‹ Tilbake til Praktisk Informasjon

Hvordan søke studier i utlandet?

Synes det det er skummelt å søke studier i utlandet? SONOR følger deg gjennom hele søknadsprosessen, helt frem til studiestedet.

Å søke på studier i utlandet kan være ganske overveldende. Med et mylder av ulike universiteter, søknadsprosesser og visumregler er det lett å bli forvirret. Vi i SONOR har lang erfaring med å hjelpe studenter med å søke studier i utlandet. For at søknadsprosessen skal gå så raskt og smidig som mulig, bør du ta kontakt med SONOR for veiledning og hjelp.

Innholdet i søknaden og selve søknadsprosessen varierer fra universitet til universitet og mellom land. Det er viktig at du spør om hjelp så snart du har bestemt deg for å søke. Vi hjelper deg med å gjøre søknadsprosessen så lett som mulig ved å gi deg en steg-for-steg guide som forklarer hvordan du fyller ut søknaden og hvilke dokumenter du trenger. Denne guiden kaller vi søknadsguide, du kan lese mer om dette under.

1. Ta kontakt med SONOR

Det viktigste først – registrer deg for studieveiledning. Du vil da bli satt i kontakt med en av våre dyktige studie veiledere som selv har studert i utlandet. De vet hvordan det er å pakke sammen sakene sine og flytte til et nytt og ukjent land – og svare på dine bekymringer om hjemlengsel og hvordan finne et sted å bo. Veilederne kjenner også våre samarbeidsuniversiteter godt og kan hjelpe deg med å finne det universitetet som passer akkurat deg best.

2. Få studieveiledning

Skal du studere i stor by, liten by, vet et teoretisk rettet universitet eller er det praksis som frister? Vi tar kontakt med deg enten på epost eller ringer deg – eller kanskje du vil komme innom et av våre kontorer? Sammen finner vi ut av hva du har lyst til å studere, hvor du drømmer om å dra og hvilke universiteter som passer deg.

3. Søknadsguide

Når vi vet hvor du vil søke, får du tilsendt en søknadsguide eller laster den ned selv fra våre nettsider. Les gjennom informasjonen i guiden for å finne ut hvordan du fyller ut søknaden. Her står det steg-for-steg hvordan de forskjellige delene skal fylles inn. Men du – sitter du fast, spør om hjelp – vi er her for deg!

4. Vedlegg

Ingen søknad uten å sende inn tilleggsinformasjon. Universitetene trenger blant annet vitnemål fra deg, både på norsk og engelsk, og en passkopi. For mange universiteter holder dette, men mange vil også at du skriver et motivasjonsbrev om hvorfor du vil studere i utlandet og noen ønsker seg en akademisk referanse. Vi hjelper deg med å finne ut hvilke dokumenter du trenger og ser over dem før det sendes inn. 

5. Sende søknad

Når søknaden er fylt inn dokumentene er klare er det bare å trykke på send-knappen. Ventetiden på å få svar kan være alt fra en dag til to måneder, men i mellomtiden krysser vi fingrene for deg.

Lurer du på hva som skjer når du får svar? Ofte får du et av av følgende svar:

  • Unconditional offer: opptaket er endelig og du behøver ikke å gjøre noe annet for å få opptak på universitetet. Gratulerer!
  • Conditional offer: På norsk kan dette oversettes til betinget opptak, altså har du krav du må oppfylle for å få endelig opptak. Sammen ser vi på kravene som stilles og hjelper deg med å sende inn dokumentene de krever.
  • Avslag: Av og til er det mange som søker og opptakskravene går opp. Ingen krise – vi hjelper deg med å finne andre alternativer som er minst like bra!

6. Klar for avreise

Du har bestemt deg for å takke ja til studieplassen og begynner å glede deg til studiestart. Først må du finne bolig, søke om støtte fra Lånekassen, kjøpe studentforsikring og søke visum. Vi er tilgjengelig hele veien for å svare på alle spørsmål du måtte ha. Vi setter deg også i kontakt med andre studenter som skal til samme sted – du reiser aldri alene.

7. Ankomst

I starten vil du ha noen travle uker med orientering, fadderuker og de første forelesningene. Din studieveileder vil veldig gjerne vite at du har kommet vel frem, og kommer til å holde kontakten. For oss er det viktig å vite hvordan du opplever studiestedet – dine tilbakemeldinger gjør oss til bedre veiledere og hjelper oss å hjelpe fremtidige studenter finne frem til drømmeuniversitetet.

Fristet til å søke allerede nå? Ta kontakt med oss for studieveiledning idag!

Du har valgt: