Skolehverdagen ved RSU er veldig variert og ulik fra en studiehverdag i Norge. Dagene varierer veldig fra dag til dag, og vi har undervisning på forskjellige steder i Riga. Det meste av undervisningen foregår på RSU sin hovedbygning, et lite stykke utenfor sentrum. Her har vi kjemi, biologi, språkfag og forelesninger. Anatomi og histologi har vi på anatomibygget i sentrum.
Hvert semester er det nye fag, og på det semesteret jeg er på nå har vi biokjemi, anatomi, histologi, i tillegg til latvisk, latin, fysikk, medisinsk historie og et valgfag. Noen av fagene går over flere semester, mens andre er avsluttende for hvert semester. Studentene er inndelt i små grupper på 10-12 studenter i hver studiegruppe, noe som fungerer veldig fint og gir et godt studiemiljø. Alle vi nordmenn på mitt semester er i studentgruppe med andre nordmenn, samt studenter fra andre europeiske og asiatiske land. Det meste av undervisningen har vi kun sammen med vår studentgruppe, mens i andre fag er vi sammen med 3-5 andre studentgrupper. Alle fagene vi har på skolen er obligatorisk, og vi har alt fra 1-3 fag hver dag. I noen av fagene har vi også lekser som må gjøres til hver time, mens i andre fag er det opp til å oss selv å jobbe jevnt med pensum. Det er uten tvil en fordel å lese litt før hver time, og jevnlig gå over det vi allerede har lært. Det er mye pensum til hver colloquium, og for å prestere på disse er det en stor fordel å ha jobbet jevnt.
I løpet av semesteret har vi 2-3 såkalte colloquiums i de største fagene, det vil si prøver underveis i semesteret, før eksamen i slutten av terminen. Dette er et system jeg liker godt, da vi hele tiden får kartlagt hvordan vi ligger an i de forskjellige fagene, og hva vi eventuelt må jobbe mer med. I tillegg er det slik at dersom du får de 7-10 på alle disse prøvene (karakterskala 1-10) slipper du å gjennomføre eksamen i slutten av terminen.
Skolesystemet her er rimelig forskjellig fra universiteter i Norge. Kulturen her i Latvia er bygd på mye mer respekt for lærere og professorer, og dette var noe jeg i starten syns var vanskelig, men som jeg nå har blitt vant til. Det er viktig at vi som studenter oppfører oss rundt lærerne og viser dem respekt.
Hverdagen utenfor skolehverdagen er veldig variert ut i fra hvor mye skolearbeid det er. I perioder kommer colloquims og prøver tett i tett, og det blir da mindre tid til fritidsaktiviteter. I roligere perioder er vi en god gjeng med både nordmenn og studenter fra andre land som regelmessig møtes og spiser middag sammen, trener og finner på ting i helgene. Studentorganisasjonen ANSA har også jevnlige arrangement for nordmenn som studerer i Riga, hvor vi treffes på tvers av semestrene.