Vi kan hjelpe deg med informasjon om de forskjellige studiestedene, gi deg informasjon om opptakskrav, hvordan du fyller ut søknadsskjemaet, lese igjennom personal statement og hjelpe lærerne dine med akademisk referanse
Fotball, pub og påskekrim? Ja, dette er eksempler på britisk kultur, men Storbritannia har så mye mer å tilby.
Med godt etablerte campusomgivelser og lokale særegenheter skal det mye til for at du ikke finner et universitet du blir glad i. Tenk over hvor store forskjeller det er fra bygd til bygd og by til by her hjemme i Norge. Sånn er det også i Storbritannia, bare mange ganger sterkere fordi det bor så mange flere mennesker der. Å studere i Storbritannia vil definitivt bli en opplevelse for livet.
Det er vanskelig å beskrive hva den typisk britiske identiteten er. Det som er sikkert, er at briter gjerne føler en sterk lokal identitet, og jo lenger du reiser ut fra hovedstaden, desto stoltere er lokalbefolkningen av hjemstedet sitt.
Hver by og hvert universitet gir et unikt inntrykk. Ved å studere i Storbritannia vil du raskt finne ut at du føler en egen tilhørighet til det universitetet du velger. Detaljene teller når de er en del av hverdagen din, omgivelsene du velger blir hjemmet ditt og medstudenter blir familien din.
Ved første øyekast kan britiske universiteter se veldig like ut. Det gjelder å finne ut nok om dem til å se de store og små forskjellene som er viktige for deg. Når du da bestemmer deg for hvor du vil, velger du samtidig det som blir ditt Storbritannia. Forbered deg på å bli lenge, for stedet der du føler deg hjemme er det vanskelig å reise fra. Studier i Storbritannia vil bli et minne for livet!
Britiske universiteter er blant de mest ettertraktede i verden, og Storbritannia er også et populært studieland for mange norske studenter hvert år. Bredden i fagtilbudet er stor, noe som innebærer at du har gode muligheter til å spesialisere deg innenfor fagfelt som kanskje ikke er like tilgjengelige her hjemme i Norge.
Du kan komme inn på universiteter over hele Storbritannia med hjelp fra oss i SONOR. Vi samarbeider med universiteter i både Skottland og England, fra Edinburgh i nord til Plymouth i sør. Vi står klare til å bistå deg med å komme inn på ditt favorittuniversitet og studie.
Vi har allerede snakket om karrieremuligheter, men det finnes utallige grunner til å skaffe seg denne erfaringen, og her er noen av dem:
Utdanningsinstitusjoner i verdensklasse, og kvalifikasjoner som er gyldige og anerkjente verden over!
Fordi det ikke er så langt unna Norge, er det verken dyrt eller vanskelig å reise hjem en tur om du måtte ønske det.
Når landet i tillegg kan stille opp med en stor variasjon i både omgivelser og studiemiljø, er det ikke så rart om du finner ditt drømmeuniversitet nettopp her.
Britisk kultur og historie er tett knyttet opp mot den norske, noe som både indirekte og direkte gjør at det er lett å føle seg hjemme i Storbritannia.
Dersom du vurderer å studere i Storbritannia, er det en rekke viktige ting du bør vite. Vi har samlet svar på noen av disse viktige tingene under. Du kan også får svar på mer generelle spørsmål her.
Studier i Storbritannia starter opp i september/oktober. Det er enkelte skoler som har oppstart i januar på enkelte grader. Ta kontakt med oss her i SONOR for å kartlegge hva slags muligheter som finnes for deg.
12.500 GBP per studieår i skolepenger. Mange skoler har mye høyere listepriser. En rekke av våre skoler har gode stipender.
For en bachelorgrad ligger opptakskravet rundt 4.0 eller bedre fra VGS, men det finnes unntak der skolene tilrettelegger for et lavere snitt.
For en mastergrad gjelder stort sett minimum C i snitt.
4 eller bedre i engelsk fra VGS vil kunne gi fritak for språktest ved vår partneruniversitet.
Merk at det kan finnes unntak så det er viktig å planlegge nøye sammen med din veileder her i SONOR.
For studier i Norge søker man gjennom Samordna opptak, for studier i Storbritannia søker man gjennom UCAS. Her kan du velge opptil fem studier på opptil fem ulike universiteter. Eller så kan du søke studier på bare et universitet om du heller ønsker det. Vi i SONOR har en egen guide som forklarer hvordan du søker steg-for-steg. Klikk her for å komme til guiden.
Det nærmeste vi kommer en norsk oversettelse er motivasjonsbrev, og et personal statement skal inneholde mye av det samme som i et motivasjonsbrev. Vi har en egen guide til deg som skal skrive Personal statement. Du finner denne her.
Som en del av søknaden din til britiske universiteter skal du ha en akademisk referanse. På mange måter kan dette oversettes til anbefalingsbrev. Men det er en viktig forskjell – referansen skal ha hovedfokus på hvordan du har vært som elev eller student.
Din akademiske referanse er en stor del av søknaden din. Dette er universitetenes mulighet til å forutse hvordan du vil være som student hos dem. Du finner tips du kan sende til læreren din her om akademisk referanse.
Opptakskravene varierer fra universitet til universitet, og fra fag til fag. Ser du for deg et spesielt studiested eller fagområde, kan vi hjelpe deg med å finne opptakskrav som gjelder deg.
I Storbritannia har vi i SONOR 23 samarbeidspartnere. Du kan studere både i England og i Skottland. Har du noe spesielt sted du har sett for deg å studere? Storby? Litt mindre sted? Eller kanskje ved kysten? Vi kan hjelpe deg å finne riktig sted for deg. For mer informasjon om studiestedene, kan du klikke på denne linken.
Som nordmann betyr ikke Brexit noe særlig for deg – den største forskjellen er at du nå trenger et studentvisum for å studere der. Skolepengene er de samme, du kan søke på de samme universitetene og du kan bo der du ønsker å bo.
Alle som ikke er britiske statsborgere, trenger visum for å studere i Storbritannia. Som nordmann med støtte fra Lånekassen og tilbud om studieplass ved britisk universitet er det lett å få studentvisum til Storbritannia. Dette gjelder også hvis du er EU/EØS-borger.
I Storbritannia er det hovedsakelig to frister du må forholde deg til: prioriteringsfristen og siste søknadsfrist.
Prioriteringsfristen er 29. januar. Alle som søker før den fristen vil bli vurdert på likt grunnlag. Dette er også fristen alle britiske statsborgere må søke innen.
Siste søknadsfrist er 30. juni. Legg merke til at flere studier kan være fulle fordi studiene blir fylt opp fortløpende etter 15. januar. Alle som søker etter 15. januar, vil bli tatt opp rullerende. Med andre ord – det lønner seg å søke tidlig.
Vi kan hjelpe deg med informasjon om de forskjellige studiestedene, gi deg informasjon om opptakskrav, hvordan du fyller ut søknadsskjemaet, lese igjennom personal statement og hjelpe lærerne dine med akademisk referanse
La deg inspirere av historiene til studenter som allerede har opplevd å bo og studere i Storbritannia. Alle har hatt spesielle og berikende opplevelser, klikk for å lese dem!
Russell Group er en organisasjon som representerer de 24 ledende universitetene i Storbritannia. Organisasjonens målsetting er å sikre at medlemsuniversitetene har de mest optimale forholdene for å kunne opprettholde det høye nivået på forskning. I tillegg tilbyr de fremragende undervisning og læring, og ønsker å skape relasjoner mellom universitetene og privat og offentlig sektor.
Universitetene i Russell Group finnes over hele Storbritannia, og i alle de store byene. De har sterk global utstrekning og tiltrekker seg både studenter og akademiske ansatte fra mange ulike land. Universitetene har også stor betydning og påvirkning i sine regioner og nærmiljø. Mer enn en halv million studenter studerer ved et av disse eliteuniversitetene. Studenter kan velge fra et bredt tilbud av fag, fra naturvitenskap til økonomi, samfunnsvitenskap og humaniora. Undervisningen gis av forelesere som er ledende i sitt felt. Som student ved et av disse universitetene blir du en del av et fremtreende fagmiljø og du får de ideelle forhold for å utvikle din kreativitet, analytiske evner og problemløsning, samt teamarbeid og kommunikasjonsevner.
Verdien av å studere ved et universitet i Russell Group reflekteres blant annet i sterk konkurranse om studieplassene, høy tilfredshet blant studenter, lavt antall studenter som dropper ut, høye andeler av studenter som tar videre studier og studenter som er ettertraktede blant arbeidsgivere. Ønsker du deg en studieopplevelse som gir det lille ekstra, er et Russell group-universitet noe for deg!
Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre.
