Spørsmål og svar

Hva er et DS-2019-skjema?

DS-2019 er et dokument som viser at du har fått opptak ved en skole i USA som utvekslingsstudent eller Fulbright-stipendiat. Du som skal reise på utveksling organisert av hjemmeuniversitetet ditt trenger et slikt dokument. (Merk: Skal du på et uavhengig opphold på et semester/år, uten tilknytning til noe universitet hjemme, trenger du et SEVIS I-20-skjema.) DS-2019 sendes fra skolen i papirformat når du har bekreftet plassen din, og skal signeres og tas med på visumintervjuet på den amerikanske ambassaden i Oslo. Informasjonen du finner i dette skjemaet er også nødvendig for å kunne bestille time ved ambassaden. Husk at DS-2019 må tas med i papirformat på ambassaden, at det må være signert av skolen og deg selv, og at du også må huske å legge dette dokumentet i håndbagasjen når du reiser inn i USA.

Hvilket visum trenger jeg når jeg skal studere i USA?

Du søker om et F-visum når du er tatt opp på en gradsutdanning i USA (bachelor, master og doktorgrad), samt semester- eller årsstudium der du ikke er knyttet til noe universitet hjemme. Visumet du skal søke om til deg selv heter F1, og dersom du skal reise sammen med partner og/eller barn som du skal forsørge under oppholdet søker du om F2-visum til dem. Du søker visum med dokumentet SEVIS I-20. Hvis du er tatt opp som utvekslingsstudent eller har Fulbright-stipend, skal du søke om J1-visum, og da søker du visum med skjemaet DS-2019.

Hva er et SEVIS I-20-skjema?

SEVIS I-20 er et dokument som viser at du har fått opptak ved en skole i USA. Dette sendes fra skolen i papirformat når du har bekreftet plassen din (i mange tilfeller må du også kunne dokumentere at du har råd til studiet), og skal signeres og tas med på visumintervjuet på den amerikanske ambassaden i Oslo. Informasjonen du finner i dette skjemaet er også nødvendig for å kunne bestille time ved ambassaden. Husk at SEVIS I-20 må tas med i papirformat på ambassaden, at det må være signert av skolen og deg selv, og at du også må huske å legge dette dokumentet i håndbagasjen når du reiser inn i USA.

Hva er forskjellen på private og offentlige universiteter?

Offentlige universiteter er finansiert av delstaten, og har gjerne lavere skolepenger enn private. Samtidig kan private skoler være mer fleksible, blant annet når det gjelder stipendordninger, så det er ikke nødvendigvis slik at private skoler alltid er dyrere enn offentlige.

For deg som søker har det sannsynligvis lite å si om universitetet er privat eller offentlig, så lenge tilbudet til skolen passer deg, og du har råd til å gå der.

Kan jeg jobbe ved siden av studiene i USA?

Det er mulig å jobbe på campus og i visse universitetsrelaterte jobber, men kun inntil 20 timer i uken. Det fins også muligheter for å jobbe i løpet studiet via noe som kallest CPT (Curriculum Practical Training), eventuelle internships kommer for eksempel under denne kategorien. Jobbing utover dette, med noen få unntak, er ikke tillatt, og du kan sette oppholdstillatelsen din på spill ved å jobbe ulovlig. Etter endte studier fins det muligheter for å jobbe inntil et år som en del av OPT (Optional Practical Training). OPT kan også være en muligheten ved siden av studiene.

Hva er et «liberal arts college»?

Skoler som kaller seg «liberal arts colleges» legger vanligvis vekt på studier på lavere nivå (bachelor), og på fag innenfor «liberal arts»-tradisjonen; fag innenfor humaniora, samfunnsvitenskap og realfag. Fokuset er ikke på yrkesutdanning, så en skole med for eksempel  ingeniørutdannelse vil vanligvis ikke definere seg som «liberal arts college.» Trekk ved liberal arts colleges er blant annet at de fokuserer på studentdeltakelse, god kontakt mellom studenter og forelesere, og et større fokus på forelesere som jobber 100 % med undervisning. Fokuset på forskning blir da mindre ved slike skoler.

