‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Studentvisum – Storbritannia

Etter at Storbritannia forlot EU 31. januar 2020 og overgangsperioden endte 1. januar 2021, ble obligatorisk for norske studenter å søke om studentvisum i Storbritannia. Hvis du har norsk statsborgerskap eller statsborgerskap i et annet EØS eller EU-land gjelder det under for deg.

Legg merke til at denne informasjonen blir hyppig oppdatert av britiske myndigheter og du selv er ansvarlig for å undersøke at informasjonen er riktig. Du finner oppdatert informasjon på denne siden.

Søknad om studentvisum

For å søke om studentvisum til Storbritannia må du oppfylle følgende krav:

Det er ikke krav for norske søkere å vise til finansiering. Se hvilke land som er unntatt her.

Du kan søke om studentvisum opptil seks måneder før planlagt studiestart. Starter studiet ditt 15. august, kan du tidligst søke 15. februar.

De fleste kan søke om visum på en smarttelefon. Det er krav om at du skal ha et biometrisk pass. De aller fleste i Norge har dette, se hvordan du er sikker på det her. Har du ikke smarttelefon eller biometrisk pass er det krav om at du møter opp på et visumsenter. Merk at de kan ta stikkprøver slik at du likevel må møte opp på et visumsenter. Det lønner seg å søke i god tid slik at du får tid til dette om det skulle gjelde deg.

Det tar ca. tre uker å få svar på søknaden. Du må ha studentvisum før du kan reise til Storbritannia.

Du kan søke fra denne siden.

Kostnad

Søknadsavgiften for studentvisum er per juni 2021 348 GBP. I tillegg må du betale for å ha tilgang til NHS (sykehus og helsehjelp) for å få visum – denne avgiften heter immigration health surcharge. Du må betale for alle årene som du planlegger å studere der samtidig som du søker om visum. Du kan lese mer om dette her.

For en student er prisen for immigration health surcharge er på 470 GBP per år for studier som varer i 6-12 mnd. Starter du på et studium som varer i tre år må du da betale 1410 GBP. Legg merke til at du må betale GBP 235 for ekstra måneder på visumet  før og etter selve studiet ditt, disse månedene får du automatisk på visumet ditt. Til sammen vil du da betale GBP 1645  for immigration health surcharge pluss 348 GBP for søknadsavgiften. Bruk denne kalkultatoren HER for å regne ut hvor mye du skal betale i immigration health surcharge.

Legg merke til at denne summen må du finansiere selv, den blir ikke dekket av Lånekassen.

Forlengelse av visumet

Hvis du blir forsinket i utdanningen din må du søke om forlengelse av visumet ditt, slik at du får fullført utdanningen din. Hvis du ønsker å fortsette med en mastergrad etter bachelorgrad i Storbritannia må du også søke om forlengelse av visumet ditt. Du må da ha et nytt ubetinget tilbud.

Det koster 475 GBP å forlenge visumet ditt, samt at du må betale for forlenget tilgang til NHS.

Graduate visa

Har du studert og fullført en grad i Storbritannia kan du bli opptil to år etter studiene og jobbe. Det er mulig å søke om andre visumtyper etter endt graduatevisa. Du får mer informasjon om dette av universitetet eller arbeidsgiver når du nærmer deg endt studium eller endt visumperiode.

Informasjonen vil bli oppdatert når det kommer ny informasjon fra britiske myndigheter. I mellomtiden kan du lese mer om visum til Storbritannia her.