Vi i SONOR har god kjennskap til studier i Storbritannia – både fra livet som studenter og nå som studieveiledere. Flere av våre veiledere har selv opplevd å studere i Storbritannia, og har derfor god forståelse for hvordan det er å stå i en søknadsprosess. De kan hjelpe deg hele veien fra drømmer til virkelighet!
Master i Digital Marketing Management.
Det å studere på University of Strathclyde har vært en fantastisk opplevelse så langt. Foreleserne er utrolig flinke og man føler seg både sett og hørt på dette universitetet. Dette semesteret har jeg 1-2 forelesninger til dagen. Foreleserne er flinke til å engasjere klassen, og det er derfor en blanding av tradisjonell forelesning og diskusjoner i timene. Forelesningene varer kun opp til 2 timer så jeg har derfor mye fritid. Når jeg ikke jobber med skole er jeg glad i å utforske byen og oppleve Skottland på et lokalt nivå. Jeg bor i off campus student accomodation via Strathclyde som ligger sentralt i byen. Her er de veldig flinke på å arrangere ulike arrangement som passer for alle. En del av denne blandingen er: gratis pizza og prosecco, halloween fest, spa med gratis massasje, felles frokost og muligheten til å kose med alpakka i bakgården for å roe ned eksamensnerver. I tillegg til dette har jeg også engasjert meg i ANSA og fått masse norske venner via deres arrangement. Så her er det alltid noe spennende som skjer så det er alltid noe å finne på.
Hjelpen fra SONOR har vært helt fantastisk. Jeg har fått utrolig god oppfølging og hjelp med hver minste detalj i søknadsprosessen. Den gode opplevelsen med SONOR har uten tvil hjulpet med å gjøre prosessen med å flytte hjemmefra mye mindre skummel.
Det første jeg vil påpeke er at Glaswegians er kjent for å være utrolig hyggelige og hjelpsomme. Byen er kjent for slagordet «people make Glasgow», dette er noe jeg absolutt vil si meg enig i. Er det noe du lurer på, trenger veiledning i eller trenger råd om er de mer enn glade for å hjelpe. Dette gjelder både de ansatte på universitetet og tilfeldige mennesker du møter ute i hverdagen.
Jeg vil også råde til å både sjekke ut både sentrum og the West End. Sentrum gir en mer storby opplevelse, mens the West End er en mer koselig del av byen med søte gater, bygninger, kafeer osv. De gir to vidt forskjellige innblikk i byen, og man kan derfor – etter min mening – ikke bo i Glasgow uten å besøke begge deler.
Når det kommer til University of Strathclyde anbefaler jeg å sette deg godt inn i de ulike byggene før man begynner på skolen, og gjerne beregne litt god tid før forelesningene starter. Det kan være veldig rotete og uoversiktlig i starten, så campus tour i freshers week er absolutt noe å vurdere.
For å gi litt mer spesifikt råd er det noen steder jeg vil anbefale å besøke. Blant disse er Ashton Lane i the West End. Dette er en koselig bakgate som minner om fargegaten i Stavanger. Om kvelden tenner de lys over gaten og det er godt liv i barene. Jeg anbefaler også å teste ut restauranten Shish Mahal. Det sies at dette er restauranten som oppfant Tikka Masala. Så dersom man er glad i indisk mat er det verdt å ta turen innom. Et siste sted som er verdt å nevne er Glasgow Necropolis. Det er en gammel gravlund rett utenfor campus som gir utrolig fin utsikt over byen. Det er også et populært sted å se på solnedgangen.
Mitt siste råd er å engasjere seg i ANSA. Det er utrolig fint å kunne møte en gjeng med andre nordmenn etter å kun ha snakket engelsk i en lang periode. Det gir en trygghets følelse å vite at det er flere som er i akkurat samme situasjon som deg selv, og som du kan vende deg til om det skal være noe. Det spiller ingen rolle om man er medlem eller ikke, arrangementene er åpne for alle!
Jeg synes personlig at overgangen fra å studere i Norge til å studere i Skottland ikke var noe særlig vanskelig. Forelesningene i Norge ble også holdt på engelsk så språkmessig har det ikke vært noe annerledes. Den eneste utfordringen kan være Glaswegian aksenten, som har rykte på seg å være den værste aksenten i hele Skottland. Heldigvis har jeg møtt veldig få personer som har en typisk Glaswegian aksent.
Bachelor i Geografi. Jeg er på mitt andre semester, begynte høsten 2023.
