University of Technology Sydney

Navn: Thea Sofie og Linn Andrea Risvik

Alder: Thea: 20, Linn: 23

Hvor studerer du?
University of Technology Sydney (UTS)

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Thea tar ett semester innen business, første året. Linn tar også ett semester, men som en fortsettelse på graden hennes fra Norge i økonomi og administrasjon. På grunn av de få plassene som tilbys av skolen hjemme valgte jeg å søke via SONOR, for likevel ha muligheten til å dra på utveksling

Dette er Thea & Linn sine opplevelser ved University of Technology Sydney:

Thea: Hjemme i Norge ble jeg nettopp ferdig med videregående da jeg har gått noe som kalles for TAF. Dette er et fireårig løp hvor du kombinerer lærlingtid med realfag. Denne type løp er tilrettelagt for ingeniørstudier og jeg visste at jeg ville studere videre, men ikke helt innenfor hva siden jeg var en smule lei! Siden Linn allerede hadde kommet inn på UTS fikk jeg lyst til å gjøre noe i utlandet jeg også! Jeg har alltid vært inne på tanken å studere noe innenfor ledelse, jeg visste bare ikke om det var mulig å gå rett fra videregående og kun ta ett semester i utlandet. Jeg tok derfor kontakt med SONOR, og flaks for meg hjalp de meg hele veien til Sydney! SONOR hjelper deg ikke kun bare med selve søknad til skolen, men også søkeprosessene angående visum og lånekassen om noe skulle være uklart.
En hverdag i Sydney er noe vi anbefaler alle å få oppleve! Det er alltid noe å gjøre i byen, om det er festivaler og andre arrangementer eller bare det å teste ut en ny cafe. UTS ligger midt i byen, nærmere sagt i Chinatown, og det er enkelt å komme seg hvor enn man skulle ønske. Det er mye billig mat å finne også, så det er ikke alltid et behov å smøre matpakke, noe som vi er veldig glade for 😀

 

Linn: Fra å allerede ha gått to år på høyskole i Norge, så var det en forandring å begynne med studier ved UTS. Jeg føler at skolen forventer mer av deg som student gjennom hele semesteret, ved at du har obligatoriske oppmøter, innleveringer og gruppeprosjekt, som gjør at du må være engasjert for å følge med. I noen fag så har man en avsluttende eksamen som teller 30-40% av karakteren, men det gjelder ikke for alle fag. For min del så ser jeg at dette opplegget fungerer bedre for meg, enn å ha kun forelesninger med en avsluttende 100% eksamen. Siden jeg ikke jobber ved siden av, så har jeg uansett så mye fritid at det er ikke noe problem å sitte noen timer med skolearbeid hver dag. ¬Jeg sitter som oftest noen timer rett etter forelesningene og tutorials (mindre klasser der man får veiledning med oppgaver og gruppeprosjekt). Jeg har 3 dager på skolen i uken, som vil si at det er en dag der jeg har dobbel time. Timeplanen får man legge opp selv, til en viss grad, ved at mange fag tilbyr flere tidspunkt på forelesninger og tutorials. Vi som er utvekslingsstudenter får også velge fritt av fag og valget er stort! Så om man har planer om å søke på UTS, så vil jeg anbefale å bruke noe tid på å lese om de forskjellige fagene før man velger. Jeg er storfornøyd med mine!

 

Som norskstudent kan man føle at de første ukene kan være litt utfordrende på grunn av språket, men dette går fort over! Med tanke på oppgaver og språk, så er det en barriere å komme over, men UTS har mange hjelpemidler for at du skal kunne gjøre det best mulig, om det er for språket sin del eller oppsett og forståelse av oppgaven, i tillegg er lærerne utrolig hjelpsomme! Det viktigeste angående oppgavene er at man får noen engelsktalende til å lese over før du leverer for å rette grammatikk, så slipper man å miste poeng av karakteren på grunn av småfeil, det er også veldig lærerikt å få hjelp på denne måten!

 

Vi er veldig fornøyd med UTS som skole, Sydney som by, og hadde ikke vært her uten hjelpen fra gjengen i SONOR!

 

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Thea: Jeg søkte skole i Februar og fikk tilbydd plass ganske så kjapt, men siden jeg ikke hadde noe vitnemål fra før fikk jeg ikke noe endelig plass før i juni. Her nede starter skolen allerede i midten av Juli, så jeg hadde en knapp måned på meg for å få fikset alt. En litt stresset Thea, og sikker ikke grei å ha med å gjøre de ukene der – MEN, takket være gjengen i SONOR gikk alt på skinner og jenta fikk reist nedover som planlagt! Jeg hadde absolutt ikke vært her i dag hadde det ikke vært for gjengen i SONOR. Kristin har vært tilgjengelig hele tiden, og svart på alle mulige rare spørsmål.

 

Linn: Jeg bestemte meg for at jeg skulle på utveksling for over 2 år siden, og har egentlig bare ventet på at jeg kunne starte søknadsprosessen. Etter å ha kommet i kontakt med SONOR, fikk jeg startet dette i januar 2018 og det gikk ikke lang tid før jeg fikk svar fra skolen om at jeg fikk plass. Det var kanskje ikke nødvendig å starte hele 7 måneder før skolestart, for ventingen fra januar til jeg skulle reise ble dryg! Likevel så har jeg hatt god tid til å sette meg inn i alt og få alt på plass, men dette hadde nok vært verre om jeg skulle gjort hele prosessen alene! SONOR har vært til god hjelp i det at de vet hva du trenger og de har svart på alle de spørsmålene jeg har hatt langs veien.

 

 

Dette må du få med deg!

1. Solnedgang fra Dudley Page reserve park, vårt favoritt sted!
2. Dra på et sportslig arrangement for å se Australsk sport som f.eks rugby, AFL eller cricket.
3. Dra i dyreparken for å se wallabies, kenguru, wombat og koalabjørner!
4. Søndager er billige reisedager ved bruk av offentlig transport, så her er mulighetene mange! Fra Sydney anbefaler jeg: Palm Beach, Bondi Beach, Manly Beach, Blue Mountains og Figure 8 pools, for å nevne noen få.
5. Delta på ANSA arrangement for å komme i kontakt med andre nordmenn som går på andre universitet.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

SONOR gav oss mye informasjon før vi reiste nedover, så vi følte ikke det var noe vi manglet. Skolen starter også med en orienterings uke hvor evt. manglende info kommer som SONOR ikke nødvendigvis har noe med å gjøre.

Kontakte Thea Sofie og Linn Andrea Risvik? theasofie98@hotmail.com og linnandrea_@hotmail.com