Nyttig informasjon om

Søknad om opptak på universitet

Er du interessert i å søke utenlandsstudier, men usikker på når søknadsfristene er? Det er ikke alltid like greit å holde oversikt, men dette kan vi hjelpe deg med.

Vi i SONOR samarbeider med en rekke universiteter som har rullerende opptak. Dette innebærer at din søknad blir vurdert så snart de har mottatt den.

Til tross for dette, er det alltid enkelte spesielle søknadsfrister du må forholde deg til, og ikke minst en frist for deg selv med tanke på å ha god nok tid til alle dine forberedelser.

Søknadsfrister

for utenlandsstudier

Under finner du datoer som er viktige for de universitetene SONOR samarbeider med. Merk deg at flere av disse datoene er anbefalte frister og at enkelte universiteter kan ha frister før dette. Det er derfor viktig at du registrerer deg for veiledning tidlig, slik at vi kan hjelpe deg med å finne de fristene som gjelder deg.

Når du søker utenlandsstudier i Storbritannia, søker du gjennom UCAS, som er deres søknadssystem. Her kan du søke på opptil fem grader ved maksimalt fem universiteter. Ved søknad i UCAS er det tre frister du skal forholde deg til:

15. oktober:

Frist for søknader til Oxford og Cambridge, i tillegg til medisin-, tannlege- og veterinærstudier.

25. januar:

Dette er søknadsfristen for britiske søkere, men norske søkere anbefales også å søke før denne fristen. Det er hard konkurranse på flere universiteter, og for å bli vurdert for de mest populære gradene, må du søke før 25. januar.

30. juni:

For søkere med norsk statsborgerskap er det 30. juni som er absolutt siste frist for å søke studier i Storbritannia. Legg merke til at studiene blir fortløpende fylt opp fra 25. januar, så søk tidlig om du har sett deg ut en spesiell grad.

I Australia og New Zealand søker du direkte til universitetene og ikke gjennom en søknadsportal, noe som innebærer at universitetene setter egne frister. Vi anbefaler deg deg å søke senest tre måneder før studiestart. I Australia og New Zealand er det studiestart i februar (term 1) og juli (term 2). Noen få universiteter tilbyr oppstart på andre tidspunkter. Registrer deg for veiledning for mer informasjon om søknadsfristene for utenlandsstudier på disse universitetene.

James Cook University i Singapore har oppstart tre ganger i året; februar, juni og oktober. Vi anbefaler å søke cirka tre måneder før planlagt studiestart.

På lik linje som til Australia, New Zealand og Singapore, søker du direkte til hvert enkelt universitet. Hvert universitet har egne søknadsfrister og flere universiteter har forskjellige frister for forskjellige fagområder, så er du usikker på hvilke frister som gjelder deg, ta kontakt med oss tidlig.

1. mai:

De fleste universitetene godtar søknader frem til 1. mai for oppstart i august, men vi anbefaler at du søker før påske.

1. november:

Ved våre amerikanske samarbeidsuniversiteter er det også mulig å starte i januar. Vi anbefaler at du søker før 1. november.

Synes det det er skummelt å søke studier i utlandet? SONOR følger deg gjennom hele søknadsprosessen, helt frem til studiestedet.

Hvordan søke

...studier i utlandet?

Å søke på studier i utlandet kan være ganske overveldende. Med et mylder av ulike universiteter, søknadsprosesser og visumregler, er det lett å bli forvirret. Vi i SONOR har lang erfaring med å hjelpe studenter med å søke studier i utlandet. For at søknadsprosessen skal gå så raskt og smidig som mulig, bør du ta kontakt med SONOR for veiledning og hjelp.

Innholdet i søknaden og selve søknadsprosessen varierer fra universitet til universitet og mellom land. Det er viktig at du spør om hjelp så snart du har bestemt deg for å søke. Vi hjelper deg med å gjøre søknadsprosessen så lett som mulig ved å gi deg en steg-for-steg guide som forklarer hvordan du fyller ut søknaden og hvilke dokumenter du trenger. Denne guiden kaller vi søknadsguide, du kan lese mer om dette under.

Det viktigste først – registrer deg for studieveiledning. Du vil da bli satt i kontakt med en av våre dyktige studieveiledere som selv har studert i utlandet. De vet hvordan det er å pakke sammen sakene sine og flytte til et nytt og ukjent land, og kan svare på dine bekymringer om hjemlengsel og hvordan finne et sted å bo. Veilederne kjenner også våre samarbeidsuniversiteter godt, og kan hjelpe deg med å finne det universitetet som passer akkurat deg best.

