University of Southampton

Navn: Elise Larsen Rasmussen

Alder: 24 år

Hvor studerer du?
University of Southampton

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Jeg tok en mastergrad i Knowledge and Information System Management; en ganske ny mastergrad som i grove trekk dekker den digitale endringsreisen selskaper i dags står foran. Vi diskuterte da strategiperspektiver relatert til god IT-ledelse, hvordan vi best kan håndtere utfordringer som dukker opp ved introduksjonen av ny teknologi, og liknende perspektiver relatert til de digitale endringene som finner sted på arbeidsplasser over hele verden.

Dette er Elise sine opplevelser ved University of Southampton:

Jeg stortrivdes som student ved the University of Southampton. I England har de noe som kalles «Freshers week,» som er en periode før selve undervisningen starter hvor det er en rekke sosiale arrangementer rettet mot at nye studenter skal komme seg på plass og treffe nye folk. Jeg var her heldig,og traff allerede andre kvelden min i England kjernen av vennegruppen jeg holdt sammen med resten av året. Gruppen utvidet seg etter hvert som vi traff flere folk fra forskjellige grader og programmer, som var ekstra gøy da du slik ikke bare fikk norske venner, men også venner fra forskjellige land, bakgrunner og grader.

Skolehverdagen er noe variert, der du har en kombinasjon av undervisning, seminarer, gruppearbeid og egenlesning. Selv om det var en forelesning var diskusjon og deltakelse fra elevene veldig vektlagt, som gjorde hver time mer interaktiv og lærerik. Videre hadde flere fag såkalte seminarer og «lab»-timer. Dette var ikke i en kjemilab, men mer interaktive og oppgavefokuserte timer der professoren ledet oss gjennom praktiske oppgaver i koding, Human-Computer Interaction (HCI) og liknende type fag. Slik ble undervisningen mer praktisk, noe jeg ser stor fordel i, ikke bare for egen læring, men også når man senere skal ut i arbeidslivet.

Mellom forelesningene var det et variert tilbud på campus. Her er det en rekke kafeer og restauranter, et teater, et treningssenter og til og med en studentbar/pub. Slik var det sjelden du ikke hadde noe å foreta deg mellom forelesninger. Biblioteket ble dessuten en sentral plass for meg, hvor jeg kunne lese og jobbe på egenhånd, eller booke et grupperom for å jobbe på prosjekter sammen med klassekamerater. Her var det lagt opp til både å sitte på egen pult i stillesoner, eller sitte på større bord sammen med flere.

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

SONOR og min veileder der var en sentral hjelp under hele søkeprosessen. Da jeg først tok kontakt var jeg ikke en gang sikker på hva jeg ville studere eller hvor i Storbritannia jeg ville ta graden min. Jeg visste bare at jeg ville ut av Norge og oppleve noe nytt. Min veileder var da en stor hjelp der hun hadde informasjon om hvilke universiteter som kanskje var vanskeligere å komme inn på, hvordan jeg kunne forsøke å komme unna søkegebyr, og liknende ting. Videre var hun en fantastisk hjelp når jeg skulle fylle ut selve søknaden til universitetet, noe som er en langt mer krevende prosess enn her i Norge. I tillegg til et omfattende spørreskjema ville de fleste også ha et såkalt «motivasjonsbrev,», en tekst der du selv forteller litt om deg selv, hvorfor du ønsker å komme inn på dette universitetet, osv. Dette er ikke en helt lett ting å gjøre for første gang, så jeg er evig takknemlig for alle gangene veilederen min leste gjennom, rettet skrivefeil og gav tilbakemelding.

Dette må du få med deg!

  1. Dra på torsdagens karaoke på studentbaren/puben! Du trenger ikke synge, men jeg anbefaler at du tar med deg noen venner og går minst en gang, da det er en tradisjon verdt å ta del i.
  2. Delta på arrangementer organisert av The Student Union. Dette kan være alt fra pub crawls, speed friending, quiz og spillekveld. Uansett hvilken aktivitet er arrangementene som regel veldig godt organiserte og en flott plass å møte nye folk på tvers av studieretninger.
  3. Universitetet har en rekke «student societies» eller studentorganisasjoner. Ta gjerne en kikk på de forskjellige, og se om det ikke er noe som trigger interessen din. Noen organiserer også turer utenfor Southampton. Hill Walking Society er et slikt eksempel. Dette kan være en super måte å se noe annet av England, samtidig som du blir kjent med nye folk.
  4. Reis litt! Southampton er en havneby, og dessverre ikke den peneste byen. Heldigvis er den et knutepunkt for både cruisebåter og tog, så det er enkelt å komme seg litt rundt enten i England eller til andre steder som Frankrike. Du kan også ta buss og fly fra Southampton, så bruk gjerne litt tid på å sammenlikne reisealternativer. Personlig reiste jeg mye rundt i England til byer som Bournemouth, Portsmouth, Brighton, Winchester og Salisbury for å nevne noen. Det er nemlig mange andre flotte byer enn London!
  5. Spis variert! Jeg anbefaler at du prøver den essensielle britiske pubmaten, men vær ikke redd for å prøve noe litt annet også. Southampton har en rekke forskjellige restauranter inkludert noen fantastiske indiske og kinesiske restauranter som er langt mer autentiske enn det vi typisk får servert i Norge. Ellers anbefaler jeg å gi Nandos et forsøk.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Forbered deg på kultursjokk. Uansett hvor langt eller kort du drar, om det så er til England slik jeg gjorde, kommer det til å være noen ting som ikke er helt likt som i Norge når det kommer til kultur og sosiale normer. Ikke la det skremme deg, men prøv heller å finne en måte å se det positive eller humoristiske i det. Da blir det som regel bare en positiv opplevelse og et minne for livet.

Kontakte Elise Larsen Rasmussen? elise_lr@hotmail.com

Les studentes blogg