grunnleggende anatomi, kunnskap om DNA og celler. Dette er kunnskap som gir deg grunnstenene for å studere medisin på et så høyt nivå. I Norge er biologi en stor del av studiet på første året, men i utlandet er disse timene brukt til annen undervisning fordi de antar du har grunnkunnskapene som trengs. Det er derfor viktig at universitetene vet at du har kunnskaper i biologi før studiestart.

Har du ikke biologi, men tenker å ta en opptaksprøve til et medisinstudium, kan du enten melde deg opp til undervisning (med eller uten eksamen) ved en privatskole eller lese selvstendig.

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.