Skal du studere i stor by, liten by, ved et teoretisk rettet universitet, eller er det praksis som frister? Vi tar kontakt med deg enten på epost eller ringer deg – eller kanskje du vil komme innom et av våre kontorer? Sammen finner vi ut av hva du har lyst til å studere, hvor du drømmer om å dra og hvilke universiteter som passer deg.

Skal du studere i stor by, liten by, vet et teoretisk rettet universitet eller er det praksis som frister? Vi tar kontakt med deg enten på epost eller ringer deg – eller kanskje du vil komme innom et av våre kontorer? Sammen finner vi ut av hva du har lyst til å studere, hvor du drømmer om å dra og hvilke universiteter som passer deg.

Ingen søknad uten å sende inn tilleggsinformasjon. Universitetene trenger blant annet vitnemål fra deg, både på norsk og engelsk, og en passkopi. For mange universiteter holder dette, men mange vil også at du skriver et motivasjonsbrev om hvorfor du vil studere i utlandet, og noen ønsker seg en akademisk referanse. Vi hjelper deg med å finne ut hvilke dokumenter du trenger og ser over dem før det sendes inn. 

Når søknaden er fylt inn og dokumentene er klare, er det bare å trykke på send-knappen. Ventetiden på å få svar kan være alt fra en dag til to måneder, men i mellomtiden krysser vi fingrene for deg.

Lurer du på hva som skjer når du får svar? Ofte får du et av av følgende svar:

  • Unconditional offer: opptaket er endelig og du behøver ikke å gjøre noe annet for å få opptak på universitetet. Gratulerer!
  • Conditional offer: På norsk kan dette oversettes til betinget opptak, altså har du krav du må oppfylle for å få endelig opptak. Sammen ser vi på kravene som stilles og hjelper deg med å sende inn dokumentene de krever.
  • Avslag: Av og til er det mange som søker og opptakskravene går opp. Ingen krise – vi hjelper deg med å finne andre alternativer som er minst like bra!

Du har bestemt deg for å takke ja til studieplassen og begynner å glede deg til studiestart. Først må du finne bolig, søke om støtte fra Lånekassen, kjøpe studentforsikring og søke visum. Vi er tilgjengelig hele veien for å svare på alle spørsmål du måtte ha. Vi setter deg også i kontakt med andre studenter som skal til samme sted – du reiser aldri alene.

I starten vil du ha noen travle uker med orientering, fadderuker og de første forelesningene. Din studieveileder vil veldig gjerne vite at du har kommet vel frem, og kommer til å holde kontakten. For oss er det viktig å vite hvordan du opplever studiestedet – dine tilbakemeldinger gjør oss til bedre veiledere og hjelper oss å hjelpe fremtidige studenter finne frem til drømmeuniversitetet.

Språktest: IELTS & TOEFL

Mange som velger å studere i et engelskspråklig land, har valgt det for å bli bedre i språket. Andre synes det er mindre skummelt å dra til et land man har god kjennskap til språket. Uansett hvor god du er i engelsk, vil du oppleve at du vil lære språket enda bedre av å studere i utlandet. Mange universiteter i utlandet krever gode språkunnskaper. Det kan du få vist frem gjennom en god engelskkarakter fra VGS, eller via en språktest som TOEFL eller IELTS.

Å studere på et universitet er noe annet enn å snakke med noen på gata for å finne veien til nærmeste busstopp. For at universitetene skal vite at du har grunnlaget for å følge med i undervisningen, har de satt krav for dine engelskkunnskaper. Forskjellige universiteter har forskjellige krav. 

Hvert enkelt universitet vil ha ulike krav til testresultat, og kan ha ulike krav til ulike studieretninger. Vi anbefaler deg på det sterkeste å finne hvilke krav som gjelder deg tidlig i søknadsprosessen, slik at du får meldt deg opp til testen i god tid før dokumentfristen.

De vanligste språktestene er IELTS og TOEFL Disse måler deg begge på hvor god du er til å lese, skrive, lytte og snakke. Med andre ord, det er ikke noe pensum du skal øve på – du blir rett og slett testet i hvor god du er i språket. Noen universiteter kan også godta andre tester, som PTE og Duolingo. Du kan lese om de forskjellige testene og forskjellene mellom de her.

Det er noen universiteter som krever språktest uansett hvor god kunnskap du har på forhånd. Det er også noen universiteter som krever språktest hvis du søker deg inn på spesielle linjer. Dette er gjerne fag som krever klar og tydelig kommunikasjon, slik som helserelaterte fag. Vi hjelper deg med å finne om du trenger test.

International English Language Testing System (IELTS) er en britisk test. Dette er den testen som blir foretrukket hvis du skal søke deg inn på et britisk universitet. Mange australske universiteter foretrekker også denne testen.

Denne testen kommer i to versjoner – General Training og Academic. Som norsk søker til universitet er det Academic som gjelder for deg. Du kan ta testen flere steder i landet. I 2024 koster en test 3375 kroner.

Resultatet vil bli gitt til deg som en sum mellom 0 og 9, med delsummer for de forskjellige delene. Et typisk krav fra et universitet i Storbritannia er 6.5 totalt med ingen deler under 6.0.

Påmelding til prøven finner du her. Eksempler på prøver finner du her.

Test of English as a Foreign Language (TOEFL) er en amerikansk test. Dette er den foretrukne testen når du søker amerikanske universiteter. Det er viktig å merke seg at ikke alle universiteter i Storbritannia og Australia godtar denne testen.

Her får du poengsum i hver del som blir lagt sammen til en total poengsum. I hver del kan du få opptil 30 poeng, og til sammen kan du få 120 poeng. Et typisk krav fra et amerikansk universitet er 80 poeng totalt, med ingen deler under 18.

Merk at mange universiteter godtar ikke Home-edition, så vi anbefaler du tar testen på et testsenter. Ta kontakt med en veileder for mer informasjon om hvilke av våre samarbeidspartnere som kan godta en Home-edition.

Påmelding til prøven finner du her. Eksempler på prøven finner du her.

Duolingo er en test som kun tas online og hjemmefra. Testen er satt opp slik at man kan ta den når som helst. Testen varer en time og du vil få svar etter to dager.

Testen er blant de billigste på markedet og koster 65 USD i 2024.

Legg merke til at det kun er utvalgte universiteter som vi samarbeider med som godtar denne testen.

Påmelding til prøven finner du her. Eksempelprøve finner du her.

Hvis det er mastergrad du planlegger å søke på, trenger du mest sannsynlig en språktest – særlig hvis du har studert i Norge. Dette er fordi det er en del år siden du hadde engelskundervisning sist. I tillegg holder mastergradsstudier et mye høyere nivå enn bachelorgradsstudier. Det betyr at det stilles ekstra høye krav til dine engelskkunnskaper.

Selv om det ikke er noe å øve på faglig, anbefaler vi i SONOR deg likevel å se nøye på hvordan testene er satt opp. Dette gjelder uansett om du skal søke master eller bachelor. En multiple choice-test kan høres enkelt ut, men overraskende mange synes det er vanskelig på selve prøvedagen. Du finner lenker til mock exams, prøvetester, under informasjonen om de forskjellige prøvene.

Husk at en test vanligvis er gyldig i to år. Har du tatt test tidligere, men den er eldre enn to år, må du ta en ny test.

Studere i Storbtitannia:

Guide til UCAS-utfylling

Skal du søke studier i Storbritannia? I Storbritannia bruker de et søknadssystem som heter UCAS. Gjennom UCAS søker du på opptil fem studier på opptil fem studiesteder, altså til sammen fem alternativer. Universitetene behandler søknaden din individuelt. Det betyr at du vil bli vurdert likt for alle søknadene, og du vil få et svar fra alle universitetene du søker på.

Mange synes dette er en vanskelig søknadsprosess og er usikre på hvordan nettsøknaden skal fylles ut, samt hva som skal legges ved. SONOR er et offisielt UCAS-senter, og hjelper deg med søknaden din slik at du kan være trygg på at du har gjort alt på riktig måte.

Når du skal søke om opptak til et britisk universitet, oppretter du en søknad i UCAS ved å bruke SONORs buzzword Sonor2025. Din studieveileder får da tilgang til nettsøknaden din og kan hjelpe deg underveis med utfyllingen. Når alt er klart i søknaden din, legger vi inn anbefalingsbrevet for deg, dobbeltsjekker at du har fylt ut alt på riktig måte og sender søknaden din til UCAS. UCAS sender så søknaden din til alle universitetene du skal søke på.

