
1. Studielandet Storbritannia. Mange land skryter av sine lange akademiske tradisjoner, men få kan måle seg med Storbritannia. Her finner du universiteter hvis historie går tilbake nesten tusen år. Britene sementerte sin dominans i universitetssektoren allerede i 1167, da Henrik den syvende forbød briter å reise til Universitetet i Paris for å studere. Selv for nesten tusen år siden var kunnskap makt – og den dag i dag regnes britiske universiteter blant verdens beste.
Det er altså ikke uten grunn at britiske universiteter i mange århundrer har stått bak noen av verdens viktigste oppdagelser, oppfinnelser og konstruksjoner. Denne forskningen kan du som norsk student dra god nytte av.
2. Et land, fire nasjoner. Du har kanskje hørt at når noen snakker om Storbritannia så sier de England? Men Storbritannia er så mye mer, det er faktisk fire nasjoner; England, Wales, Nord-Irland og Skottland. Nasjonene skiller seg mye fra hverandre, både kulturelt og historisk – som student kan du altså være så heldig å få fire unike opplevelser.
Det er også akademiske forskjeller mellom de ulike nasjonene. Der engelskmennene tilbyr treårige bachelorgrader, er de skotske bachelorgradene fireårige. Det betyr at du får et ekstra studieår i Skottland, men også større bredde og fleksibilitet i graden. Du får rett og slett mer erfaring underveis.

3. Fleksible studiemuligheter. Vil du ta et ekstra studieår for å få arbeidserfaring, eller kanskje oppleve et utvekslingsår? I Storbritannia er det mulig. Her kan du enkelt kombinere studier med arbeid ved å velge å ta et “sandwich year,” der du har et år ute i praksis eller i et annet land som en del av studiet. Det gir deg viktig erfaring, og noe ekstra å skrive på CV’en.
Hvis du vil fullføre studiene på kortere tid, er det mulig å ta mastergraden på ett år i Storbritannia. Velg mellom en Taught Degree på ett år og en Research Degree på to år. Førstnevnte baseres på undervisning samt en avsluttende oppgave, sistnevnte er nesten utelukkende selvstudium og regnes som forberedende til doktorgrad.

4. Studiehverdagen. Studiemiljøene i Storbritannia er større enn det vi er vant med her hjemme, så her finnes det lag og foreninger for nesten alle aktiviteter du kan forestille deg. Det finnes sterke idrettstradisjoner – et av våre universiteter konkurrerer til og med på olympisk nivå – men også alt fra rollespillforeninger til teklubber. Her ligger alt til rette for en fantastisk studietid.
Utenfor universitetslivet vil britenes kulturtilbud ta pusten fra deg, med teater i verdensklasse i Londons West End, og verdenskjente museer som Tate Modern og British Museum. Idrettskulturen står også sterkt, tenk bare på fotball, rugby og cricket. Her kommer du aldri til å kjede deg.

5. Nesten hjemme. Storbritannia er trygt og kjent for de fleste, og norske studenter tilpasser seg veldig lett den britiske kulturen og språket. Overgangen fra Norge blir derfor ikke så stor. Hvis du likevel skulle få hjemlengsel er det kort vei hjem – hver dag går det hele 25 flyvninger mellom Oslo og London. Og om du trenger en ferie er dette et godt utgangspunkt for internasjonale flyreiser til flotte destinasjoner.