Hva er et «community college»?

Dette er toårige skoler som hovedsaklig tilbyr en «associate degree.»  Disse skolene har vanligvis relativt lave skolepenger, og ingen spesielle karakterkrav med tanke på opptak til sine associate degrees. Se også «Hva er en associate degree?»

Hva er en «associate degree»?

Dette er en toårig grad som kan føre til en yrkeskvalifikasjon eller videre inn i en bachelorgrad. For deg som norsk student er det mest aktuelt å ta en associate degree som et ledd i et studieløp som fører frem mot bachelorgrad, og dette er det mulig å gjøre ved våre samarbeidsskoler Santa Monica College Foothill and De Anza Community College og Green River College. Man kan ta en associate degree for å spare penger, siden de ofte er relativt rimelige, for å øke sjansen til å komme inn på en skole man kanskje ikke kommer direkte inn på etter videregående, eller om man generelt har et relativt lavt snitt.

Når på året er det oppstart i USA?

Hovedoppstarten er som i Norge på høsten, august-september, men for de aller fleste grader er det også mulig å starte i januar/februar.  Noen skoler er såkalte «quarter schools,» og organiserer skoleåret i fire «quarters» i stedet for den vanlige semesterinndelingen. Da kan man starte på vinteren (vanligvis januar), våren,(april/mai), sommeren (juni/juli) og høsten (august/september).

Hva er forskjellen på college og university?

Vanligvis pleier colleger bare å tilby utdanning på bachelornivå (undergraduate), mens universiteter tilbyr master- og doktorgrader også, men uttrykkene blir ofte brukt om hverandre. Så lenge skolen du har sett på tilbyr studiet du ønsker så har det ingenting å si om det er et «university» eller et «college.»  Merk at «college» også kan bli brukt om avdeling eller faktultet (for eksempel College of Arts).

Hva er «general education requirements»?

Dette er et krav om generelle fag i bachelorgraden man må oppfylle, på samme måte som en grad består av «major requirements,» et krav om å ta så og så mange studiepoeng innenfor sin/sine major(s) (se eget spørsmål/svar om major og minor.) I USA er man opptatt av at studenter skal få en bred utdannelse, og derfor er bachelorgraden lagt opp slik at man skal være innom flere ulike studieområder i tillegg til det man velger som spesialisering (major/minor). De to første årene av en fireårig amerikansk bachelorgrad består vanligvis av mange ulike obligatoriske fag man må ta for å innfri  «general education requirements,» i tillegg til introduksjonsfag relatert til majoren. Disse obligatoriske fagene kan være innenfor studieområder som matematikk, engelsk, samfunnsvitenskap, humaniora, kunst, realfag, språk og så videre.

Støtter Lånekassen førsteåret/freshman year av en bachelorgrad i USA?

Ja, fra studieåret 2015/2016 innvilget Lånekassen støtte til alle fire årene av en bachelorgrad, også førsteåret som de tidligere ikke hadde støttet.

Trenger jeg å ta en engelsktest for å studere i USA?

Hovedregelen for dette er at er at alle SONOR-studenter som har karakter fire eller bedre i engelsk fra videregående skole, slipper å ta en engelsktest dersom de skal ta en bachelorgrad eller studere fag på bachelornivå ved SONORs samarbeidsuniversiteter i USA. For studenter som har under fire i engelsk, så vil en språktest stort sett være påkrevd. Det kan finnes enkelte unntak, så sjekk dette med din studieveileder. Alle studenter som skal ta en mastergrad må som regel regne med å ta en engelsktest med mindre de alt har  tatt et år med høyere utdanning i et engelsktalende land.

Hva er «major» og «minor»?