En normal hverdag består typisk av å gå til eventuelle seminar/feltarbeid, etterfulgt av selvstudie får å oppsummere timen eller jobbe videre med diverse prosjekter. Personlig bor jeg i kollektivt sammen med 10 andre, hvor vi deler kjøkken og fellesarealet. Det er derfor mye sosial aktivitet utpå kveldene. Vi organiserer for eksempel felles middag, filmkveld, spillekveld osv.
Skoledagen er lagt opp til undervisning 3-4 dager i uken, og «fri» 1-2 dager. Dagene man har fri er vanligvis brukt til selvstudie. Undervisningen består av mye seminarer og foredrag, men også en del feltarbeid. Undervisning er mest professoren som snakker, men h*n engasjerer også studentene med i samtalen til tider.
Mellom forelesningene er jeg som oftest sammen med andre, eller så går jeg tilbake til boplassen min for å spise lunsj og slappe litt av. Pausen mellom forelesningene brukes også til å oppsummere timen, og eventuelt forberede seg til neste. Det hender jeg benytter meg av biblioteket, da det er en fin og stille plass hvis man sliter med å fokusere andre plasser, eller vil benytte seg av bøker eller PC der.
Hjelpen jeg fikk fra SONOR har vært helt suveren! De hjalp utrolig mye og hadde veldig god kompetanse og kommunikasjon. Utrolig takknemlig for all hjelpen jeg har fått.
En del akademiske ord og uttrykk kan være utfordrende, men bare man pugger det og bruker det i vokabularet sitt eller skolerelaterte oppgaver, så vil man bli vant til det etter hvert.
Vil påstå at mye av den sosiale kulturen blant jevnaldrende (18-25) er ganske lik her som i Norge. Det som jeg merker er ganske annerledes er maten, da briter har en veldig spesifikk matvane. Overalt finner man det som heter «meal deal», som består av drikke + f.eks. smørbrød + snacks. Britene elsker snacks. Ellers har jeg ikke merket noe særlig forskjeller.
Studiesystemet er relativt likt som i Norge, bortsett fra at vurderingsmetoden er annerledes. På universitet i Norge får man bokstavkarakter, for eksempel B, mens i England får man poeng, for eksempel 65/100.
Bachelor of Business Administration, andreåret.
Å studere på Hult er skikkelig bra. Skolen er ganske ulik mange andre universiteter i London, ettersom vi blant annet ikke har eksamen. I stedet har vi innleveringer, presentasjoner, quizzer og andre vurderingsformer gjennom semesteret.
Vi har to moduler i halvåret som er på 7 uker hver, hvor vi får en challenge i hver modul. Vår første challenge var “Start Up-Challenge”, som gikk ut på at vi i et team på 6 stykker skulle bygge en egen start-up bedrift. Da var alle innleveringer og forelesninger i fagene våre (for eksempel Marketing, Economics, Management, Accounting og Entrepreneurship) knyttet opp mot denne challengen, og vi lærte veldig mye. Man velger etter hvert å spesialisere seg i ulike retninger – og jeg har valgt Marketing som min major.
Vi har skole hver dag, med to forelesninger på 1,5 time hver. Med pausen mellom forelesningene er vi på skolen totalt 3 timer og 15 minutter om dagen.
Skolen har stort fokus på det sosiale, og enten det er en skolefest eller en faglig workshop, er det alltid et arrangement man kan være med på.
På Hult får også alle en coach, og den personen har du gjennom hele tiden din på Hult. Du har møter med vedkommende regelmessig for å se hvordan progresjonen din er, om du har noen spørsmål om hva som helst kan du også ta dette opp med dem. Det er veldig tett oppfølging, og det vi lærer føles faktisk relevant. Skolen er også veldig diversed, og det er ingen nasjonaliteter på skolen som utgjør mer enn 7%, som vil si at alle her er fra veldig ulike steder i verden, og det er veldig gøy og interessant! Vi er jo en del skandinavere her, som også er veldig hyggelig.
Jeg er veldig glad for at jeg hadde SONOR i ryggen gjennom hele prosessen. På Hult fikk vi også hjelp av enrolment teamet om vi hadde noen spørsmål, men jeg kontaktet SONOR før jeg valgte at jeg ville gå på Hult. De var veldig behjelpelige, og det var en enorm trygghet å ha de, ettersom man fort kan bli litt lost i prosessen.
-Ikke stress med å søke om bankkort. Last heller ned apper som Revolut, hvor du får et digitalt bankkort gjennom f.eks Apple Pay. Denne appen fungerer også som Vipps, med at du kan sende og motta penger fra venner.
