Tilbake til Praktisk Informasjon

Språkkrav og testing

For mange som velger å studere i engelskspråklige land, er en av grunnene til at de velger å dra at de ønsker å lære seg engelsk flytende. Mange opplever at det går svært lett å lære seg mer engelsk så snart de har begynt på skolen, siden de da må bruke språket hele tiden og i en mengde forskjellige situasjoner.

For universitetene sin del er det imidlertid viktig å forsikre seg om at de studentene som får opptak, kan nok engelsk fra før til at de er i stand til å følge undervisningen på en god måte. Norske studenter har vanligvis hatt mange år med engelsk på skolen, og har dermed et fortrinn sammenlignet med studenter fra mange andre land. De fleste universitetene sier derfor at så lenge en norsk student har engelsk fordypning med karakteren 4, 5 eller 6 fra videregående, er dette dokumentasjon nok på gode engelskkunnskaper.

Har du ikke karakteren 4 eller bedre i engelsk, vil du sannsynligvis måtte ta en språktest før du kan få opptak på et engelskspråklig universitet. De vanligste testene du kan velge mellom heter TOEFL og IELTS, og begge disse testene avholdes flere ganger i året, i flere norske byer. Her finner du mer informasjon om testene, og hvordan du skal gå fram for å gjennomføre en test.

Vi anbefaler deg at du tar kontakt med oss i SONOR hvis du er usikker på om du behøver å ta en test for å komme inn på det universitetet du ønsker.

Hver enkelt skole vil ha ulike krav til testresultat. Det kan til og med være forskjellige vurderinger av din engelskkompetanse innad på et universitet. Sørg for at du undersøker i god tid hvilke kriterier din skole setter for opptak. Den beste måten å få svar på dette er å søke tidlig!

Dette er de generelle vurderingene de fleste skoler SONOR jobber med setter til deg som student (merk at dette er generelle retningslinjer så de kan fravike fra kravene for ditt aktuelle studium):

 • 4 eller bedre i engelsk fra VGS. Merk at de fleste skoler ikke vil godkjenne karakterer som er eldre enn 5 år gamle, mens andre igjen vil kreve at karakterene ikke er over 2 år gamle. De fleste skoler ser også på snittkarakteren din i engelsk, ikke bare en isolert karakter.
 • Hvis du har studert på engelsk i et fullt år på høyskole eller universitetsnivå vil skoler også kunne gi fritak. MERK at det vanligvis ikke holder med et utvekslingssemester. Dette gjelder kanskje spesielt for deg som søker opptak på mastergrader.
 • IB diplom med karakteren 5 eller bedre på HL engelsk vil bli godkjent. Det er ingen garanti for fritak for språktest bare det at du har tatt en IB diplom, kravet vil normalt sett være gode karakterer i HL engelsk uansett.
 • Et godt råd er å ta en språktest tidlig om du skal søke på et stort utvalg av skoler og linjer. Testene fylles opp fort her hjemme så det er lurt å registrere seg tidlig!

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning.

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
 • Kontaktdetaljer

 • Postadresse

 • Hvor har du hørt om SONOR?

 • Karakterer

 • Hva vil du studere?

 • Studiestart

  Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.