‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Studentvisum – Australia

Skal du studere i Australia i mer enn tre måneder, må du ha et studentvisum. Du kan tidligst søke om visum 124 dager før studiestart. På studentvisumet ditt kan du jobbe inntil 48 timer per 14. dag.

Så snart du har fått opptak, takket ja og betalt depositum, så vil du motta det som kalles Confirmation of Enrollment (CoE). Dette er bekreftelsen på opptaket ditt overfor immigrasjonsmyndighetene. Med CoE er du klar til å søke om visum.

Fra og med 1. juli 2016 søker du om visum på nett, via det som kalles Simplified Student Visa Framework (SSVF). Alle studenter, både master-, bachelor- og study abroad-studenter skal søke på samme type visum: Student Visa (Subclass 500). Når dette skrives, august 2023, er søknadsavgiften på 710 AUD.

Hvordan søke studentvisum til Australia?

SONOR har en egen søknadsguide for deg som søker visum til Australia. Ta kontakt med din veileder for å få tilsendt denne.

Søknaden består av 25 sider med ulike spørsmål. Noen inneholder mange spørsmål mens andre bare ett. Du må gå igjennom alle sidene en etter en for å kunne gå videre i søknaden. Du kan altså ikke hoppe fram og tilbake, ettersom det du svarer i en seksjon vil avgjøre hvilke spørsmål du må svare på senere. Bak de fleste spørsmålene er det et spørsmålstegn (?). Holder du musepekeren over dette får du mer informasjon om hva som menes med spørsmålet.

Når du kommer til side 25 så har du mulighet til å gå tilbake og se over og gjøre endringer i det du alt har fylt ut. OBS! Når du trykker deg videre etter side 25 så er søknaden lagret og du kan ikke gjøre endringer lengre.

Når du fyller ut søknaden må du ha både pass og CoE foran deg, samt kredittkort for å betale søknadavgiften.

Dokumentasjon

Når alle 25 sidene er komplette og du har bekreftet declaration så kommer du til en side hvor du kan laste opp dine vedlegg. Merk at din veileder i SONOR kan sertifisere vedleggene du laster opp, så ta kontakt og avtal dette.

Det følgende kan lastes opp som dokumentasjon:

  1. Evidence of Health Insurance: Last opp passkopi
  2. Evidence of Identity: Last opp pass eller førerkort eller lignende
  3. Evidence of Intended Study: Last opp COE
  4. Evidence of Geunine Temporary Entrant Requirement: Til enkelte skoler sendes det et såkalt SVP-form inn sammen med søkanden din, som bekrefter at du er en Genuine Temporary Entrant. Spør din veileder om dette. Har du ikke SVP-form kan du laste opp svarbrev til skolen som du har signert

Et fåtall studenter kan bli bedt om ytterligere dokumentasjon på engelskkunnskaper, økonomisk situasjon, bekreftelse på at du skal oppholde deg i Australia midlertidig, samt bli bedt om en helsesjekk.

For full oversikt over hva slags dokumentasjon du må fremvise, følg denne linken og før inn ditt statsborgerskap og hvilken skole du har opptak ved. Les nøye igjennom oversikten du får opp.

Behandlingstiden kan ta opp til 1 måned, så det lønner seg å være ute i god tid. Passet ditt bør være gyldig i minst 6 måneder fremover når du søker om visum, men du må reise til og fra Australia på samme pass, derfor kan det være lurt å ha et pass som er gyldig for hele studieperioden. Da slipper du å få endret passnummeret i visumet ditt senere.

Helsesjekk

For noen kan det være nødvendig med en helsesjekk. Merk at det er svært begrenset hvor denne undersøkelsen kan tas, så ta kontakt med en veileder i SONOR for mer informasjon. Du vil få beskjed om du trenger helsesjekk rett etter at du har søkt. Det er viktig å følge instruksene, og passe på fristen som du eventuelt får for å sende inn resultatet.

Følgende tre grupper studenter må forberede seg på en helsesjekk forut for utstedelse av sitt visum:

  • Studenter som har oppholdt seg over 6 måneder i andre land enn Norge må muligens gjennomføre en utvidet helsesjekk før visum kan utstedes. Det som legges til grunn er  hvilken risikogruppe landet tilhører, og hvor langt oppholdet ditt var. Les mer om dette her.
  • Personer som går på faste medisiner eller som har kronisk sykdom kan i noen tilfeller være nødt til å ta en helsesjekk.
  • Skal du studere helsefag og for eksempel ha praksis ved sykehus i løpet av studiene dine, må du gjennom en helsesjekk hos en lege som er godkjent av australske myndigheter. Dette kan også gjelde for noen andre fag. Du skal ikke arrangere en helseundersøkelse før du har søkt om visum – hvis det er nødvendig, får du beskjed om det etter at du har sendt visumsøknaden din. Derfor bør du planlegge å søke visum i god tid før studiestart dersom mulig.

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning.