Psykologistudier i utlandet

Det er en ting vi får mer henvendelser om enn noe annet her hos Study Outside Norway (SONOR), og det er psykologi.

Det er kanskje ikke så rart når det er 17 søkere per plass på profesjonsstudiet på Universitetet i Oslo. Og det er bare de som har satt det opp som førstevalg, og ikke regnet med de som har satt det opp på andre til tiendeplass – da forstår vi hvorfor snittet for å komme inn på psykologi er så høyt!

Dessverre må vi gi samme svaret til alle som kontakter oss og ønsker å bli psykolog – dessverre er ikke dette en utdanning fra utlandet som gir deg autorisasjon etter endte studier i Norge. Slik det er nå må du studere profesjonsstudier i Norge hvis du ønsker å ha rett til å kalle deg psykolog i Norge.

En psykologiutdanning fra utlandet er derimot ikke bortkastet. Du vil etter en bachelorgrad sitte med store kunnskaper om menneskesinnet, dynamikk mellom mennesker og sosiale miljø. Dette åpner opp en rekke muligheter for deg som er interessert i psykologi.

Autorisasjon

Autorisasjon er en godkjennelse for å bruke en bestemt yrkestittel. En offentlig autorisasjon er en bekreftelse fra myndighetene (Statens Autorisasjonskontor) på at man oppfyller de formelle og faglige kravene til angjeldende yrkestittel og yrkesutøvelse. Autorisasjonen skal sikre at yrkesutøveren har de nødvendige kvalifikasjoner for yrket, og danner utgangspunkt for de rettigheter og plikter yrkesutøveren har i forhold til forsvarlig yrkesutøvelse. Med autorisasjon følger et selvstendig og personlig ansvar for å utføre sine arbeidsoppgaver forsvarlig, hvilket innebærer at det stilles krav om faglig og etisk høy standard hos den som er autorisert.

Noen yrker er lovregulerte – det innebærer at du må oppfylle noen minimumskrav før du får lov til å praktisere yrket og/eller benytte en bestemt yrkestittel. For å jobbe i et lovregulert yrke, må du ha autorisasjon fra godkjenningskontoret som har ansvar for yrket ditt. Er du usikker på om yrket du ønsker å utdanne deg til, kan du se om yrket ditt er på denne listen.

Noen yrker er harmonisert gjennom EUs yrkeskvalifikasjonsdirektiv. Det betyr at utdanningen for disse yrkene skal inneholde det samme, uansett hvor i EU/EØS du studerer det. Kort fortalt går direktivet ut på at man får autorisasjon i Norge hvis du har fått autorisasjon i et annet EU- eller EØS-land etter endte studier. Helsedirektoratet gir deg autorisasjon i Norge for lege og tannlege. Mattilsynet gir veterinærer autorisasjon.

Det er veldig viktig at du er klar over at det er det regelverket som gjelder for godkjennelse av din utdanning, er det regelverket som gjelder den dagen du er ferdig med studiene dine, og ikke det regelverket som gjaldt da du startet studiet. Endres regelverket mens du studerer må du forholde deg til det.

 

Psyko- eller samtaleterapeut

Du kan faktisk jobbe med akkurat det samme som en psykolog, altså hjelpe mennesker med store og små plager, da gjennom samtale og f.eks. eksponeringsterapi – men du får ikke kalle deg psykolog eller stille diagnoser. Med en tre eller femårig grad i psykologi fra utlandet kan du jobbe som f.eks. psykoterapeut.

Det skjer en større og større dreining mot at psykiske plager og sykdommer kan behandles gjennom samtale heller enn medisiner. Flere utdanningsinstitusjoner i utlandet lar deg allerede på første året av graden din spesialisere deg i samtaleterapi. Du kan da jobbe som privatpraktiserende samtaleterapeut. Ofte hjelper det jo å snakke om det.

Arbeide med barn og unge

Er du mer interessert i å jobbe med barn og ungdom, kan en psykologiutdanning brukes til jobb i ungdomsskole. En miljøterapeut er kanskje en av de personene som kan påvirke og hjelpe ungdom mest, særlig fordi de er tilstede der ungdom bruker mest tid i løpet av dagen sin (ved siden av sengen da) – på skolen. Som miljøterapeut kan du ta tak i de små tingene før de utvikler seg til større problemer, være tilgjengelig for å snakke om de tingene man kanskje er litt redde for å snakke med foreldrene sine med. En skikkelig superhelt jobb altså!

I barnevernet er det også mange som jobber med en grad i psykologi. Du vil daglig være i kontakt med barn, unge og foreldre som opplever vonde situasjoner, eller som rett og slett opplever at det har blitt litt mye. Psykologibakgrunnen din kan da hjelpe de med å organisere tankene, lage nye mønster for atferd eller gi de verktøy til å ordne situasjonen hjemme.

Organisasjonspsykologi

Er du mer interessert i næringsliv, finnes det mange muligheter her også. Flere av de store konsulentbyråene ser etter folk med psykologibakgrunn til å jobbe med blant annet effektivisering, organisering og kjøpsatferd. Du kan også arbeide med konflikthåndtering og arbeidsmiljøundersøkelser. Flere universiteter lar deg faktisk kombinere business og psykologi, slik at du kan jobbe med organisasjonspsykologi.

Kan dette være noe for deg?

Avtal gratis studieveiledning

med vår ekspert!

Hvis du ikke fant alle svarene du lette etter, eller hvis du har andre spørsmål, ikke nøl med å kontakte oss og bestille et gratis møte med ekspertene våre