University of Strathclyde

Navn: Mathea Log Liverød

Alder: 20 år

Hvor studerer du?
University of Strathclyde i Glasgow, Skottland

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
BA (Hons) Journalism, Media and Communication & Politics and International Relations. Jeg startet studiene høsten 2020, midt i corona-tider, så jeg er nå på mitt andre semester. ter.

Dette er Mathea sine opplevelser ved University of Strathclyde:

Nå er kanskje ikke jeg den ideelle student a spørre om dag-til-dag-liv på universitetet, ettersom jeg startet studiene midt i ‘disse corona-tider’ i september 2020. Min hverdag er derfor foreløpig veldig konsentrert foran pc-skjermen. Der deltar jeg på forelesninger og seminarer i alle fag. Men jeg fikk til en tur til Glasgow ved semesterstart og ble godt kjent med byen og campus – sett fra utsiden hvert fall! Der fikk jeg også opparbeidet meg noen rutiner. Blant annet har Strathclyde nylig åpnet et stort sportssenter, så jeg gikk dit morgen eller kveld noen dager i uken, og jeg gikk også til biblioteket for a låne bøker og printe ut dokumenter. Jeg meldte meg også inn i Strathclyde sin tennisklubb og skulle egentlig spille tennis hver onsdag, i tillegg til at ANSA-medlemskapet mitt gjorde meg kjent med flere andre norske som jeg møtte jevnlig. Både sportssenter, bibliotek og alle andre fasiliteter ligger innenfor et relativt lite campus-område, og campus-området ligger sentralt i sentrum av Glasgow med gåavstand til de aller fleste steder – perfekt for en hektisk studiehverdag!

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Jeg valgte Strathclyde først og fremst for studiet, da den fagkombinasjonen jeg studerer er ganske så unik for det universitetet. Når det tilfeldigvis ble i Skottland – noe jeg er veldig glad for – så var første tanke at søkeprosessen ville bli et slit. Et lite søk på Google gjør det ikke mindre forvirrende å forsøke å forstå hva som er riktig fremgangsmåte. Jeg var derfor veldig takknemlig når jeg fant Sonor og ble tilbudt god – og ikke minst gratis – hjelp fra en personlig rådgiver. Rådgiveren min loset meg gjennom prosessen og svarte på alle spørsmål jeg måtte ha – og det blir fort en del. Så vurderer du å studere i utlandet må du altså ikke gi opp selv om du frykter søkeprosessen. Det er enklere enn du tror og god hjelp å få!

Dette må du få med deg!

Jeg har per nå minimal erfaring med campusbygningene, men noen tips er:

  • Grøntområdene på campus (har hatt veldig glede av å gå turer rundt her. Både Rottenrow Gardens, men ikke minst bak på øvre del av campus hvor det renner en liten bekk og vokser masse ulike planter)
  • Sportssenteret. Her kan man trene på egenhånd med apparater eller delta på gruppetimer og møte andre studenter.
  • Benytt deg av sentrum. Strathclyde ligger unikt til i sentrum av Glasgow, så det er kort vei til spisesteder og butikker utenfor campus.
  • Glasgow Necropolis er en personlig favoritt. Det er en gammel, bakkete gravlund rett utenfor campus der man får utsikt over hele Glasgow fra toppen.
  • West-End er veldig sjarmerende hvis man vil oppleve en annen del av byen. Her finner man koselige gater med restauranter, mange museer, University of Glasgow og Kelvingrove Park.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Sett bort fra den store elefanten i rommet – covid-19 – så har jeg ikke møtt på noen store overraskelser eller hindringer jeg skulle likt a vite om for jeg startet når det kommer til universitetet og studenttilværelsen. En liten ‘fun fact’ man kanskje ikke vet om er at skottene går ut av high school før oss, så flere av studentene er ett til to år yngre, men jeg har også blitt kjent med studenter som er like gamle som meg. Den største overgangen har derimot vært selve studiet og pensumet, som krever en annen tilnærming og studieteknikk enn videregående, men det er en bratt læringskurve og noe man vender seg til raskt. Delta aktivt i velkomstarrangementer og les deg opp på universitetet, byen og studiet for a forberede deg. Og ellers kan jeg heller si at jeg gjerne skulle visst at det ikke var behov for å bekymre seg. Glasgow er kjent som en veldig gjestmild by og lever helt klart opp til slagordet sitt; ‘People make Glasgow’. Skulle man likevel støte på uforutsette hindre har også Strathclyde veldig fokus på studentenes ‘wellbeing’ og mentale helse.

Kontakte Mathea Log Liverød? mathea.l.l@hotmail.com og @mathealiverod på Instagram.