I sommer var vi så heldige å få en ny studieveileder ved kontoret vårt i Oslo. Liselotte har studert i både USA og Storbritannia – og her kan du bli litt bedre kjent med henne!
Hey y’all!
Jeg heter Liselotte og jobber som studieveileder i Study Outside Norway (SONOR) i Oslo. Jeg har hovedansvaret for en del av våre samarbeidsuniversiteter i USA. Jeg tok først en double-major i sosiologi og kriminologi ved Eastern Connecticut State University. Deretter ble det en master i sosiologi ved University of Bristol.
Veien fra Oslo til en kjærlighet for amerikanske småbyer
Jeg er født og oppvokst i Oslo, men har tilbragt min studietid i USA og England. Drømmen var tidlig om å dra til utlandet, og det var USA som var siktet siden 12-årsalderen. Det spilte ikke så stor rolle hvor jeg skulle – jeg visste bare at USA var ment for meg etter de utallige filmkveldene med amerikanske chick-flicks. Da jeg gikk på VG2 tok jeg et utvekslingsår i Montana og levde på en typisk ranch i en «small-town». Jeg elsket livet i USA, men lengtet også hjem til familien og venner.
Etter jeg begynte på siste året på videregående følte jeg meg svært forvirret – skulle jeg tørre å dra tilbake til USA? Kanskje jeg bare skulle prøve et år først? En tur i vinterferien siste året var alt som skulle til for å overbevise meg. Jeg MÅTTE prøve college-opplevelsen i USA. Jeg tok med meg min litt skeptiske mamma til Oslokontoret, og etter mye hjelp fra SONOR falt valget på Eastern Connecticut State University, et universitet i en liten by midt mellom New York og Boston.
Endelig følte jeg meg hjemme igjen! Det første året fløy av gårde, og før jeg visste ordet av det levde jeg igjen min amerikanske drøm. Jeg hadde både amerikanske og andre internasjonale «roomies» i en typisk amerikansk «dorm». Samtidig fant jeg mitt fagfelt og lidenskap i sosiologi. Etter et år med sosiologifag bestemte jeg meg for å legge til en ny major for å spice opp fagkombinasjonen. Valget falt da på kriminologi. Det siste året av graden bestod av internship og jobbing på et av kontorene på universitetet. Dette gjorde at jeg fikk en eventyrlig lyst til å jobbe mer med internasjonale studenter
|
|
|
Runde 2 med flytting over dammen
Som en merkverdig prokrastinerer var jeg sent ute med å søke meg inn på master og doktorgradsstudier i USA. Jeg oppdaget at de var mer fleksible på søknadsfristene i Storbritannia. Dermed var jeg nok en gang på vei over dammen, bare denne gangen til Storbritannia og University of Bristol. De første dagene opplevde jeg et kultursjokk som jeg ikke hadde følt på tidligere. Jeg måtte si «what??» cirka fire ganger til mine nye studiekamerater før jeg endelig forstod hva de sa på sine tykke britiske aksenter, og opplevde at noen hadde vanskeligheter med å forstå min kjærlighet for USA og amerikansk humor. Heldigvis gikk dette seg til, og mitt år i Bristol var over før jeg visste ordet av det. Jeg ble ferdig med min mastergrad i 2019 og gikk ut med en MSc i sosiologi.
|
Ulikheter mellom det å studere i USA og England
Den største forskjellen for meg gikk på dette med «school pride» som er veldig vanlig i USA. For mange var universitetet de gikk på en stor del av identiteten deres, enten det var å representere universitetet sitt gjennom klesplagg eller dukke opp til basketkamper, som skolen spilte, bare for å heie. I Storbritannia opplevde jeg de fleste hadde mange venner som gikk på mange ulike universiteter rundt om i Storbritannia og at man fortsatt møttes, mens i USA var det meste av nettverket kun de som gikk på samme universitet. Ellers var det stor forskjell på maten man fikk servert rundt om på campus: i USA gikk det mye i donuts og kaffe fra Dunkin Donuts, mens i Bristol var de opptatt av at det skulle være sunne alternativer på campus. Funfact: Bristol ble kåret til den 5. beste «vegan-friendly» byen i Storbritannia!
Mitt beste tips til de som vil studere i utlandet
Vær åpen! Det er perler av universiteter på rad og rekke i USA som er fantastiske studiedestinasjoner. Los Angeles og New York er selvsagt kule studiebyer, men du kan oppleve en mer autentisk college-opplevelse hvis du er åpen for destinasjoner utenfor de velkjente storbyene. Ved mindre destinasjoner møter du som regel både lokale og andre amerikanske studenter. Disse kan tilby en annen kulturell opplevelse enn hva man ville gjort i en storby. Et av mine favorittminner fra studietiden var å oppleve thanksgiving hos familien til en av mine amerikanske venner.
Ta kontakt med Liselotte
|
Liselotte HammerStudieveileder – Oslo Telefon: 973 16 020 |