UNSW Sydney

Navn: Berthe Teslo

Alder: 20

Hvor studerer du?
UNSW Sydney

Hvilken grad studerer du og hvor langt er du kommet?
Bachelor of Science med major i Earth Science med en minor i Climate Science Når startet du studiene dine/hvilket semester går du på? Jeg startet studiene i 2022, og nå er jeg på første året, tredje trimester

Dette er Berthe sine opplevelser ved UNSW Sydney:

En normal hverdag for meg starter klokken 9-10, jeg har selv valgt timeplanen, og derfor valgt å ta fagene på ettermiddagen de fleste dagene, ettersom at jeg ikke er en morgenperson. Deretter går jeg til frokost i kantina. Jeg bor på college på campus, hvor vi får alle måltidene servert, noe som gjør hverdagene mye enklere. Deretter går jeg til en lecture om den er in-person, eller tilbake til college for å følge med på lecturen over nettet. Når jeg er ferdig med første undervisning i løpet av dagen, så har jeg noen timer til å slappe av, eller forberede meg til en tutorial eller lab som jeg har den dagen. Da den er ferdig, er det som oftest middags tid, og jeg går til kantina med vennene mine. Etter middag pleier jeg å gå til treningssenteret, før jeg stikker på biblioteket for å forberede meg til innleveringer/prøver/labs/tutorials. På slutten av dagen kan det hende jeg er med noen venner før jeg legger meg.

Hvordan er skoledagen lagt opp?

Det er vanlig med 3 fag hver term og timeplanen lager du selv. Du har veldig stor frihet når det kommer til hvilke fag du kan ta og hvilke tidspunkt du ønsker å ta fagene dine på. I mange av fagene mine så har jeg lectures, tutorials og labs. Lectures er undervisning i stor sal med flere hundre studenter. Tutorials er en mindre gruppe på 20-30 studenter hvor man diskuterer og jobber med lecture innholdet. Labs er veldig vanlig å ha når man studerer Science eller matematikk. Her jobber vi med oppgaver og/eller drar på ekskursjon.

Hvordan er undervisningen?

Undervisningen er bygd opp av tre semester, hvor en er 10 uker lang. Uke 6 i hvert semester er «flexi- week», dette er en uke du kan bruke til å ta igjen arbeid eller slappe av på stranda. Det er helt opp til deg! Undervisningen er veldig god, dette er tross alt ett av de beste universitetene i verden. Likevel, må det legges i mye jobb og det er viktig med god disiplin. Det er veldig mye selvstudium og du må selv sørge for at alt er gjort innen fristene. Foreleserne er veldig hjelpsomme og alle vil bare det beste for deg, så om det er noe du lurer på eller sliter med så er det bare å ta kontakt med dem.

Benytter du deg av ressurser, slik som f.eks. biblioteket og leksehjelp?

Personlig benytter jeg meg mye av Law biblioteket. Det er det eneste biblioteket som er døgnåpent og det har vært mange lange netter tilbrakt inne der. Det er også mange andre ressurser som du kan benytte deg av. Det er workshops for hvordan man kan skrive bedre essays, eller hvordan jobbe i grupper osv. Vi har også tilgang på en nettressurs, hvor vi kan sende inn oppgaver, hvor noen leser gjennom og gir feedback på hva som kan forbedres

Hvordan opplevde du hjelpen fra oss her i SONOR?

Hjelpen fra SONOR har vært kjempebra! De har hjulpet meg med alt jeg har lurt på og hjulpet meg hele veien. Og de er der for deg også etter du har kommet til Australia. Så om det skulle dukke opp noe du lurer på eller trenger hjelp til så kan man bare spørre de, og som vanlig få et rask og godt svar.

Dette må du få med deg!

