Tilbake til Praktisk Informasjon

Rangeringer – hva har de å si?

velg-riktig

Kan rangeringer hjelpe meg i valget av universitet?

Rangeringer er et tema du kanskje møter på i prosessen med å kartlegge aktuelle universiteter i utlandet, og det kan være lurt å sette seg inn i hva disse går ut på. Hvilken betydning har de for deg som fremtidig utenlandsstudent?  Rangeringene kan på papiret gi svar på spørsmålet «Hvilket universitet er best.» De vil likevel aldri kunne gi deg et entydig svar på spørsmålet «Hvilket universitet er best for akkurat meg»?

Det fins både nasjonale og internasjonale rangeringer av læresteder, og det er mange av dem. Siden universiteters plassering dessuten kan variere fra rangering til rangering kan det være vanskelig å skjønne hvordan man skal forholde seg til dem. Hvor mye har et universitets rangering faktisk å si?

Hva mener SONOR om rangeringer?

Vi i SONOR mener at rangeringer kan være ett av flere nyttige punkt å ta med i betraktningen når man skal bestemme seg for universitet. Det første du må gjøre er likevel å sette deg inn i hva de faktisk måler. Du kan for eksempel sjekke ut de mest kjente internasjonale rangeringene, som ARWU/Shanghai Ranking og Times Higher Education. På nettsidene deres kan du sette deg inn i kriteriene de legger til grunn for sine vurderinger.  Merk også at det fins både generelle rankinger for hele tilbudet til et universitet, og fagspesifikke rangeringer. Noen universitet kan være middels rangert på en generell ranking, men ligge svært høyt for studieområder de er spesielt gode på. Husk også at slike kåringer aldri vil være perfekte, og heller ikke er en fasit på hvilke universitet som vil passe for akkurat deg. De er ingen garanti for at du kommer til å trives.

Stort fokus på forskning

Rangeringer er omdiskuterte både blant oss som jobber med internasjonale studier, og ansatte ved universitetene selv. Les mer om dette her. Ett av poengene som ofte blir trukket fram er at rangeringene blant annet fokuserer mye på forsking. Det er dessuten vanskelig å bli rangert høyt uten å ha et visst antall Nobelprisvinnere. Det er selvsagt veldig positivt at et universitet har høy kvalitet på forskningen og produserer Nobelprisvinnere. For deg som skal ta din første grad er det likevel ikke sikkert at dette har noe å si for din studiehverdag. Da vil kvaliteten på undervisningen ha mer å si. Skal du gå videre på master- og senere doktorgrad vil dette med forskning og Nobelprisvinnere kanskje være viktigere for deg.

Spesialiserte skoler taper

En annen kritikk er at det er store breddeuniversitet som er vinnere i slike kåringer, i motsetning til mer spesialiserte skoler. Dette poenget har dukket opp i det siste på grunn av endringer i Lånekassens tilleggsstipendliste. Disse har ført til at verdensledende universiteter som SONORs partner SOAS, University of London har falt av listen. Dette skjedde etter at Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) la ARWU og Times Highers rangeringer som grunnlag for hvilke skoler man kan få tilleggsstipend til. Som UiOs rektor sier i et intervju med Khrono: «University of St. Andrews og London School of Oriental and African Studies (SOAS) […] er viktige samarbeidspartnere for Norge og er fantastiske institusjoner og verdensledende på sine fagområder. (…) [At de har falt ut] skyldes rett og slett at SOAS som en liten, spesialisert institusjon kommer til kort når den rangeres sammen med store breddeuniversiteter. Les mer om kritikken fra Ottersen her, samt tilsvaret fra statsråd Haugstad her.

Fordelen med rangeringer

En fordel med å gå på et høyt rangert universitet kan imidlertid være at du på et jobbintervju kan slå i bordet med klare tall på at utdanningen du har tatt er svært god. Det er likevel viktig å lære seg å «selge» utdanningen sin når man skal søke jobb. Du må være tydelig på hva du har lært som gjør deg til en god kandidat til stillingen. Dette kan være enklere med et høyt rangert universitet i ryggen, men du må likevel gjøre jobben med å få fram dette. Husk også at man ikke er avhengig av å ha gått på et høyt rangert universitet så lenge man viser seg som riktig person til jobben.

Ta gjerne kontakt med oss i SONOR om du ønsker å ta opp dette med rangeringer!

Kontakt oss for gratis veiledning

Registrer deg her for gratis og uforpliktende veiledning

Du har valgt:

Lukk

Registrer deg for gratis studieveiledning

Ved å registrer deg blir du tildelt en veileder som vil hjelpe deg kartlegge dine muligheter for videre studier i utlandet.
Din veileder er tilgjengelig for å svare på dine spørsmål gratis og uforpliktende.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.