Comenius University, Jessenius Faculty of Medicine

Navn: Erlend Mæhre

Alder: 19 år

Hvor studerer du?
Comenius University

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Profesjonsstudiet i medisin (6 år), starter andre semester.

Dette er Erlend sine opplevelser ved Comenius University, Jessenius Faculty of Medicine:

En vanlig dag på medisin starter med forelesning klokken 08.00 på morgenen, og varer i én og en halv time. Vi har forelesninger fra mandag til torsdag, med ett fag per dag. Det er forelesninger i fagene anatomi, biofysikk, medisinsk biologi og medisinsk kjemi. Disse er ikke obligatoriske, men det anbefales at man kommer. Etter endt forelesning fortsetter dagen med såkalte “practicals,” som er skoletimer vi har i de ulike fagene. I hver “practical” er man sammen med sin studiegruppe, som består av ca. 10 personer. Det vil si at det er ganske få studenter pr. lærer i “practicals,” noe som er enestående ved JFMED CU. Hver practical varer fra én og en halv time til tre timer, så det kan være kjekt å ha med seg en liten matpakke. På onsdager har jeg tre “practicals,” så da rekker jeg fint lite studering når jeg kommer hjem klokken 19. Jeg har heldigvis en god times pause midt på dagen, så da rekker jeg lunsj sammen med studiegruppen min.

Det som er gjennomgående for “practicals” (og forelesning) er at det er en kjapp gjennomgang av dagens pensum i et gitt tema. Etter timen forventes det at du kan stoffet til credit-prøvene og eksamen. Det anbefales å forberede seg til “practicals,” spesielt i biofysikk. Det er selvfølgelig mulig (og oppfordret til) å spørre dosenten eller professoren om det er noe man ikke helt skjønner. I første semester har man “credit”-prøver hver 7. uke i alle fag, som man må bestå for å få ta eksamen i faget. I løpet av første semester er det med andre ord to “credit”-perioder. “Credit”-prøvene har ofte flervalgsspørsmål (multiple choice), mens andre kun har åpne spørsmål. I medisinsk kjemi har man i tillegg tre seminarprøver, men til gjengjeld har man ikke “credit”-prøve i faget ved første “credit”-periode. “Credit”-prøvene og eksamen blir vurdert med skalaen A-Fx, hvor A er best og Fx er stryk. Hvis man stryker på en “credit”-prøve har man mulighet til å gjenta den tre ganger.

Fakultetet vårt er moderne og fint, med et nylig oppført akademisk bibliotek som har blitt en populær studieplass. Biblioteket pleier å være stappfullt i “credit”- og eksamensperioder. Selve campus er konsentrert rundt et større område, på utkanten av Martin sentrum, mens slovakiskundervisningen foregår et stykke unna i retning sykehuset. Det tar kun ti minutter å gå fra “rosa-bygget” til slovakisk-bygget, og det rekker man fint mellom slagene. Man har som regel en halvtime mellom hver “practical,” så da kan det være godt med litt frisk luft. I “rosa-bygget” (bygningen er rosa) har vi de fleste av de medisinske basalfagene, som anatomi, biofysikk og medisinsk biologi.

I løpet av første semester har man relativt god tid til å gjøre andre ting enn skolearbeid, så da bruker vi å finne på hyggelige ting i helgene. På fredager drar de fleste studenter ut på byen (dvs. The Legend eller Strojár, hhv. bar og nattklubb), hvor man har mulighet til å hygge seg til langt utpå lørdagsmorgenen. Det er selvfølgelig andre hyggelige ting man kan gjøre også, som å dra på kino, shoppe på de to store sentrene vi har (Tulip Center og Galéria Martin) eller dra på utflukt til nære europeiske storbyer som Praha, Krakow og Bratislava. Søndager kan være veldig fine å ha for å forberede seg til neste uke, eller ta igjen det man eventuelt ikke har fått gått igjennom fra ukedagene. I regi av fantastiske ANSA Martin arrangeres det bl.a. julebord og flere utflukter pr. semester. Disse arrangementene anbefaler jeg på det sterkeste å være med på.

Hvis du velger å studere i Martin, er jeg sikker på at du kommer til å trives. Samholdet studentene imellom gjør det til en fryd å være her nede. Selvfølgelig er det mye lesing som skal til for å lykkes, spesielt i de kommende semestrene – men det er overkommelig hvis man har motivasjon nok.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Studieveilederne i SONOR har vært kjempeflinke, og har definitivt gjort søknadsprosessen enklere for meg. Når man søker til utlandet, så søker man ofte på flere universiteter, og dette skaper en papirmølle man er glad for å ha erfarne spesialister til å hjelpe seg med. Både under søknadsprosessen og etter studiestart har jeg hatt stor glede av direkte dialog med en studieveileder som virkelig vil deg det beste.

Dette må du få med deg!

Ting å gjøre i Martin:

  • Studere.
  • Čáry-Máry hvor man kan spise frokost og lønsj samt delta på pub-kviss.
  • The Legend og Panter Club Strojár.
  • Joggeturer i de fantastiske naturområdene rundt Martin.
  • Fjellturer bl.a. til Martinské hole.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Følg med godt i biologi og kjemi, for det er en kjempefordel å ha forstått grunnleggende aspekter av disse fagene før man starter. Siden det ikke er et formelt krav til realfag, så kommer man seg selvsagt gjennom uten disse fagene også, men for forståelsen og tidsbesparelsen sin del, så ville jeg absolutt ha hatt en god realfagsforståelse.

Kontakte Erlend Mæhre? medisin@maehre.no