Nedenfor kommer det en steg for steg-guide på hvordan du fyller ut søknaden din i UCAS. Det koster £28.50 å sende søknaden din til UCAS.

Kom i gang

Du starter søknaden med å lage en bruker i UCAS. Klikk her og klikk deretter på «Create account» under det året du ønsker å søke. Trykk på Undergraduate – 2025 entry. Du blir nå sendt videre til en side hvor du skal fylle ut følgende informasjon: e-postadresse, fornavn slik det står i passet, etternavn slik det står i passet, passord til brukeren din, gjenta passordet.

Passordet skal være mellom 8 og 30 tegn langt og ha både store og små bokstaver, minst ett tall og ett spesialtegn. Klikk av for at du har forstått «terms and conditions».

Du får nå tilsendt en epost med en kode i adressen du oppga. Legg merke til at koden går ut etter fem minutter, og hvis du bruker lenger tid enn det, må du be om en ny kode.

Sett opp profilen din

Når du har fylt inn koden, starter selve oppsettet av kontoen din. Denne delen består av fire steg. Klikk på «ready» for å starte.

Du er nå på ditt Dashboard. Du har her oversikt alt som skjer i UCAS-portalen, med blant annet søknadsfrister, dokumentfrister, tips til akademisk referanse osv. For å starte på søknaden din klikker du på «start» under «your applications».

Velg «undergraduate» for bachelorgrader og integrerte mastergrader. Velg «yes» på spørsmålet om «are you applying from a school, college, or centre» og klikk «continue». På neste side skriver du inn Sonor2025 under «buzzword». Du får da spørsmål om du da vil linke søknaden din til SONOR. Klikk «yes»- Når du er linket til oss, kan vi hjelpe deg med søknaden din, se hvor langt du har kommet og hjelpe deg om du sitter fast i en del. Vi legger også inn din akademiske referanse i søknaden din.

Om du allerede har startet i UCAS uten å legge inn buzzword så kan dette fikses i ettertid. Du gjør det ved å gå inn på søknaden din, trykke på  «link to a School, College or Centre» de tre prikkene som er under «application status». Klikk yes og continue og fyll inn Sonor2025 der det står buzzword. Der kommer det opp et spørsmål om du vil linke deg til SONOR. Trykk ja der.

Neste side er en statusside hvor du kan se hvor langt du har kommet i søknaden din. Du kan fylle ut de forskjellige delene i søknaden i den rekkefølgen du ønsker. For hver del som er fullført vil statusen din endre seg. Under finner du informasjon om hvordan du fyller ut hver enkelt del.

Your choices

Her skal du legge inn dine valg for utdanning du ønsker å søke på. Klikk på «Add choice» for å starte. En ny boks vil hoppe opp på skjermen hvor du finner grad ved å fylle ut følgende:

Start å skrive inn navnet og du vil få alternativer som matcher navnet du skriver inn. Velg det universitetet du ønsker å studere på.

Skriv inn navnet på graden du ønsker å søke på og velg fra listen som dukker opp.

Velg fra listen hvor du ønsker å studere (OBS! ofte er det kun ett alternativ på listen)

Velg når du ønsker å starte studiene dine.

Denne delen kan du la stå tom.

Her velger du «1st year» eller lar boksen stå tom. Har du relevant høyere utdanning fra tidligere og ønsker å starte på et høyere år, kan du velge dette her. Merk at foundation year ikke er støttet av Lånekassen, så ikke velg dette. Ta kontakt med din veileder for mer informasjon.

Velg om du skal bo hjemme mens du studerer. Svaret for de fleste her er «no». Klikk «save». Du kan gjenta dette steget til du har fylt ut alle fem alternativene, men du kan også velge å fylle ut færre enn fem alternativer. Når du er ferdig med valgene dine, klikker du på «confirm choices»

Personal details

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Title. Her velger du den tittelen som passer deg best. For de fleste er dette «Mr.» (mann), «Ms.» eller «Mx» for den som ikke ønsker å definere tittel fra kjønn. Ikke velg en tittel på tull, det gir dårlig inntrykk.

First name. Denne delen skal allerede være fylt inn fra registreringen. Er det noe som er feil, kan du rette dette her. Husk å dobbeltsjekke at navnet ditt er skrevet likt som i passet.