«Major» er en spesialisering du kan velge som ditt hovedfokus i en amerikansk bachelorgrad, mens «minor» er en mindre emnegruppe; en måte å få inkludert flere studieområder i graden din om du ønsker det. Det går også an å ta to «majors,» såkalt «double major.» Amerikanske bachelorgrader har en annerledes oppbygning enn den norske, og de har ganske få og generelle grader (Bachelor of Science, Bachelor of Arts og Bachelor of Business Administration er de vanligste), så ditt valg av «major» blir derfor bestemmende for fokuset i graden din. Utover fag relatert til «major» og «minor» må du også ta en del generelle emner, og dette er hovedsakelig de første to årene av graden, freshman og sophomore. De to siste årene, junior og senior, har du mest fokus på «major» og eventuell «minor.» Les mer om hva som kjennetegner den amerikanske graden her.

Hvordan kan jeg finne ut hvilke skoler i USA som passer for meg, og som jeg kan komme inn på?

Tenk først gjennom hva du ser etter når du skal velge universitet, for eksempel:  Hva ønsker du å studere? Vil du studere i en stor eller liten by? Ved et stort eller lite universitet? Ta så kontakt med oss i SONOR, og fortell hvor og hva du ønsker å studere, og hvilket snitt du har fra tidligere studier. Da kan vi hjelpe deg med å finne fram til aktuelle alternativ som passer iht dine forutsetninger og ønsker. Kontakt oss her.

Hvordan søker jeg visum til USA?

For å få visum til USA må du først ha fått et opptak ved et universitet/college, og du må også i de fleste tilfeller dokumentere at du har penger til å studere ved aktuelt universitet. Du bør også ha bestemt deg for å starte før du søker på visum. Så fort du får opptak og kan vise skolen at du har råd til å studere der vil de sende deg et såkalt I-20-skjema som du trenger for å starte prosessen. Dette bruker du for å fylle ut nødvendige opplysninger om deg selv og studiet på ambassadens nettsider, og når dette er fullført vil du kunne booke en visumavtale på ambassaden i Oslo. Her finner du mer detaljert informasjon.

Er det veldig dyrt å studere i USA?

Hva du må betale for å studere i USA kan variere; noen skoler er veldig dyre, mens andre er relativt rimelige. Vi i SONOR jobber hele tiden for å finne samarbeidsskoler som det er mulig å få råd til ved hjelp av støtten fra Lånekassen, og samarbeider både med skoler som er ganske rimelige i utgangspunktet, og skoler som gir store stipend til norske søkere. Les mer om årlige studiekostnader og mulige stipend ved våre skoler i USA her.

Hvordan kan jeg ta bachelor i USA på tre år?

SONOR samarbeider med flere universiteter og colleges som legger til rette for fritak for et fullt studieår basert på tidligere utdanning. Les mer om dette her.

Flere spørsmål i kategorien USA

Du har valgt:

Lukk

Få studieveiledning – helt gratis!

Visste du at universiteter i Storbritannia krever en akademisk referanse i søknaden din? Eller at ulike universiteter har forskjellige krav til språktester?

Det kan være vanskelig å finne ut hvilke krav som gjelder, og hvordan dine muligheter for å studere i utlandet er. Rådgiverne i Sonor har selv vært utenlandsstudenter, og svarer mer enn gjerne på spørsmål!

Registrer deg ved å fylle ut skjemaet, så tar en veileder kontakt med deg og hjelper deg å kartlegge mulighetene. Veiledningen er gratis og helt uforpliktende – og du kan spørre oss om alt du lurer på.
  • Kontaktdetaljer

  • Postadresse

  • Hvor har du hørt om SONOR?

  • Karakterer

  • Hva vil du studere?

  • Studiestart

    Nyhetsbrev 1 til 2 ganger per måned hvor Mailchimp er databehandler. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet eller når den blir inaktiv.