Tilbake til Praktisk Informasjon

Språktest

Mange som velger å studere i et engelskspråklig land, har valgt det for å bli bedre i språket. Andre synes det er mindre skummelt å dra til et land man har god kjennskap til språket. Uansett hvor god du er i engelsk, vil du oppleve at du vil lære språket enda bedre av å studere i utlandet. Men hva er egentlig en språktest?

Gode grunnkunnskaper

Men å studere på et universitet er noe annet enn å snakke med noen på gata for å finne veien til nærmeste busstopp. For at universitetene skal vite at du har grunnlaget for å følge med i undervisningen har de satt krav for dine engelskkunnskaper. Forskjellige universiteter har forskjellige krav. Ta kontakt med en veileder for å finne ut hva kravet for deg er.

Etter 13 år med skole og minst 11 år med engelskundervisning, snakker du bedre engelsk enn de fleste. Derfor har flere av våre samarbeidspartnere sagt at 4, 5 eller 6 i engelsk fra videregående holder. Isn’t that great?

Fikk du ikke helt til engelskundervisningen på videregående, men likevel føler at du kan klare et studie på engelsk? Det finnes muligheter for deg også – du kan da ta en språktest.

Språktest

De vanligste språktestene er IELTS og TOEFL. Disse måler deg begge på hvor god du er til å lese, skrive, lytte og snakke. Med andre ord, det er ikke noe pensum du skal øve på – du blir rett og slett testet hvor god du er i språket. Du kan lese om de forskjellige testene og forskjellene mellom de her.

Det er noen universiteter som krever språktest uansett hvor god kunnskap du har på forhånd. Det er også noen universiteter som krever språktest hvis du søker deg inn på spesielle linjer. Dette er gjerne fag som krever klar og tydelig kommunikasjon, slik som helserelaterte fag. Vi hjelper deg med å finne om du trenger test.

Hvert enkelt universitet vil ha ulike krav til testresultat, og kan ha ulike krav til ulike studieretninger. Vi anbefaler deg på det sterkeste å finne hvilke krav som gjelder deg tidlig i søknadsprosessen, slik at du får meldt deg opp til testen i god tid før dokumentfristen.

Jeg skal søke mastergrad

Hvis det er mastergrad du planlegger å søke på, trenger du mest sannsynlig en språktest – særlig hvis du har studert i Norge. Dette er fordi det er en del år siden du hadde engelskundervisning sist. I tillegg holder mastergradsstudier et mye høyere nivå enn bachelorgradsstudier. Det betyr at det stilles ekstra høye krav til dine engelskkunnskaper.

Selv om det ikke er noe å øve på faglig, anbefaler vi i SONOR deg likevel å se nøye på hvordan testene er satt opp. Dette gjelder uansett om du skal søke master eller bachelor. En multiple choice-test kan høres enkelt ut, men overraskende mange synes det er vanskelig på selve prøvedagen. Du finner lenker til mock exams, prøvetester, under informasjonen om de forskjellige prøvene.

Husk at en test vanligvis er gyldig i to år. Har du tatt test tidligere, men den er eldre enn to år, må du ta en ny test.

IELTS

International English Language Testing System (IELTS) er en britisk test. Dette er den testen som blir foretrukket hvis du skal søke deg inn på et britisk universitet. Flere australske universiteter foretrekker også denne testen.

Denne testen kommer i to versjoner – General Training og Academic. Som norsk søker til universitet, er det Academic som gjelder for deg. Du kan ta testen ved Folkeuniversitetet i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Hamar. I 2020 koster en test 2 850 kroner.

Resultatet vil bli gitt til deg som en sum mellom 0 og 9, med delsummer for de forskjellige delene. Et typisk krav fra et universitet i Storbritannia er 6.5 totalt med ingen deler under 6.0.

Påmelding til prøven finner du her. Eksempler på prøver finner du her.

TOEFL

Test of English as a Foreign Language (TOEFL) er en amerikansk test. Dette er den foretrukne testen når du søker amerikanske universiteter, men den blir også godtatt ved britiske og australske universiteter.

Du kan ta testen i Moss eller i Oslo. Det er også mulig å ta testen hjemme så lenge COVID-19 pandemien foregår. Testen koster 290 USD i 2020.

Her får du poengsum i hver del som blir lagt sammen til en total poengsum. I hver del kan du få opptil 30 poeng, og til sammen kan du få 120 poeng. Et typisk krav fra et amerikansk universitet er 80 poeng totalt, med ingen deler under 18.

Påmelding til prøven finner du her. Eksempler på prøven finner du her.

 

Usikker på om du trenger prøven eller trenger du mer informasjon? Ta kontakt med en av våre veiledere i dag.

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.