Last name. Denne delen skal allerede være fylt inn fra registreringen. Er det noe som er feil, kan du rette dette her. Husk å dobbeltsjekke at navnet ditt er skrevet likt som i passet.

Previous names. Har du skiftet navn, oppgir du det her.

Preferred names. Ønsker du kun å bruke et av fornavnene dine, eller har et navn du foretrekker å bruke over navnet som står i passet, kan du fylle det inn her.

Date of birth. Her fyller du inn fødselsdato slik det står i passet i DD MM ÅÅÅÅ.

Gender. Her velger du det kjønnet som stemmer med det oppgitt i passet. Du velger «male» for mann eller «female» for kvinne.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete».

Contact and residency details

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Her fyller du inn telefonnummeret ditt med landkode (for Norge er det 0047). Other telephone number:  Denne kan du la stå tom om du ikke har flere nummer du ønsker å fylle inn.

Denne skal alt være fylt ut og kan ikke endres

Her velger du «Non-UK address». Fyll ut gateadresse, postnummer og sted under «address line». Velg land hvor adressen er.

Nominated access. Her skal du velge «yes» og skrive inn SONOR og navnet til din veileder. Da kan din veileder kontakte UCAS på dine vegne om det skulle være nødvendig.

Residency details. Her svarer du ja eller nei på om adressen du oppga over er den samme som adressen du har som bostedsadresse. Velger du nei, må du legge inn bostedsadressen på samme måte som over. Velger du ja, må du velge i hvilket område du normalt bor. For de fleste er det «Norway». Under «Residential category» velger du «EEA or Swiss national» (norske borgere er en del av EØS, som heter EEA på engelsk). Bor du i Storbritannia? Ta kontakt med veileder for riktig svar for deg.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Nationality details

Klikk på “start this section” for å gå videre. Her er det viktig at du har passet ditt lett tilgjengelig.

Fødeland. Her fyller du inn landet du er født i.

Ankomstdato i Storbritannia. Her fyller du ut planlagt innreisedato til Storbritannia. Denne datoen kan være omtrentlig. Er du usikker velger du 1. august det året studiet ditt starter.

Her fyller du inn ditt statsborgerskap.

Dobbelt statsborgerskap. Har du mer enn ett statsborgerskap, fyller du det ut her.

På spørsmålet om du trenger visum for å studere i Storbritannia, velger du ja.

Har du tidligere studert i Storbritannia og hatt visum? Velg ja eller nei.

Har du pass? Har du et gyldig pass, velger du ja.

Passport number. Fyll inn koden som står øverst til høyre i passet ditt her.

Valid from. Fyll inn datoen passet ditt ble utstedt.

Fyll inn datoen passet ditt er gyldig til.

Place of issue. Fyll inn navnet på det stedet som har utstedt passet ditt.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Supporting information

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Her skal du svare på tre spørsmål. Husk at Norge er en del av EØS (EEA på engelsk) når du svarer på de to første.

På første spørsmål skal du svare på om du noen gang har bodd eller arbeidet i EU, EØS (EEA) eller Sveits.

Andre spørsmål spør om du har en forelder, ste-forelder, ektefelle eller samboer som er statsborger i et EU-land, EØS(EEA)-land eller i Sveits.

Hvis du har en funksjonshemming som vil påvirke skolearbeidet ditt eller som gjør at du trenger ekstra tilrettelegging, kan du velge det fra rullegardinlisten på spørsmål tre. Velg det som er mest riktig for deg. Du kan velge å gi universitetene mer informasjon i boksen under. Det vil ikke påvirke dine muligheter for opptak i negativ retning om du oppgir en funksjonshemming her.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

English language skills

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Hvis du har engelsk som morsmål eller som hovedspråk, svarer du ja på spørsmålet her. Alle andre svarer nei.

Hvis du har tatt en TOEFL eller IELTS, fyller du inn testnummeret ditt her. Alle andre lar disse boksene stå tomme.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Finance and funding

Klikk på “start this section” for å gå videre.

I denne delen skal du svare på hvordan du skal finansiere studiene dine. Skal du søke støtte fra Lånekassen, velger du «other source» fra rullegardinmenyen.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Education

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Klikk på det grå feltet for å legge til utdanning. Skriv inn navnet på din videregående skole. Dukker skolen din ikke opp, fyller du inn navnet på skolen din på norsk. F.eks. «Ulsrud videregående skole» og klikk «add». La «exam centre number» stå tomt.

