Tilbake til Praktisk Informasjon

Hvilke grader kan du studere?

Lurer du på hva de ulike gradene betyr. Under finner du en oversikt med forklaring på nettopp dette.

Bachelorgrader i utlandet

Bachelor er en universitetsgrad som deles ut etter første nivå (3-4 år) med høyere utdannelse i mange land. Primært har dette vært en etablert grad i den engelsktalende verden, men de siste årene har betegnelsen også blitt innført i mange ikke-engelsktalende land.

I Norge tildeles bachelorgraden etter tre års studier (eller 180 studiepoeng). Bachelorgraden erstattet således det som i sin tid het grunnfag og mellomfag her til lands.

Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at selv om den samme betegnelsen stadig tas i bruk i flere land, kan det være forskjeller mellom de ulike utdanningssystemene som gjør at både innholdet og varigheten i en grad kan variere. I USA og Skottland er bachelorgraden fireårig, mens den i England, Wales, Australia og New Zealand er treårig slik som i Norge.

En bachelorgrad er på det som kalles undergraduate-nivå, og er normalt et opptakskrav til mastergradsstudier, graduate-nivå.

Mastergrader i utlandet

Mastergrad er vanligvis det andre nivået i en utdanning ved et universitet eller en høgskole, og innebærer en større grad av spesialisering innen et spesifikt fagfelt. Mastergraden kan enten fåes etter en studiemodell på 3 år (bachelorgrad) + 2 år, eller direkte ved en 5-årig høyere utdanning, slik som tilfellet er i for eksempel sivilingeniørstudiet. En 2-årig mastergrad i Norge består normalt av 120 studiepoeng.

De vanligste mastertitlene ved engelskspråklige universiteter er Master of Philosophy (MPhil) eller Master of Arts (MA) for humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, og Master of Science (MSc) for realfag og teknologiske fag. Lengden på disse varierer. I Storbritannia får man gjerne master etter bachelor + 1 år, mens det vanligste i USA, Australia og New Zealand er bachelor +1,5 -2-årige mastergrader.

På mastergraden kan man bygge på med en doktorgrad (PhD).

GAP Year eller utveksling i utlandet

Som utvekslingsstudent har du mange alternativer. Vi kan jobbe sammen med deg for å hjelpe deg med enten et semester, eller et år som besøkende student ved flere av våre universitet. Vi skiller mellom to type studenter her:

  1. De som er immatrikulert i en grad enten her hjemme eller en annen plass i verden som ønsker å ta et semester eller år fra studiene dine ved et annet universitet eller college.
  2. GAP Year: De som ikke er student for øyeblikket men som ønsker et isolert semester eller år med fleksibilitet til å velge sine egne fag.

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.