-Om du føler deg ensom, dra på Scandinavian Kitchen og handle norske matvarer. Det hjelper mer enn man skulle tro!
-Meld deg inn i ANSA. Det er en organisasjon for norske studenter i utlandet, og det er så mange nordmenn som er med her i London. Det er mange arrangementer som virkelig er verdt å få med seg!
-Vær med på fadderuka på Hult. Det er der jeg fikk mesteparten av vennene jeg har den dag i dag.
-Jeg anbefaler også å bo på Chapter Aldgate første året. Det ligger vegg i vegg med skolen, og jeg opplevde at de aller fleste fra skolen bodde der første året, som var en stor trygghet.
Jeg skulle ønske jeg visste hvor riktig det var for meg å flytte til London og begynne på Hult. Jeg husker følelsen da jeg takket ja til studieplassen, og tenkte “Hva er det du driver med?”. Man aner jo virkelig ikke hva man går til, og det er skummelt. Likevel er jeg veldig glad jeg hoppet i det, og merker at jeg har vokst så mye på tiden jeg har vært her.
I tillegg skulle jeg ønske jeg visste hvor fort tiden skulle gå. I og med at Hult tilbyr sommerkurs for å korte ned studietiden, vil jeg være ferdig jul 2024 i stedet for sommeren 2025. Jeg føler jeg nettopp flyttet hit, men det er jo allerede godt over et år siden.
Msc Forensic Science, første av 3 semestre.
Universitetet legger opp til fysisk oppmøte to eller tre ganger i uken, slik at man kan ha en deltidsjobb. Det er også fordi det er et masterstudie så de forventer mye egenstudier. Jeg har lab i begge fagene mine dette semesteret så dagene er to timer forelesning og fire timer lab, enten samme dag eller fordelt på to dager.
Undervisningen er lagt opp slik at du leser gjennom powerpointer og ser videoer før timene og så diskuterer man mer rundt temaene i timen også får man stille spørsmål hvis noe er uklart. Det er lite oppramsing av info eller tradisjonelle timer. Det forventes at du lærer deg pensum selv, mens forelesningene hjelper med hvordan du skal bruke det du har lært og åpen diskusjon om temaene.
Jeg har kun en forelesning om dagen, men de dagene jeg har forelesning og lab samme dag så spiser jeg lunsj.
Jeg bruker biblioteket mye. Litt fordi jeg bor nærme campus, men også fordi rommet mitt skal være til avslapping så fokuset forsvinner fort. Universitetet har veldig mange gode ressurser for hjelp til alt av innleveringer, språk og jobb. Jeg har ikke benyttet meg av dem enda, men har venner som har fått hjelp til å skrive CV, søknader og akademiske oppgaver.
Master her er bare ett år, men ellers er det veldig likt som i Norge, bare med andre navn på ting.
Siden jeg studerer i Storbritannia skulle man kanskje tro det ikke var så mange kulturforskjeller, men jeg opplever at det er mye av det. Jeg går i klasse og bor med folk fra hele verden og diskusjonene våre er nesten alltid om ulikheter mellom landene våre. Spesielt med tanke på kriminalitet og rettssystemet siden det er det jeg studerer.
Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått av SONOR. De gjorde søknadsprosessen og tiden rett før jeg skulle dra ned, mye lettere og mindre stressende.
Jeg skulle egentlig begynt studiene høsten 2022, men ettersom jeg skulle inn i Forsvaret fikk jeg hjelp av veilederen min til å søke om utsettelse av skoleplassen i Southampton.
Det har vært veldig deilig og hatt SONOR som et mellomledd mellom meg og universitetet, og vite at jeg alltid kan ta kontakt med veilederen min dersom det er noe jeg lurer på.
Fem gode råd:
MSc i Human Resource Management. Jeg går en mastergrad, studerer på andre semesteret nå.
Jeg valgte dette universitetet, da MMUs business school er trippelt akkreditert og ansett for å være blant verdens beste.
Det beste med å studere ved universitetet er de dyktige foreleserne og de fantastiske menneskene jeg har blitt kjent med gjennom studiet. Skolen tilrettelegger i tillegg for at man kan ta ulike relevante sertifiseringer og kurs gratis, som er svært viktig i dagens jobbmarked.
Min hverdag er vanligvis hektisk med fulle skoledager mandag-onsdag, samt at jeg jobber deltid som lærerassistent minimum en gang i uken. Utenom undervisning setter jeg også av mye tid til lesing på egenhånd, noe som også er forventet. Det er et fantastisk norsk miljø i Manchester, så helgene går gjerne med på å gjøre sosiale aktiviteter.
