Studere ved University of Salford!

University of Salford Manchester

Navn: Stian Stedjan Olsen

Alder: 23

Hvor studerer du?
University of Salford

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Psychology of Sport

Dette er Stian sine opplevelser ved University of Salford Manchester:

Å studere ved Universitetet i Salford byr på mange muligheter og opplevelser jeg aldri ville vært foruten. Skoledagen er lagt opp ulikt fra studie til studie, ut i fra hvilke behov og fasiliteter som er nødvendige. Eksempelvis har jeg venner som er i profesjonelle TV-studioer og radiostasjoner ved Media City, laboratorier ved campus og lignende. Det er en miks av forelesninger i større saler med en rekke dyktige forelesere, men også seminarer der det er mindre grupper og svært gode muligheter for å stille spørsmål og få veiledning med det du skulle hatt hjelp til. Første studieåret ga meg en solid grunnmur med basiskunnskaper angående det jeg studerer, der vi gradvis gikk mer praktisk til verks som forbereder oss på arbeidslivet etter studiene. Mellom forelesningene er det en rekke muligheter. Flotte Peel Park et lite steinkast fra campus og en rekke restauranter, puber, cafeer om man skulle ønske seg en matbit. I tillegg er Salford Crescent stasjon rett ved Universitet som bringer deg til sentrum av Manchester på under 10 minutter for en veldig billig penge. Universitetet gir deg en rekke ressurser som jeg har benyttet meg godt av under studietiden. Biblioteket og de ansatte tilbyr masse hjelp og guider deg i riktig retning ved for eksempel hjelp av litteratur som er nødvendig eller nyttig i hvert av fagene. Universitetet tilbyr også diverse kurs som er nyttige for oss nordmenn, blant annet akademiske skrivekurs, litteraturkurs og lignende.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Hjelpen fra SONOR viste seg å være helt avgjørende. Søknadsprosessen er ganske annerledes fra det vi er vant til i Norge, men SONOR ga meg veiledning hvert eneste steg av prosessen og var alltid veldig tilgjengelige og fulgte meg opp. Jeg vil på det sterkeste anbefale å sende en mail eller ta en telefon til en av SONORs rådgivere selv om du føler du har kontroll på søknaden din, her er det masse gratis tips å få!

Dette må du få med deg!

  1. Skaff deg en engelsk bankkonto. Å ha en engelsk bankkonto i tillegg til den du har hjemme er veldig nyttig. Eksempelvis da jeg flyttet inn i en ny leilighet i Salford krevdes det betaling fra en engelsk bankkonto.
  2. Utforsk byen og nærområdet. Gjerne reis litt før du starter på studiene og utforsk utelivet i Manchester og områdene i Salford.
  3. Oppsøk andre nordmenn. Av og til kan det være godt å ha et avbrekk på å snakke engelsk med klassekamerater eller de i kollektivet, og søke litt hjelp og tips fra nordmenn som er i lik situasjon er veldig nyttig.
  4. Spør om hjelp. Universitetet er der for å hjelpe deg med å oppnå dine mål. Still spørsmål og oppsøk hjelp uansett hvor dumme spørsmålene dine høres ut, de har garantert hørt langt verre! Samme gjelder ved flytting. Spør tidligere studenter om erfaringer og tips. Vi har gjort mange feil på veien!
  5. Reis kollektivt! Dette hørtes sikkert ut som et kjedelig råd, men her er det mye penger å spare. Ulikt Norge, her kommer du deg rundt overalt med buss og tog til en billig penge. Med et Railcard kommer du deg fra Salford til Manchester og tilbake for rundt 3 pund.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Overgangen fra å bo og studere i Norge til å studere i England var enklere enn jeg trodde. Manchester og Salford bugner av ulike kulturer og mennesker. Av kulturforskjeller er nok det største at engelskmenn har vist seg å være langt mer sosiale og pratsomme enn nordmenn, kanskje spesielt i Nord-England, og utrolig hjelpsomme. Å studere på Engelsk er utfordrende og det må forventes en liten periode på å bli vant til det. Å kommunisere med engelskmenn på toget, butikken og klassekompiser tok ikke lang tid å mestre, men undervisningen er svært akademisk og det kan være utfordrende i starten. Skulle jeg gitt et tips til meg selv da jeg startet, hadde det vært å notere flittig på engelsk og slå opp ord som du kanskje ikke forstår under forelesninger. Den største forskjellen med studiesystem eller innhold er nok eksamen, eller ‘’Assignments’’. Her er det større variasjon og mer ulike oppgaver enn jeg opplevde i Norge, der oppgaven jobbes med over lengre perioder med masse hjelp fra forelesere og seminarledere.

Kontakte Stian Stedjan Olsen? Stianstedjanolsen@gmail.com