California State University Northridge

Navn: Karina Misje

Alder: 22 år

Hvor studerer du?
CSU Northridge i LA

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Jeg holder på med en toårig mastergrad i sosiologi, og startet graden min høsten 2019. Jeg er nå i mitt andre semester.

Dette er Karina sine opplevelser ved California State University Northridge:

Å studere ved CSUN er helt fantastisk. Campus er kjempestort, og du er omringet av palmetrær og solskinn overalt. CSUN har et svært bibliotek midt på campus, samt flere andre studierom og steder du kan studere rundt omkring på campus. Campus has også to svømmebassenger, så det er fullt mulig å gjøre lekser mens du soler deg under palmetrærne.

På masternivå er det ganske mye å gjøre, så en vanlig skoledag for meg er stort sett tilbragt på biblioteket. Jeg pleier å begynne dagen min med en treningsøkt på det enorme treningssenteret, der medlemskap er inkludert i skolepengene. Dette semesteret har jeg også fått meg jobb på campus som en Assistant Learning Specialist, hvor jeg hjelper ”at risk student athletes” med å organisere hverdagene sine. Jeg har også jobb som Instructural Student Assistant, hvor jeg hjelper en bestemt professor med å sitte vakt på eksamener og gi karakterer på oppgaver skrevet av bachelorstudenter i sosiologi.

Jeg anbefaler virkelig å finne seg jobb på campus her borte, siden LA er et veldig dyrt sted å bo. Dessuten ser det også bra ut på CVen, og du får erfaring som varer resten av livet! Som sosiologistudent på masternivå har jeg bare seminarer på kvelden, hvor vi diskuterer det vi har lest til den dagen samt ulike oppgaver jeg må skrive i løpet av semesteret. På seminarene er muntlig aktivitet avgjørende og teller som en del av karakteren. Jeg har tre fag som har ett seminar hver, en gang i uken i ca. 3 timer. Dette er kanskje det som skiller seg mest fra bachelornivå, ettersom at vi ikke har noen forelesninger og hvert seminar ikke har mer enn 10-15 studenter. Seminarene er intense, men jeg føler virkelig at jeg lærer mye når vi leser, samt diskuterer det vi har lest.

Campus har mange ressurser, som pc-lab hvor du kan printe ut 20 GRATIS sider per dag, og flere spisesteder som Burger King, Panda Express etc. Det finnes også ulike ressurser som ”career center”, ”tutoring”, ”health center” etc. dersom en skulle trenge det. Personlig klarte jeg å falle av sykkelen min og måtte ned på helsesenteret, og de tok meg i mot med en gang, helt gratis! Campus har også en ressurs som heter ”Oasis Center” hvor en kan benytte gratis massasjestoler, meditasjon, svømmebasseng og ”sleeping pods” dersom en skulle trenge en powernap i løpet av skoledagen! Treningssenteret på campus er helt fantastisk og har alt en skulle trenge, inkludert gruppetimer og en tre etasjes klatrevegg midt i bygget.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Jeg opplevde hjelpen fra SONOR som helt fantastisk. Jeg kan ærlig si at jeg ikke hadde endt opp hvor jeg er nå uten deres hjelp. Ikke bare hjalp de meg med havet av papirarbeid og kommunikasjon med skolen, men jeg fikk også hjelp til å skrive nødvendige dokumenter som ”statement of purpose” og CV. SONOR hjalp med kommunikasjon med skolen og gjorde prosessen så mye enklere for meg. Jeg har også fått hjelp av SONOR senere når jeg har hatt noen spørsmål eller bekymringer, og jeg føler meg mye tryggere når jeg vet at de er der for å hjelpe dersom jeg trenger det.

Dette må du få med deg!

Ikke vær redd for å snakke med folk her. Etter mine egne erfaringer er amerikanere utrolig hyggelige å snakke med, og jeg tror man vil ha en mye bedre opplevelse om man lever som de lokale. Personlig har jeg tre amerikanske romkamerater som tok meg med til masse forskjellige steder i LA, og i Thanksgiving fikk jeg bli med en av dem hjem og oppleve den unike amerikanske tradisjonen. Vennene du får her er gjerne for livet, og bare etter et semester her har jeg fått venner som jeg kan kalle mine besteveninnner. Jeg anbefaler også å dra på utflukter i LA. Noen av mine favorittsteder er Santa Monica, Griffith Observatory, Matador Beach (Malibu), og Venice. LA er fullt av kultur og mangfold og er aldri en kjedelig by å bo i!

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

En ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg kom hit er at CSUN er en ”commuter school”. Dette betyr at de fleste studentene bor et stykke fra skolen og gjerne må gjerne i over en time bare for å komme seg på skolen. Dette gjør at det er vanskelig å være med venner på fritiden, siden man er avhengig av bil, og trafikken i LA er ganske forferdelig. En annen ting jeg skulle ønske jeg visste er at det norske sertifikatet mitt ikke er gyldig i USA etter 10 dager etter ankomst. Dersom man vil kjøpe seg bil her, må man ta lappen på nytt igjen her borte, både den skriftlige prøven og selve kjøreprøven. Jeg vil også anbefale å skaffe seg en bolig nær campus slik at man kan gå til campus om man ikke har bil. LA er ikke en by man kan se til fots, og det er fort en times kjøretur mellom de ulike severdighetene.

All undervisning er på engelsk, noe jeg forventet. Dersom man er komfortabel med å snakke engelsk, så er dette null problem. En av favorittingene mine med LA er all kulturen og ikke minst maten. I nabobyen til Northridge (Granada Hills) har de en gate full av ”food trucks” som stiller opp hver fredag og har den beste maten etter min mening. Jeg anbefaler virkelig å bli kjent med lokale amerikanere slik at de kan vise de rundt og ta deg med til LAs sentrum, som bare er en times kjøretur unna.

Kontakte Karina Misje? karina_misje@hotmail.com

Les studentes blogg