‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Tilleggsstipend for utenlandsstudier

Hvert år utarbeider Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning, bedre kjent som DIKU, ut en liste over universiteter som holder høy kvalitet på utdanning og forskning. For at flere skal ha muligheten til å gå på kvalitetsuniversiteter i utlandet, gir noen av disse universitetene rett til ekstra stipend når du søker om støtte fra Lånekassen.

Det universitetene på denne listen har til felles er at de er store universiteter med et bredt fagtilbud og produserer mye forskning. Det gjør at de kommer høyt på internasjonale rangeringslister – og derfor også på denne listen. Mindre universiteter som bruker mer ressurser på bachelor- og mastergradsstudenter, eller på enkelte fagområder, vil ikke rangere høyt på generelle rangeringslister og faller derfor ikke under DIKUs kriterier.

Hvis du har rett til utvidet stipend (altså fått opptak på en av skolene som kvalifiserer for dette), kan du få maksimalt 352 360 kroner i lån og stipend til å dekke skolepenger. Dette gjelder for studieåret 2023-24. Hva som blir stipend og lån er bygd opp av ulike klosser som bygger på hverander. Du får 40 prosent av de første 77 820 kronene som stipend (tilsammen 31 128 kroner i stipend). Skolepengene mellom 77 820 kroner og 152 176 kroner får du som lån. Mellom 152 176 kroner og 234 456 kroner får du dem som stipend, og skolepenger fra 234 456 kroner til 352 360 kroner får du som lån.

Type støtte Totalt Lån Stipend
Ordinær skolepengestøtte 152 176 kr 121 048 kr 31 128 kr
Ekstra skolepengestipend 82 280 kr 82 280 kr
Ekstra skolepengelån 117 904 kr 117 904 kr

 

Går du på et universitet som gir rett til ekstra skolepengestipend, kan du velge studier som koster opptil 352 360 kroner i året uten å betale ut av egen lomme. Disse universitetene gir rett til ekstra skolepengestipend:

Australia

Verdens 32. høyest rangerte universitet finner du midt i Melbourne – Australias kulturelle hovedstad. På bachelornivå følger University of Melbourne en modell som er inspirert av det amerikanske studiesystemet. Her tilbys bachelorgrader innen 12 forskjellige studieretninger, blant annet design, ingeniørfag og økonomi. Innenfor hver av disse studieretningene vil man få muligheten til å velge mellom en mengde ulike spesialiseringer.

University of Sydney blir regelmessig rangert blant verdens 50 beste universiteter og er anerkjent som et av de beste universitetene i Australia. Universitetet har over 400 ulike studieområder å velge mellom så her er det lett å finne noe som passer for akkurat deg. Som student kan man nyte at campusen ligger midt i Australias største by, Sydney, med sine vakre strender, unike natur og kulturelle tilbud som hører med til en storby i verdensklasse.

Sydney er Australias eldste og største by, og her finner du UNSW Sydney. Universitetet ligger i Kensington, i et av byen mest urbane og spennende distrikt. UNSW Sydneys motto «Scientia Manu et Mente», eller «Kunnskap fra sinn og hånd» oppsummerer universitetets filosofi; det handler om å finne en god balanse mellom det praktiske og det teoretiske i studenthverdagen.

Storbritannia

Universitetet er en av de såkalte «red-brick» universitetene og er en del av den prestisjetunge Russell Group. Universitetet fokuserer på forskningsbasert læring. Målet er å skape fremtidige problemløsere. Universitetet ligger i bydelen Clifton og i dette området kryr av kafeer og møteplasser, og er i stor grad formet av de mange studentene som holder til her.

Registrer deg for gratis studieveiledning