University of Glasgow

Denne profilen er mer enn 3 år gammel, og noe av informasjonen kan derfor være utdatert.

Navn: Ingvild Bodsberg Stræte

Alder: 24 år

Hvor studerer du?
University of Glasgow / Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU)

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Jeg tar en femårig mastergrad i by- og regionplanlegging hjemme i Norge og tar nå i fjerdeåret et utvekslingsopphold i Glasgow.

Dette er Ingvild sine opplevelser ved University of Glasgow:

Vårsemesteret ved University of Glasgow er lagt opp slik at man har forelesninger fram til påskeferien. Deretter har man en nokså lang spring break (tre uker) før man begynner med eksamenslesing og har eksamener i mai. Det er essays i nesten alle emner, mens eksamenene er nokså korte sammenlignet med hva jeg er vant til hjemme (bare 1,5-2 timer). Det gjør at man blir testet på en litt annen måte enn hva som er vanlig ved en del norske læresteder.
I perioden med forelesninger har jeg hatt forelesning 3-4 dager i uka. Det er vanlig med enkelttimer, og man har gjerne et par-tre forelesninger eller tutorials om dagen. Tutorialsene er gode for å komme litt dypere inn i emnet, praktisere akademisk muntlig engelsk og komme i snakk med andre studenter. På forelesningene varierer det veldig hvor mange studenter man er – jeg har bl.a. tatt et innføringsemne med rundt 200 studenter, mens en av mine flatmates har et emne på høyere nivå innenfor noe temmelig spesifikt hvor de bare har vært tre studenter.
Mellom forelesningene kan man spise lunsj på eller ved campus – det er mange cafeer og puber i området. Mine favoritter er Artisan Roast og The Left Bank i Gibson Street. Der kan man sitte lenge og lese over en kopp kaffe. Det er også fornuftig å tilbringe noen timer på biblioteket. Universitetsbiblioteket er stort og har åpent fra 07:15-02:00 hver eneste dag. Biblioteket har gode fasiliteter og ressurser, og jeg har blitt en langt mer flittig biblioteksbruker her enn jeg er ved universitetet hjemme i Norge.
De fleste utvekslingsstudentene – inkludert meg – bor ved en av universitetets Student Halls. Det er en fin måte å bli kjent med andre studenter på. I tillegg blir man boende i gangavstand til universitetet og West End, med alt det området har å by på. Å leie privat kan nok være rimeligere enn å bo i Student Halls, men det krever litt mer arbeid å finne et ålreit sted å bo – og man må være innstilt på å tilbringe noen netter på hostel når man først kommer hit.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Jeg har fått veldig god hjelp av min studieveileder i SONOR. Hun har hatt kontakt med universitetet i Glasgow for meg når jeg har lurt på noe, og hun har sørget for å følge meg opp helt fra jeg først tok kontakt til jeg var klar for avreise til Skottland. Det er i tillegg nyttig å søke gjennom SONOR for å være sikker på at man har alle nødvendige dokumenter i orden. Det er også en fordel at man slipper å ta IELTS-test fordi vitnemål fra videregående gir god nok dokumentasjon på engelskkunnskaper.

Dette må du få med deg!

1. Glasgows urbane liv – kafeer, puber, restauranter, parker, konserter, shopping og så videre. Glasgow har mye på gang og det er gøy å oppleve det.
2. Edinburgh. Old Town og New Town i Edinburgh står på UNESCOs verdensarvliste, og det er en flott by som det er verdt å besøke. Det går ofte busser og tog fra Glasgow og det tar ikke mer enn en times tid å komme seg dit.
3. The Hunterian Museum i University of Glasgows hovedbygning (og hovedbygningen i seg selv). Det er mange museer i Glasgow, og alle offentlige museer har gratis inngang. En liten perle er The Hunterian Museum. Som student ved University of Glasgow er det lett å stikke innom mellom forelesninger og se bare litt av gangen. Det er et imponerende stykke vitenskapshistorie der.
4. The Highlands. Man kan ikke ha bodd i Skottland uten å ha besøkt The Highlands. Fjell, slott, Lochs, daler, elver og spennende historie.
5. Kyst og øyer. Skottland har massevis av øyer og fantastiske strender. Man kan ta en dagtur til Isle of Arran eller Ayr, eller satse på en lengre tur til Hebridene eller Isle of Skye. Uansett bør man komme seg ut til kysten en tur!

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Jeg kommer ikke på noe spesielt. Uansett hvor man reiser på utveksling tror jeg det er viktig å være litt åpen og fleksibel i starten og hive seg med på alt som skjer – det er sånn man møter folk og får seg venner. Det er også viktig og ikke være redd for å spørre om man lurer på hvordan noe fungerer. Studieveilederne for internasjonale studenter her er veldig greie og hjelpsomme, så det er bare å ta kontakt med dem om man lurer på noe.
Også kan det være greit å huske på at den norske krona er nokså svak for tiden, så om man har mulighet er det lurt å spare opp litt ekstra før man drar.

Kontakte Ingvild Bodsberg Stræte? ingvild.strate@nmbu.no