‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Spørsmål og svar – Storbritannia

Jeg vil gjerne vite mer om SONOR sitt tilbud i Storbritannia. Send meg mer informasjon.

I Storbritannia finnes det meste av fagområder, og de fleste universiteter tilbyr mye forskjellig på både bachelor- og masternivå. Her vil du finne det meste av det som tilbys i Norge, og enda litt mer!

Du må derimot være oppmerksom på at det er enkelte studieretninger som vi ikke anbefaler å studere i utlandet, og det er i hovedsak helserelaterte grader som krever autorisasjon, som for eksempel medisin, veterinær, sykepleie, klinisk psykologi og andre helsefag.

For full oversikt over alle SONOR sine samarbeidsuniversiteter i Storbritannia, kan du klikke på denne linken.

 Hvordan søker man studier i Storbritannia?

For studier i Norge søker man gjennom Samordna opptak, for studier i Storbritannia søker man gjennom UCAS. Her kan du velge opptil fem studier på opptil fem ulike universiteter. Eller så kan du søke studier på bare et universitet om du heller ønsker det. Vi i SONOR har en egen guide som forklarer hvordan du søker steg-for-steg. Klikk her for å komme til guiden.

Hva er et personal statement og hva er en academic refrence?

Det nærmeste vi kommer en norsk oversettelse er motivasjonsbrev og et personal statement skal inneholde mye av det samme som i et motivasjonsbrev. Vi har en egen guide til deg som skal skrive Personal statement. Du finner denne her.

Som en del av søknaden din til britiske universiteter skal du ha en akademisk referanse. På mange måter kan dette oversettes til anbefalingsbrev. Men det er en viktig forskjell – referansen skal ha hovedfokus på hvordan du har vært som elev eller student.

Din akademiske referanse er en stor del av søknaden din. Dette er universitetenes mulighet til å forutse hvordan du vil være som student hos dem. Du finner tips du kan sende til læreren din her om akademisk referanse.

Hva er opptakskravene for studier i Storbritannia?

Opptakskravene varierer fra universitet til universitet, og fra fag til fag. Ser du for deg et spesielt studiested eller fagområde, kan jeg hjelpe deg med å finne opptakskrav som gjelder deg.

Hvor kan jeg studere?

I Storbritannia har vi i SONOR 21 samarbeidspartnere. Du kan studere både i England og i Skottland. Har du noe spesielt sted du har sett for deg å studere? Storby? Litt mindre sted? Eller kanskje ved kysten? Send meg litt mer informasjon kan jeg sende deg aktuelle steder. For mer informasjon om studiestedene, kan du klikke på denne linken.

Når er det studiestart?

Studiestart er hovedsakelig i september hvert år, men noen få universiteter tilbyr også studiestart i januar. Om du tenker det kan være aktuelt, si ifra, så kan jeg hjelpe deg med å finne hvilke steder som tilbyr dette.

Hvordan påvirker Brexit norske studenter i Storbritannia?

Som nordmann betyr ikke Brexit noe særlig for deg – den største forskjellen er at du nå trenger et studentvisum for å studere der. Skolepengene er de samme, du kan søke på de samme universitetene og du kan bo der du ønsker å bo.

Trenger jeg visum for å studere i Storbritannia?

Alle som ikke er britiske statsborgere, trenger visum for å studere i Storbritannia. Som nordmann med støtte fra Lånekassen og tilbud om studieplass ved britisk universitet er det lett å få studentvisum til Storbritannia. Dette gjelder også hvis du er EU/EØS-borger.

Når er søknadsfristen for studier i Storbritannia?

I Storbritannia er det hovedsakelig to frister du må forholde deg til: prioriteringsfristen og siste søknadsfrist.

Prioriteringsfristen er 26. januar. Alle som søker før den fristen vil bli vurdert på likt grunnlag. Dette er også fristen alle britiske statsborgere må søke innen.

Siste søknadsfrist er 30. juni. Legg merke til at flere studier kan være fulle fordi studiene blir fylt opp fortløpende etter 15. januar. Alle som søker etter 15. januar, vil tatt opp rullerende. Med andre ord – det lønner seg å søke tidlig.

Hvordan kan SONOR hjelpe meg med å søke studier i Storbritannia?

Vi kan hjelpe deg med informasjon om de forskjellige studiestedene, gi deg informasjon om opptakskrav, hvordan du fyller ut søknadsskjemaet, lese igjennom personal statement og hjelpe lærerne dine med akademisk referanse