Tilbake til Praktisk Informasjon

Sjekkliste for utenlandsstudenter

Når du skal søke på et utenlandsk universitet, er det visse ting som det er viktig å være oppmerksom på. Her kommer en sjekkliste med råd og tips som du bør lese før du søker og før du har tatt fatt på ditt studium i utlandet!

Lånekassen

Sjekk at skolen og studiet ditt er godkjent av Lånekassen, slik at du kan søke om lån og stipend. Husk at Lånekassen kan bruke opptil 8 uker på å vurdere søknaden din.

Språktest

Det kan hende at du blir nødt til å ta en språktest før skolen kan gi deg et endelig opptak på studiet ditt. I så fall må du passe på å melde deg opp til en slik test i god tid før studiet begynner.

Undervisningen

Sørg for at du på forhånd vet litt om undervisningsopplegget på skolen og eventuelle kulturforskjeller på dette området. Det kan for eksempel være greit å vite hvor mange timer undervisning du vil få og hvor mye oppfølging du kan forvente fra lærere og forelesere.

Boalternativer

Sett deg også inn i hva slags boalternativer som finnes på campus, hvordan du søker og når søknadsfristen er.

Lokale forhold

Sørg for at du vet litt om lokale forhold, fritidstilbud, og så videre.

Økonomi

Det er viktig at du planlegger økonomien din. Du må vite hvor mye du må betale i skolepenger, hva det koster å leve og bo på studiestedet, og hva du får i støtte fra Lånekassen.

Forsikring

Før du drar må du ordne med en god forsikringsordning og en god bankløsning. NB: Skolene hjelper med å tilrettelegge for ny lokal bank når du er ankommet studiestedet.

Kontrakten

Sett deg inn i kontrakten du inngår med skolen når du får opptak, slik at du vet hvilke betingelser du takker ja til. Det er viktig at du vet hvilke tidsfrister som finnes for betaling av skolepenger, oppmelding til eksamen, og så videre. Ta vare på alle papirer og kvitteringer.

Godkjenning

Det er viktig at du setter deg inn i eventuelle godkjenningsordninger som kan gjelde før du kan begynne å jobbe i Norge etter endte studier. Dette gjelder spesielt følgende utdanningsgrupper: helsefag (Helsedirektoratet), men kan også gjelde andre fag slik som Revisorer, regnskapsførere og eiendomsmeglere (finanstilsynet). Veterinærer og fiskehelsebiologer (mattilsynet), Advokater (Tilsynsrådet for adokatvirksomhet), stillinger innen sjøfart (sjøfartsdirektoratet)og flygere og flyteknikkere (luftfartstilsynet).

Merk at vi her i SONOR ikke kan gi noen garantier for utdanninger. Du som student må alltid sjekke kriteriene for din utdanning.

Visum

Skal du til USA, Canada, Australia, New Zealand eller Singapore, må du ha studentvisum. I noen tilfeller kan det ta lang tid å få visum, så du bør søke i god tid før studiet ditt begynner.

Vi i SONOR kan gi deg mer informasjon om alle disse punktene og alt annet du måtte lure på!

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.