Start date. Her fyller du inn måned og år du startet på din videregående utdanning.

End date. Her fyller du inn måned og år du avslutter din videregående utdanning.

Er du ikke ferdig på vgs, fyller du inn det som blir riktig for deg.

Tar du opp fag eller har tatt opp fag, fyller du ut den måneden og året du tok din siste eksamen som er på vitnemålet.

Har du gått på flere vgs, skal alle fagene legges inn på den skolen som har utstedt vitnemål til deg.

Type of study. Her velger du «full time»

På spørsmålet om «Do you, or will you, have any qualifications from this centre?», svarer du ja. Klikk «save»

Klikk på «add qualification» i den boksen som nå ligger der med skolens navn. Vanligvis får du da to alternativer: IB Diploma eller Vitnemål. Velg den som blir riktig for deg. Har du gått på annen skoletype i Norge, kan du søke opp det i boksen under. Denne guiden gir deg instruksjoner for hvordan du skal fylle ut med norsk vitnemål – ta kontakt med veileder for hjelp til å fylle inn andre kvalifikasjoner.

Klikk på «Vitnemal». Fyll inn datoen du har fullført eller kommer til å fullføre utdanningen din. For de fleste er det i juni, men har du tatt opp fag som har blitt lagt inn på vitnemålet senere, er det den måneden for siste eksamen som gjelder. Er du ferdig med alle fagene dine. fyller du ut ditt rene karaktersnitt i boksen «grade». Da skal ikke tilleggspoeng være med.

Du skal nå fylle ut module/unit. Dette er fagene du har på vitnemålet ditt. Du fyller ut med tidspunktet du ble ferdig med faget. Du fyller inn «result» med den norske karakteren din. Har du hatt eksamen i faget, skal dette legges inn som egen karakter og ikke slås sammen.

For fag du ikke er ferdig med eller tar opp, legger du inn fagnavnet, datoen for når du blir ferdig, og lar resultatboksen stå tom.

Legg til nytt fag ved å trykke «add another module».

Eksempel på fagnavn på engelsk:

Flere fagnavn på engelsk finner du ved å søke opp fagkoden her.

Har du tatt utdanning på universitet eller høyskole, kan du legge det til her ved å legge til enda en utdanning. Fyll ut slik at det blir riktig for deg.

Unique Learner Number (ULN). Denne delen kan du la stå blank.

Under spørsmålet “Please state the highest level of qualification you expect to have before you start your course?” velger du “below honours degree level qualifications”. Har du høyere utdanning fra tidligere? Ta kontakt med veileder for mer informasjon.

Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Employment

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Klikk på det grå feltet for å legge til arbeidserfaring.

Her fyller du inn navnet på bedriften du jobbet/jobber for.

Her fyller du inn navnet på stillingen din på engelsk.

Fyll inn adressen til arbeidsstedet.

Her fyller du inn når du startet å jobbe der med måned og år.

Denne kan du la stå tom om du fortsatt jobber der eller skrive inn måned og år du avsluttet eller planlegger å avslutte stillingen din.

Kryss av for om det var fulltidsstilling eller deltidsstilling.

Har du flere stillinger du ønsker å legge inn, gjentar du steget over.

Har du ingen arbeidserfaring du ønsker å liste opp, kan du hoppe over steget over. Når alle delene er fylt ut, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Personal statement

Klikk på “start this section” for å gå videre.

Her skal du skrive en tekst om din bakgrunn og din motivasjon for å søke på studier. Vi har en egen guide på norsk som forklarerer videre om hva du skal tenke på når du skriver teksten din. Be gjerne din veileder om å lese igjennom teksten før du sender den inn. Vi anbefaler at du skriver teksten i et tekstbehandlingsprogram, slik som Word, for best mulig oversikt over teksten din.

Du kan lagre teksten din som kladd ved å trykke på «save draft». Trykk på «save & preview» når du er ferdig. Er du fornøyd, klikker du av i boksen for «mark this section as complete». Klikk på “Save this section” for å gå videre.

Dokumenter som skal sendes til SONOR

Når alle delene over er fylt ut, er søknaden ferdig. Det er likevel noen ting du nå skal sende til oss i SONOR før du kan betale og sende inn søknaden din:

Tviler du fortsatt?

Hvis du er i tvil, ikke nøl med å kontakte oss. Våre spesialister vil kunne hjelpe deg.