University of Wollongong

Navn: Trine Børseth

Alder: 22

Hvor studerer du?
University of Wollongong

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Hjemme i Trondheim går jeg lektor nordisk, hvor jeg har igjen 1,5 år på mastergraden min. I og med at jeg studerer nordisk språk ble det vanskelig å utveksle, men takket være sonor fikk jeg til et slags utvekslingsår likevel. Jeg tok permisjon fra studiet mitt hjemme, og fikk et semester med samfunnsfaglige fag her i Wollongong. På den måten vil jeg kunne undervise i samfunnsfag i tillegg til norsk når jeg blir ferdig med masteren min.

Dette er Trine Børseth sine opplevelser ved University of Wollongong:

Skolen i Wollongong er veldig annerledes det jeg var vant til i Trondheim. Hjemme har jeg omtrent ingen obligatoriske forelesninger, og som regel bare én avsluttende eksamen i hvert fag. Her har jeg obligatoriske tutorials i alle fag hver uke, samt jevnlige innleveringer som teller på eksamenskarakteren. I starten var det veldig uvant, men nå synes jeg det er helt greit. På denne måten tvinges jeg til å jobbe jevnt gjennom hele semesteret, og slipper den «skippertaks-perioden» i slutten av året. Det har gjort det mye enklere for meg å disponere tiden min slik at jeg har fått brukt fritiden på å dra på eventyr.

Campus her i Wollongong er utrolig fint. Jeg bor i Kooloobong Village, som ligger rett ved skoleområdet. Her er alt nytt og flott, og jeg har alt jeg trenger i umiddelbar nærhet. Campus har fine parker og uteområder, og rett over gata har vi Wollongong Botaniske Hage, som er et kjempefint sted å ta med seg skolearbeidet når været er fint. Wollongong har gratis buss som går rundt omkring i byen, så både strand og shopping er også veldig tilgjengelig. Wollongong har nydelige surfe-strender! Anbefaler å dra på surfecamp i starten av skoleåret.

Det sosiale miljøet i Wollongong er kjempebra! På Kooloobong er det alltid noe gøy som skjer, og skolen arrangerer ofte ting som markeder, yogatimer, små festivaler, konserter, standup, temafester og kurs. O-week er et must å få med seg. I tillegg har vi et kjempefint treningssenter her på campus, og mange studentforeninger man kan engasjere seg i. Det er med andre ord umulig å kjede seg i Wollongong. Særlig som utvekslingsstudent.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Hadde det ikke vært for sonor hadde jeg aldri kommet meg til Australia. Kontakten min i sonor hadde studert i Wollongong selv, og var derfor veldig behjelpelig når det kom til alt fra tips og triks i forbindelse med byen og skolen til konkrete råd når det kom til søknadsprosessen. Sonor legger alt til rette for deg, så alt du egentlig trenger å gjøre selv er å velge skole og fylle ut skjemaene de sender til deg.

Dette må du få med deg!

Det er utrolig mye fint og kult å se i Wollongong og nærområdet, og heldigvis er mye av det fineste gratis. Jeg elsker særlig å oppdage alle nasjonalparkene rundt her. Her er mine topp fem ting du må få med deg i Wollongong, men jeg anbefaler også å reise litt rundt i resten av landet. I spring break leide jeg og noen venner en bil og kjørte oppover øst-kysten til blant annet Byron Bay, Nimbin, Brisbane, Gold Coast og Noosa. Så utrolig fint, og ikke så alt for dyrt heller ?
– Blue Mountains er et must. Hvis du er glad i skikkelig fjelltur er dette stedet å dra. Bare en kort togtur fra Wollongong.
– Soloppgangene er helt magiske her nede! En gang kjørte vi ut til den kjente Sea Cliff Bridge klokka 5 om morgenen, gikk opp til et utsiktspunkt der og drakk kaffe i soloppgangen. Det må bare oppleves.
– De lokale markedene, for eksempel onsdagsmarkedet på campus og eat street hver torsdag i sentrum. Utrolig koselig, og så mye fint å se på! I tillegg har Sydney mye kult å by på hvis du er glad i vintage-shopping. Anbefaler Newtown og Oxford Street. Sydney er bare en drøy time unna med tog.
– Hotel Illawarra på torsdager. Den som vet den vet.
– Jervis Bay, en skjult perle litt sør for Wollongong. De hviteste strendene du noen gang har sett! Ta en dag her når sommerværet begynner å melde sin ankomst.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Det eneste jeg kan tenke på er at selv om du flytter til Australia betyr det ikke at du skal bo i syden. Jeg fikk høre fra flere at jeg måtte huske at det var vinter i Australia når jeg kom ned dit. Jeg var fullstendig klar over at det ikke kom til å være særlig varmt, men jeg greide liksom ikke helt å tro på det. Så da sto jeg plutselig i Wollongong med kofferten full av sommerkjoler i 10 grader og regn. Ikke særlig kult. Vinteren varer ikke lenge og den er ikke særlig kald, men husk å pakke med deg noen lange bukser og varme jakker, for det kommer du til å trenge! Og superundertøy. Ellers er Australia veldig likt Norge.
Og husk å spar penger før du drar! Lånekassa dekker det mest nødvendige, men hvis du vil oppleve litt mer av Australia enn bare Wollongong kommer du til å trenge en del lommepenger. Jeg hadde spart opp en god del penger før jeg dro, men jeg kommer nok likevel til å havne i null. Det er så mye å se og gjøre her at hvis man bare baserer seg på lånekassa kommer man til å gå glipp av veldig mye.

Kontakte Trine Børseth? trineborseth@hotmail.com eller @trineborseth på instagram