Ting fra skolen?
Jeg vil på det sterkeste anbefale å i hvert fall bo på college i ett år. Det er litt dyrere enn å bo alene eller i kollektiv, men du tjener så mye på å bo der. Det er enklere å få seg venner, det er sosialt og vi har eventer gjennom hele året, både med eget og andre college. Vi har også eget «staff» i bygget som er med på å sørge for at alle har det bra, og som du kan kontakte om du skulle slite med skole eller mentalt. Jeg har snakket med flere nordmenn som har studert på UNSW og bodd alene eller i kollektiv, og de har uttrykt at de synes det er vanskelig å få seg venner på universitetet. Det er også mye lettere å utvikle engelsken din når du konstant er rundt australske personer. Noe som også gjør det lettere og mer komfortabelt å delta i timene.

Jeg vil også anbefale å ha ekstra penger spart opp. Lånekassen dekker så vidt det mest nødvendige, og mest sannsynlig kunne du tenke deg å gjøre mer når du er i Australia.

Severdigheter?
Om du skal studere ved UNSW så må du oppleve «Regeoke» på torsdags kvelder. The Rege er en bar rett ved campus hvor mange av studentene møtes på torsdags kveldene. I Sydney har vi også noe som heter Ivy Thursdays, som er en av de mest kjente klubbene i Sydney. Her kan også kjendiser plutselig dukke opp på scenen. Det er også mange populære klubber nede langs Darling Harbour som Cargo og Bungalow. Cliff Dive og Side Bar er osom er veldig bra på lørdager på Oxford street. Vi har også Scarie Canaries som er en litt mindre Klubb, men den er veldig populær og full av folk på fredags kvelder.

Når du er i Sydney så må du naturligvis ta en tur til Bondi Beach. Campus er ikke langt unna kysten, så det er bare en 30 minutter lang gåtur så er du på Coogee beach som også er en veldig kjent strand. Det er en tursti som går langs kysten fra Coogee til Bondi. Dette er absolutt en tur som er verdt det å ta seg tid til. Jeg vil også Anbefale Maroubra Beach om du ønsker en strand litt unna byen. Det er ikke like mye trafikk, men litt mer natur rundt denne stranda som kan være fint for å få et lite avbrekk og dra med venner.
Du må også ta deg tiden til å se Opera huset, og om du var fan av «danse akademiet» på tv’en så var det filmet i Sydney, og du kan finne bygget rett ved The Sydney Harbour Bridge.

Ting å pakke med seg?
AUSTRALSK VINTER ER KALDT! Ta med varmere klær, ta med ullsokker. Jeg trodde aldri trodde jeg at jeg skulle fryse så mye som jeg har gjort. Når du opplever australsk sommer, så blir 15 grader kaldt og du skulle ønske du hadde tatt med varmere klær. Kan også være smart å skaffe seg en adapter, slik at når du kommer til Australia så kan du fortsatt lade telefonen din.

Er det noe du skulle ønske at du visste før du reiste til skolen?

Er det vanskelig å studere på engelsk?

Jeg var veldig nervøs over hvordan det skulle gå å snakke, samt å ha undervisning på engelsk. Men dette kom seg veldig raskt etter at jeg kom til Australia. Jeg bor på et college hvor det bor mange internasjonale, men også mange australske, så ingen kommer til å få deg til å føle deg dårlig dersom du skulle si noe feil. De fleste av mine australske venner er sjokkert og synes det er kult at jeg kan flere språk, samtidig som at jeg har flyttet på den andre siden av jorda. Så engelsk er absolutt ikke noe å stresse over, det faller på plass ganske raskt.

 Kulturforskjeller?

I Australia er det vanlig å spørre hvordan det går med deg, hver gang du møter på dem. Dette var veldig uvanlig for meg da jeg først kom hit, jeg er jo trossalt nordmann, og nordmenn er kjent for å holde seg for seg selv og ikke snakke med fremmede. Så når folk jeg ikke kjenner spør hvordan det går hver gang jeg møter på de, var en stor kulturforskjell. Jeg synes dette er en veldig fin vane de har her i Australia.

Kontakte Berthe Teslo? teslo.berthe@gmail.com

Les studentes blogg