Skoledagen for min del har vært lagt opp slik at vi har undervisning tre dager i uken, mandag til onsdag. Vi har fire moduler (fag) hvert semester, og undervisningen er stykket opp i det universitetet kaller lectures og tutorials. På mandager har vi lectures (forelesninger) fra kl 10-17 i samtlige moduler, mens vi på tirsdag har tutorial (seminar) i to av modulene, noe som også gjelder for onsdagen.
Undervisningen er lagt opp som både forelesninger og mer interaktive seminarer. I forelesningene får man informasjon om temaet som skal diskuteres for uken, mens man i seminargruppene diskuterer stoffet mer interaktivt i mindre grupper for gjennom å løse oppgaver og ha åpne diskusjoner. Det er forventet at man er forberedt til seminarer, slik at man kan delta aktivt i oppgaver og samtaler rundt emnet.
Mellom forelesningene setter jeg av mye tid til selvstudium og eventuelt trening.
Jeg fikk svært god hjelp av SONOR gjennom hele prosessen, alt fra å kartlegge muligheter til søknadsprosessen til universitet, visum og CAS.
Jeg har alltid vært interessert i engelsk og er nogen lunde kjent med engelsk akademisk litteratur fra min bachelorgrad, så dette gikk overraskende greit. Men det er selvfølgelig en omstilling å endre skriftspråket totalt, og spesielt når det er snakk om akademisk engelsk. Jeg tror dog at man som norsk student har et godt grunnlag for å prestere godt på et universitet i Storbritannia.
Kultursjokket ble noe større enn jeg hadde sett for meg, men dette har bare vært positivt. Menneskene i Manchester er svært imøtekommende og hjelpsomme, men kulturen er på mange måter annerledes enn Norge. Man ser fattigdom mer eksplisitt, samt at man ikke kan være naiv i henhold til å passe på eiendeler og gå alene på kveldstid for eksempel. Fotballgalskapen og pubkulturen må også nevnes, men dette er noe jeg bare har trives med og fått mange uforglemmelige kvelder ut av.
Totalt sett har Manchester er svært varm og imøtekommende kultur jeg tror mange vil sette pris på.
Studiesystemet er svært annerledes i UK sammenlignet med Norge, og da spesielt i henhold til karakterer. Her graderer de karakterer i henhold til prosent, og her er det ulike kategorier de blant annet kaller 2:2, 2:1, merit og distinction. For å bestå på masternivå må man score over 50%, noe som tilsvarer 2:2, samtidig som alt over 70%, eller en distinction tilsvarer en A i norsk karaktersystem, så dette fant jeg noe forvirrende.
De stiller dog mye av de samme kravene som i Norge i henhold til akademisk integritet og formkrav.
Bachelor i Economics and Business, førsteåret.
Jeg trives veldig godt på University of Southampton! Det er veldig gøy å gå på et universitet der man merker hvor engasjerte foreleserne er i fagene de underviser i. De bruker eksempler fra virkeligheten, som gjør undervisningen mye mer inspirerende. Den første dagen sa de: «We are not economics teachers, we are economists. We are here to prepare you for the real working life».
Jeg har 12 forelesninger i uken, så jeg kan legge opp uken litt som jeg selv ønsker.
Jeg prøver å stå opp innen klokken 08, så jeg kan dra på trening før skolen. Jeg har undervisning hver dag, alt i fra 1-4 timer. Da er det en blanding av både forelesninger og seminarer. Economics- og Businessfagene er ganske store, og vi kan være opptil 400 stykker per forelesning. Heldigvis har vi også seminarer – da er vi ca. 20 stykker, som gjør at det lettere å stille spørsmål.
Mellom forelesningene sitter jeg som regel på biblioteket eller på en av cafeene ved universitetet. Jeg foretrekker å gjøre mest mulig skole utenfor rommet mitt, så jeg ikke blir så lett distrahert.
Ettermiddagene går enten til å slappe av eller være med venner. Universitetet er også veldig flink til å arrangere eventer og aktiviteter på kveldstid, som International Student Event på tirsdager med gratis pizza! Da får man muligheten til å være sosial og bli kjent med enda flere, samtidig som man får gratis middag:)
I helgene skjer det meste av det sosiale. Da kan det hende vi går rundt i byen, spiser lunsj, drar på fotballkamp på St. Mary`s Stadium eller drar på sightseeing til en av nabobyene. På kveldstid drar vi som regel ut på byen eller på en pub. Engelskmennene drikker mye mer enn vi gjør hjemme i Norge, så det er alltid masse folk ute!
I begynnelsen synes jeg det var litt utfordrende å ha all undervisningen på engelsk, med tanke på at det var vanskeligere akademisk. I starten måtte jeg ofte søke opp hva ulike fagbegreper betydde. Det samme gjaldt det å skulle kommunisere på engelsk hele tiden. Det er viktig å huske på å gi det litt tid, så kommer vokabularet og ordforrådet etter hvert. Man må bare tørre å kaste seg ut i det og snakke masse. I tillegg synes de engelske det er veldig gøy å møte internasjonale studenter!
Jeg er veldig takknemlig for all hjelpen jeg har fått av SONOR. De gjorde søknadsprosessen og tiden rett før jeg skulle dra ned, mye lettere og mindre stressende.
Jeg skulle egentlig begynt studiene høsten 2022, men ettersom jeg skulle inn i Forsvaret fikk jeg hjelp av veilederen min til å søke om utsettelse av skoleplassen i Southampton.
Det har vært veldig deilig og hatt SONOR som et mellomledd mellom meg og universitetet, og vite at jeg alltid kan ta kontakt med veilederen min dersom det er noe jeg lurer på.
Bachelor of Maritime Business.
Hverdagen som student her i Plymouth er veldig avslappende og man har veldig mye fritid som man kan disponere slik en vil. Vi har forelesninger fra mandag til torsdag, med gjerne en eller to om dagen. Disse forelesningene er vanligvis rett etter hverandre, noe som betyr at skoledagen ofte er ferdig veldig tidlig. Dette gir deg masse tid til egenstudering på biblioteket, eller utforske alt Plymouth har å tilby.
Universitetet har også mange ressurser tillagt for å hjelpe med alt som trengs, enten det gjelder skolearbeid, bli kjent med flere folk, psykisk helse osv. Men det jeg fort fant ut av var at all hjelpen jeg trengte i starten fikk jeg med glede fra de andre studentene som har allerede studert her en stund, spesielt de andre norske som alltid er super engasjert i å få deg i gang i starten.
Hjelpen jeg fikk av SONOR var gull! Hele søknadsprosessen kan virke veldig overveldende og kompleks, men med hjelpen jeg fikk fra SONOR så var alt veldig overkommelig. Det å ha en annen erfaren norsktalende person til å gå gjennom og forenkle all informasjonen du blir servert, var virkelig til stor hjelp.
Jeg ville anbefalt å sette seg tidlig inn i hvordan poengsystemet fungerer når det kommer til retting av tekstene dine. Samme med også alt av frister, refereringsmetoder og oppsett av tekster, som er essensielt å vite før du setter i gang med skolearbeid. Dette er noe som de går gjennom i de første forelesningene selvfølgelig, men med alt av andre nye inntrykk så er det fort gjort å ikke få med seg ting.
Når det kommer til kulturforskjeller så er det beste å bare oppleve det selv, men noe av det første du kommer til å merke er deres avslappende alkohol kultur. Med det så mener jeg at de er veldig vanlig å gå å ta seg en pils mellom forelesninger på en tirsdag ettermiddag, bare pass på kaloriene!
Noe som også kan virke litt overveldende i starten er det å konstant måtte snakke engelsk. Det skal sies at dette er noe du veldig fort blir vant til, og etter kort tid så tenker du på engelsk. Men det er også veldig greit å kunne slå av en prat med de andre norske på universitetet for å koble av litt.
Det jeg skulle ønske jeg visste før jeg reiste hit var hvor mange forskjellige studentboliger det er her i Plymouth. Jeg fikk inntrykket at de eneste og beste studentboligene var de som universitetet eier, noe som ikke er riktig. Det er ett drøss av forskjellige privateide, men fortsatt kun for studenter, boligkomplekser som er rimeligere og bedre kvalitet. Jeg vil anbefale Beckley Point eller Cross House.
Bli med i societies (studentforeninger)! Det er ufattelige mange forskjellige societies å velge mellom, og det er garantert noe for enhver. Det å bli med i ett society er en super måte å bli kjent med folk, prøve nye ting, og få den best mulige studentopplevelsen mens man er her.
Når jeg dro ned hit så hadde jeg kun med en koffert og en sekk. Jeg fant fort ut av at det var overhodet ikke nok. Mye av mine oppsparte penger gikk dermed til kleshandling, sengetøy, sko, og andre ting som man trenger.
Plymouth er en superfin by når sola står oppe, men mye av året innebærer sterk vind og regn. Pakk med deg gode klær!
Det er mange steder en burde utforske her i Plymouth, men en veldig fin tur som jeg anbefaler er å ta en liten ferge over til «Mount Edgcumbe House and Country Park» og nyte en strålende utsikt og fint terreng.
Master i Bioteknologi.
En normal hverdag for meg er å stå opp kl 6, gjøre klar sekk, mat og treningsbag før jeg trener på morgenen. Deretter er det rett på univeristetet kl 9. Her er jeg så lenge jeg har behov for det. Nå jobber jeg med et prosjekt som krever labarbeid stort sett hver dag, så er da på universitetet frem til jeg er ferdig. Når jeg kommer hjem lager jeg mat og forbereder til neste dag, samt er sosial med kollektivet mitt eller studievenner. Jeg bor i et veldig hyggelig kollektiv med 6 andre. Prøver å gjøre mest mulig skolearbeid på universitetet for å kunne ha fritid når jeg kommer hjem, og gjøre akkurat det jeg har lyst til 🙂
Per dags dato jobber jeg med et stort prosjekt som skal leveres inn i begynnelsen av august, så sommerferie blir når oppgaven er levert.
På grunn av oppgaven har jeg ikke så mye forelesninger, men har masse lab arbeid, og noen få forelesninger innimellom. Skoledagen legges stort sett opp selv, men dersom det er forelesning, så er det viktig å delta på den. Det er lettere å komme seg igjennom fagene dersom man er i forelesningene.
Undervisningen er ganske annerledes enn det jeg er vandt til i Norge. Foreleserne setter også krav til oss at vi har en grunnleggende forståelse for det de foreleser om, ettersom vi alle har en bachelor. Undervisningen er enten en 2 timers forelesningsøkt eller lab-arbeid. Fra Norge er jeg vandt til mye forelesninger og eksamensperioder i juletider og sommertider. Her har vi som nevnt kun innleveringer av oppgaver, lite forelesninger, men mye laboratoriearbeid. Det stilles mye høyere krav til egen innsats og læring, noe jeg egentlig trives veldig godt med. Siden jeg begynte i januar, vil jeg også skrive masteroppgaven min / prosjektet mitt nå frem mot sommeren. Vi ble i grunn bare kastet ut i det første oppmøtet vi hadde i januar 🙂
Undervisningen er jo også så klart på Engelsk og det var helt klart en overgang i begynnelsen, men alt er en tilvenningssak. Jeg har benyttet meg av et engelsk akademisk skrivekurs. Her fikk jeg tips og triks til å forbedre min akademiske skriving. Nå har jeg vært her i 5 mnd., og siden alt foregår på engelsk, så ble jeg fort vandt til det. Jeg må så klart slå opp enkelte engelske ord, men nå går språket stort sett av seg selv.
Det er litt annerledes enn hva jeg er vandt til, men jeg er heldig som får oppleve mange forskjellige kulturer. I klassen min er det bare personer fra Asia og Afrika, så veldig gøy å lære om deres kultur også. Britene er veldig hyggelig i språket, og veldig pratsomme, spesielt dem jeg har snakket med. Bygninger og hus er også helt annerledes enn i Norge, veldig «typisk Engelsk».
Jeg pakket kun med meg det jeg bruker av klær og toalettsaker. Andre ting som dyne+pute og trekk/laken, kjøpte jeg da jeg kom hit. Det viktigste å ta med seg er pass og andre personlige eiendeler som en ikke kan dra å kjøpe her. Var også viktig for meg å pakke med bilder av venner og familie 🙂
Jeg har fått masse god hjelp fra SONOR. Jeg var helt blank på studier i England før jeg kontaktet SONOR, og nå studerer jeg i England – så åpenbart masse god hjelp å hente. Jeg har hatt 3 stk. som har fulgt meg opp, og det er veldig trygt å vite at jeg når som helst kan stille spørsmål, og jeg får alltid raskt svar.
Det kommer helt an på hva man har lyst å være med på, men husk at dette er en periode i livet hvor man ikke må glemme å leve litt også – tiden går kjempe fort her, så det er viktig å nyte tiden og være sosial ved siden av alt skolearbeidet. Er det noe du har lyst å være med på, BLI MED!